Що можна зробити з пінопласту своїми руками?

 пінопласт

При роботі з ним не доведеться болісно шукати натхнення, щоби придумати щось гарне. Структура, легкість та білизна пінопласту дозволяють створювати з нього все, що завгодно – починаючи від симпатичних виробів з дітьми та закінчуючи функціональними предметами інтер'єру.

Сьогодні ми розповідаємо, що можна зробити зі шматочків та цілісних листів пінопласту для прикраси вулиці та будинку.

Зверніть увагу! Виробнича компанія “ВІК БУД” виготовляє пінопласт різної щільності для теплоізоляції. Цілі листи або обрізки можуть застосовуватися при виготовленні виробів, але наша компанія не виготовляє декоративні вироби, фігури та основи для виробів з пінопласту.

Пінопласт як матеріал для виготовлення виробів

Пінопласт - недорогий, легкий та податливий матеріал. Його можна різати, клеїти, фарбувати, декорувати стрічками, намистинами, стразами. Безмежне джерело натхнення для творчих людей, воно стає основою різноманітних виробів. З пінопласту можна зробити багато - від вражаючих вуличних фігур до маленьких літачків і корабликів малюкам. А вже діти із задоволенням приєднаються до творчого процесу і можуть подати безліч ідей!

Фігури з пінопласту своїми руками

фігури з пінопласту

Вироби з пінопласту - один із найдоступніших способів створити щось гарне своїми руками. Нові листи коштують недорого, в магазинах продаються готові шаблони з пінопласту для декорування. А ще вона є в пакуваннях від нової побутової техніки. Купили холодильник, озброїлися необхідним інструментом та матеріалами – і незабаром все навколо Вас перевтілиться у щось нове!

Для виготовлення виробів із пінопласту потрібно приготувати:

  • пінопласт – щільність і товщина матеріалу залежить від Вашого задуму (ну, або від того, що є під рукою);
  • канцелярський ніж зі змінними лезами;
  • дрібнозернистий наждачний папір для ошкурювання та надання виробу гладенької форм;
  • клей для збирання фігур з деталей;
  • фарби – акрилові, силіконові, латексні;
  • декоративні деталі для фінального акорду - атласні стрічки, намистини, пір'я, мішура - будь-який підручний матеріал, який може бути прикрасою для Вашого виробу.

Як ріжучий інструмент можна використовувати не тільки канцелярський ніж, але й ручну пилку, струну, верстат, болгарку та електричний різак, що нагадує паяльник. Докладно про те, як різати пінопласт, ми розповідали у цій статті.

Вироби з пінопласту на вулицю

пінопластові сніговики

Об'ємні фігурки тварин, птахів, персонажів казок підвищують настрій та дуже підходять під дачний антураж. Жаби та лелеки пожвавлюють будь-яке водоймище, а пінопластові латаття дозволяють йому цвісти весь сезон. Таким чином, можна оформити газони або дитячу ігрову зону.

До речі, фігури не обов'язково мають бути об'ємними - красиво виглядають і пласкі прикраси на вулицю з пінопласту. Новорічні інсталяції, наприклад, виглядають ефектно, якщо композиція складається з декількох фігур, вирізаних з пінопластового листа. Це можуть бути олені, запряжені в сани, сніговики, Дід Мороз або “сніжинки, що летять”.

Прекрасним доповненням до білих зимових фігур стають різнокольорові гірлянди.

Об'ємна аплікація

Об'ємні аплікації з пінопласту в умілих руках перетворюються на дуже гарні картини. Їх виготовляють із кількох шарів, накладених один на одного. На задній план йде фонове зображення, інші деталі, на розсуд художника, виходять середні і передній план.

За шаблонами олівцем обводяться необхідні деталі, а потім канцелярським ножем акуратно вирізуються. Коли всі окремі елементи аплікації набули потрібної форми, їх фарбують. Найкраще це робити на цьому етапі – розфарбовувати зібрану картину важче. Розфарбовані деталі склеюють та вставляють у рамку – ексклюзивна прикраса інтер'єру готова.

Прикраси на стіну

Прикраси з пінопласту

Дуже виграшно виглядають настінні панно з пінопласту, зроблені своїми руками. Казкові герої або ім'я малюка в дитячій кімнаті, рослинні, квіткові або абстрактні орнаменти у вітальні, кухні чи холі можуть стати головною окрасою стіни.

Процес створення панно нескладний. На аркуші промальовують деталі, потім вирізують і розфарбовують. Ну, а потім залишається лише прикріпити елементи панно у потрібній послідовності.

Інтер'єрні деталі

Асортимент виробів із пінопласту не обмежується простими прикрасами. Вони можуть бути і функціональними предметами інтер'єру. Наприклад, світильник, вирізаний з пінопласту, виглядає просто чарівно, особливо напередодні різдвяних канікул.

Настільні зимові будиночки-нічники (або світильники будь-якої іншої форми) зі світлодіодними лампочками збираються із кількох окремо вирізаних деталей. Усередині розміщується світлодіодна стрічка, а зовні конструкція декорується. Як прикраса може піти мішура, блискітки, окремі крихти пінопласту – все, що відповідає уявленням автора.

Трохи більш глобальним, але не менш цікавим інтер'єрним виробом з пінопласту може стати фальш-камін. Йому можна надати різні контури - зробити імітацію цегляної кладки або прикрасити "ліпниною". Звичайно, потріскування живого вогню там не буде, але кілька свічок у склянках для надання реалістичності будуть цілком доречними.

Ялинкові іграшки

пінопластовий янгол

Зі шматочків пінопласту можна зробити і різноманітні ялинкові іграшки. Для виготовлення різьблених сніжинок можна використовувати основу з білого картону - склеїти 4 смужки навхрест, а вже на них наклеїти пінопласт.

Для виготовлення ялинкової іграшки будь-якої іншої форми потрібно надати матеріалу бажаних обрисів, а потім декорувати їх. Для прикрас можна використовувати паперові серветки з новорічними малюнками, дощ, мішуру, а для формування петлі - атласні стрічки.

Атмосферно виглядатиме і різдвяний вінок, в основу якого ліг пінопласт. Як прикрасу, залежно від придуманого дизайну, можна використовувати ялинові гілки, широкі стрічки, кулі та будь-який декоративний матеріал, який є під рукою.

Об'ємні літери на торжество

літери

Сучасний спосіб декорування урочистих залів, що вже прижився, - об'ємні написи з пінопласту. Такі можна замовити у професіоналів, а можна зробити самостійно.

За допомогою маркера і лінійки треба накреслити потрібні літери на аркуші пінопласту і вирізати їх тонким гострим ножем або іншим інструментом, який може забезпечити точний різ і мінімум кромок, що розкрилися. Геометрія літер дуже важлива для отримання гарного напису, тому їх треба зашкурити дрібнозернистою наждачкою. Готові літери можна пофарбувати чи обклеїти папером. Ефектно виглядають написи, підсвічені гірляндами або світлодіодною стрічкою.

Великодні яйця

яйца

Вирізати великоднє яйце з пінопласту ножем навряд чи вийде – у нього надто складна форма. Тут будуть потрібні спеціальні верстати. Але це не означає, що не вийде прикрасити святковий стіл декоративними крашанками. Такі заготовки з пінопласту можна купити в магазинах для художників, салонах для рукоділля або хобі-гіпермаркетах. І вже тоді можна дати волю фантазії - прикрасити яйця фарбами, бусинами, стрічками, квітами або перетворити їх на чарівних курчат або зайчат.

Що потрібно знати під час роботи з пінопластом

При виготовленні виробів із пінопласту потрібно пам'ятати про деякі властивості матеріалу, щоб результат виправдав очікування та зусилля:

  • Пінопласт псується при контакті з розчинниками, ацетоном, бензином, гасом.
  • Матеріал можна фарбувати акриловими, латексними чи силіконовими фарбами. Масляні фарби для пінопласту використовувати не можна.
  • Не можна ставити вироби з пінопласту поряд з газовою плитою, мангалом і розпеченими предметами - контури фігурки можуть набути менш привабливої ​​форми.
  • Якщо Ви ріжете деталі канцелярським ножем, потрібно якнайчастіше відламувати відпрацьовані секції - чим гостріше ріжуче полотно, тим рівніше зріз.
  • Пінопласт – досить крихкий матеріал. І навіть якщо Ви створили з нього величезного оленя, не варто ставитись до нього, як до живого. Сідлати його не варто.

На закінчення

Вироби із пінопласту допомагають недорого прикрасити інтер'єр або ділянку біля будинку до свята. За допомогою обрізків, що залишилися після теплоізоляції будинку або упаковок від побутової техніки можна створювати атмосферні панно, об'ємні аплікації, маленькі та великі фігури. І найголовніше – робити це можна разом із дітьми. Такі заняття поєднують, а вироби - зберігають тепло рук дорослих і маленьких творців.

Зателефонувати