Який пінополістирол краще для вуликів?

Зверніть увагу! Стаття носить виключно ознайомчий характер. Компанія "Вiк Буд" займається виробництвом різних видів пінопласту, але не виробів з нього, включаючи вулики. Будемо раді, якщо наш матеріал допоможе вам самостійно виготовити теплий і практичний вулик для бджіл. Дякую за розуміння!

Теплі, міцні і неймовірно легкі вулики з пінополістиролу прийшли до нас з холодної Фінляндії зовсім недавно і швидко поширилися серед українських пасік. Причина цього - поєднання доступності і практичності таких будиночків, а також можливість зробити їх самостійно, скоротивши витрати на облаштування бджіл. Сьогодні ми розповідаємо, про те, який пінополістирол краще використовувати для побудови вуликів, про переваги і недоліки таких споруд.

Особливості будиночків для бджіл з пінополістиролу

Пінопластові вулики забезпечують комфортний мікроклімат для комах, в них вони адаптуються легше і швидше, ніж при переїзді в дерев'яні вулики. А навесні будиночки з ППС особливо гарні. Секрет в тому, що крізь стінки в житло проникає сонячне світло. І разом з мінімальною теплопровідністю матеріалу це дозволяє підтримувати потрібну для розвитку розплоду температуру.

Вулики-лежаки з пінополістиролу набули більшого поширення, особливо серед початківців бджолярів. Горизонтальне розширення рамкової конструкції дуже зручне. Такі споруди легко переносити з місця на місце, що також підкуповує фермерів.

Для виготовлення стін вуликів оптимально підходить пінополістирол товщиною 50 мм, для даху достатньо 30-ти міліметрового листа. Цього достатньо, щоб забезпечити комахам оптимальні умови для життя в морози і спекотні періоди.

Переваги вуликів з пінополістиролу

Вулики з пінопласту багато в чому перевершують конструкції з дерева і інших матеріалів. До численного списку плюсів таких будиночків відносяться:

  • мінімальні витрати на облаштування бджіл;
  • міцність і довговічність конструкції;
  • оптимальний температурний режим взимку і влітку - їх не треба додатково утеплювати, а в спеку всередині вуликів досить прохолодно;
  • невисокий рівень шуму;
  • легкість конструкції і простота транспортування;
  • вологостійкість матеріалу, відсутність цвілі, гниття;
  • простота догляду за будиночками;
  • вулики з екструдованого пінополістиролу місткі - в них комфортно розміщуються великі бджолині сім'ї;
  • простота збірки і розбору будиночків полегшує збір меду і дозволяє розширювати або зменшувати житлоплощу комах.

Бджоли в пінополістирольних вуликах рідше, ніж в дерев'яних, переходять в ройовий стан і швидше розвиваються. Але підвищена активність комах в такому житлі вимагає додаткової підгодівлі.

Недоліки вуликів з пінополістиролу

Список переваг вуликів з ППС не в повному обсязі відображає всі їх особливості. У них є і свої мінуси, які вимагатимуть від бджоляра додаткових зусиль. Але досягнений результат виправдовує витрачені сили і час.

  • Пінополістирол руйнується під активними сонячними променями - фарбування вуликів із зовнішнього боку цю проблему нівелює. А заодно і додає пасіці яскравих життєрадісних відтінків.
  • Невелика вага вуликів не дозволяє їм протистояти поривчастому вітру - додаткове навантаження цеглою позбавляє від цих труднощів.
  • Корпус дуже важко очистити від прополісу - заміна окремих елементів конструкції проста і не затратна.
  • Недостатня циркуляція повітря - вирішується відкриттям верхніх і нижніх вічок.

І ще одна незначна незручність, а точніше, особливість легких вуликів. При транспортуванні їх необхідно кріпити ременями. Але це теж не псує життя фермеру.

Що кажуть бджолярі про пінополістирольні вуликах

Думки власників пасік щодо вуликів з пінополістиролу розділилися. Одні ратують за зручне і практичне сучасне рішення. Інші більш насторожливо ставляться до нововведень і продовжують використовувати дерев'яні вулики, утеплювати їх на зиму і боротися з цвіллю і гниттям. Кожен має право на власний вибір.

Але бджолярі, які зважилися на переселення бджіл в будиночки з ЕППС, говорять про те що якість меду залишилася на колишньому рівні, а його кількість зросла. Комахи добре переносять в таких вуликах зиму прямо на вулиці, так як будиночки з пінополістиролу тепліше дерев'яних. Завдяки чому весняний обліт більш ранній.

Вулики з пінополістиролу практичні, довговічні і легкі в експлуатації. Це - оптимальний варіант для облаштування пересувної пасіки, так як перевозити їх досить легко. А в разі чого, нескладно замінити одну деталь конструкції на іншу.

Де можна купити пінополістирол для вуликів

Пінополістирол екологічно безпечний, тому можна спокійно селити бджіл в вулика з нього. Однак, при покупці треба звертати увагу на відсутність запахів у матеріалу. Неякісний пінополістирол з "ароматом" не сподобається бджолам, так як вони чутливі до запахів. Та й мед вбирає їх, чому псується його смак і знижується якість.

Купити гідний пінополістирол для побудови вуликів можна у виробничій компанії "ВiкБуд". Багаторічний досвід, ретельний відбір сировини і контроль якості продукції дозволили нам зайняти лідируючі позиції на ринку теплоізоляційних матеріалів. У нашому асортименті Ви знайдете якісні плити потрібної товщини і зможете самостійно побудувати будиночки для бджіл. До речі, в цій статті ми детально розповідали про те, як це зробити правильно.

Зателефонувати