Утеплення дерев'яного будинку пінопластом: міфи і нюанси

 дерев'яний будинок

Економія на обігріві полягає не стільки у використанні доступного теплоносія, скільки в ефективному утепленні. Якщо з традиційними будинками все зрозуміло, то конструкції з дерева викликають багато питань. Одине з них: «Чи можна утеплити пінопластом дерев'яний будинок зовні?».

Чи можна утеплити будинок з дерева пінопластом

теплоізоляція будинку з дерева

У сучасному будівництві технології енергозбереження використовуються все більш активно. Утеплення дерев'яного будинку зовні - це більш виграшне рішення в порівняння з використанням іншої теплоізоляційної продукції.

Переваги пінопласту:

  1. Універсальність. Властивості і характеристики листів дозволяють їх успішно використовувати на стінах з різних матеріалів.
  2. Доступна ціна. Вартість листів невисока, а знайти продукцію можна практично у будь-якому будівельному магазині.
  3. Високий рівень теплоізоляції. Коефіцієнт теплопровідності пінопласту нижче ніж у мінеральної вати або XPS (екструдованого пінополістиролу).
  4. Характеристики. Пінопласт - відмінний шумоізолятор, також він пропускає пар, повітря, при цьому залишається водонепроникним.
  5. Простота використання. Працювати з пінопластом просто - він легко ріжеться, не потребує використання спеціальних інструментів і засобів для індивідуального захисту.
  6. Розміри і вага. Це легкий матеріал, який має невеликі розміри, що забезпечує простоту і зручність транспортування, знижуючи загальні витрати на додаткові операції.
  7. Стійкість до зовнішнього впливу. Всередині і на поверхні аркушів не розмножуються комахи і мікроорганізми, тому продукція відмінно підходить для утеплення конструкцій, стіни яких піддаються біологічному або хімічному впливу.

Пінопласт здатний забезпечити ефективне утеплення будинку з дерева. Він прекрасно переносить температурні перепади, не гниє, не вбирає вологу, в ньому не заводиться грибок, цвіль і жучки. Сучасні виробники представляють листи продукції виготовлені з сировини, в складі яких містяться антипірени для забезпечення надійного захисту від впливу вогню, високих температур.

Недоліки пінопласту:

Як і вся інша продукція, будівельний матеріал має свої недоліки. Серед них:

  • можливість пошкодження гризунами;
  • низька стійкість до впливу УФ.

При грамотному підході наявні мінуси продукції можна звести до мінімуму.

Міфи про утеплення будинків з дерева пінопластом

Існує думка, що використовувати пінопласт для будинків з дерева не можна. Розглянемо деякі міфи стосовно цього.

Відсутність високої паропроникності може привести до того, що всередині об'єкту з'явиться підвищена вологість і супутні проблеми - руйнування стін, цвіль і грибок - це міф. Якщо організована правильна вентиляція, то така проблема не виникне. Для попередження підвищеного рівня вологості потрібно продумати хорошу вентиляцію і дотримати технологію будівельних операцій.

Продукція має таку властивість, як горючість - це міф. В складі пінопласту міститься спеціальна добавка - антипірен, таким шляхом пінопласт не підтримує горіння і має властивість самозатухання, що зводить цей недолік практично до нуля.

Попри наявність слабких сторін, багато хто обирає саме пінопласт, оскільки його переваги значно переважають всі слабкі сторони.

Як пінопластом утеплити дерев'яну конструкцію зовні

утеплення пінопластом дерев'яного будинку

Перш ніж приступити до будівельних операцій, потрібно правильно підібрати утеплювач для дерев'яного будинку, придбати потрібну кількість аркушів, а також визначитися з оптимальною товщиною. Варто розуміти, що чим більше товщина, тим буде вища вартість, при цьому найтонші листи не зможуть повною мірою забезпечити належний рівень енергозбереження.

Розрахунок кількості матеріалів

Розрахунок кількості будматеріалів для проведення робіт проводиться з урахуванням площі стін і розмірів самих листів. На будівельному ринку представлено кілька різновидів листів за розміром, і це варто враховувати при проведенні розрахунків.

Розрахувати кількість необхідного пінопласту просто. Потрібно розрахувати площу стін і додати 3-5% на підрізування. Також варто враховувати, що армована сітка укладається внахлест.

Розрахунок товщини

Складніше підібрати щільність і товщину листів пінопласту. Вибір товщини проводиться з урахуванням кліматичних особливостей регіону. Для проведення операцій в регіонах з помірним кліматом немає потреби вибирати листи з найбільшою товщиною. Для облицювання конструкцій в країнах з більш суворим кліматом будуть потрібні вироби з товщиною мінімум 100-150 мм.

Щільність продукції варіюється в межах 15-35 кг / м.куб. Чим вище щільність, тим вище теплоізоляційні якості й нижче крихкість. Майстри запевняють, що для проведення операцій варто використовувати продукцію з щільністю 25 кг / м.куб. Такий будматеріал володіє достатнім показником міцності й щільності, при цьому має доступну вартість.

Технології утеплення пінопластом: порядок дій

Будівельні роботи проводяться за стандартною технологією і включають кілька кроків:

  • підготовка поверхні;
  • монтаж обрешітки;
  • монтаж листів;
  • захист поверхонь
  • зовнішня обробка.

Підготовка поверхні: очищення, запінювання щілин, обробка антипіреном і антисептиком

Початковий етап - підготовка поверхні. Спочатку варто добре очистити поверхню від забруднень, закрити порожнечі з недостатньою кількістю утеплювача між колодами або брусами. Порожнечі можна добре законопатити або заповнити монтажною піною. Потім необхідно обробити поверхню антипіреном і антисептиком.

Монтаж обрешітки

Монтаж обрешітки проводиться відповідно до вертикального і горизонтального рівня. Спочатку монтуються вертикальні елементи каркаса, потім - горизонтальні. Крок вертикальної обрешітки повинен бути менше ширини пінопластових листів на 5 мм. Таким чином можна домогтися тонкого укладання, при якому пінопласт буде добре триматися без щілин і прорізів. Важливо, щоб всі дошки каркаса розташовувалися в одній площині. Монтаж горизонтальних частин каркаса також необхідно проводити за вирахуванням 5 мм.

Зверніть увагу! Товщина вертикальної й горизонтальної обрешітки разом повинна бути рівною товщині пінопластових листів.

Монтаж пінопластових плит

Після створення обрешітки каркаса можна переходити до укладання листів будматеріалу. На даному етапі варто стежити, щоб не було щілин. Якщо необхідно провести зміцнення плит, використовують клини пінопласту або цвяхи.

Відзначимо важливий момент, що при монтажі пінопласту вам немає потреби проводити пароізоляцію.

Захист і зовнішня обробка

Кінцевий етап - армування теплоізоляційного шару й обробка поверхні:

  1. Армування. На поверхню тонким шаром наноситься клейова основа, потім, використовуючи шпатель, формуються борозни. Потім укладається скловолоконна сітка таким чином, щоб вона втопилася в суміші, витримуючи перехлест в 10 см. Після цього на поверхню наноситься ще один шар клею. Після висихання поверхня потрібно відшліфувати наждачним папером.
  2. Декоративне облицювання. Для облицювання можна використовувати сайдинг, декоративну штукатурку, вагонку, фарбу. Якщо потрібно вирівняти стіни, зовнішню обробку проводять після укладання шару гіпсокартону.

Замість висновків

Утеплювати будинок з дерева пінопластом не тільки можна, а й треба. Таким чином можна домогтися значного зниження ресурсів на обігрів і, відповідно, зменшення витрат на утримання об'єкту.

Зателефонувати