Як легко різати пінопласт без крихт самостійно?

фігури з пінопласту

Різка пінопласту своїми руками може закінчитися великою кількістю розкришених гранул на підлозі й окрайком з хаотичними обрисами. Або ж рівним точним відрізом з мінімальною кількістю неслухняних кульок. Все залежить від обраного інструменту і методу розкрою матеріалу.
Ми розглянемо традиційні й не дуже способи, як різати пінопласт в домашніх умовах з максимальною точністю і мінімальними відходами.

Властивості пінопласту

Маленькі спінені гранули пінопласту на 98% складаються з повітря. Цим пояснюється легкість матеріалу. Популярність пінополістиролу пояснюється безліччю його позитивних властивостей:

  • має низьку теплопровідність;
  • хороший звукоізолятор;
  • довговічний;
  • стійкий до утворення цвілі, грибка;
  • не швидкозаймистий;
  • доступний за ціною.

Детально характеристики пінопласту ми розглядали в цій статті. Тому переходимо до того, як різати пінопласт і який інструмент для цього вибрати.

Підготовка матеріалів та інструменту

При підготовці інструменту для розкрою листів ППС потрібно враховувати їх товщину і щільність. Від цього залежить результат роботи. Важливо, щоб довжина ріжучого полотна була більшою за товщину утеплювача. Відповідно, для тонких листів можна взяти гострий ніж, а для товстих знадобиться знаряддя серйозніше. Різак швидко тупиться від пінопласту. Тому по ходу робіт потрібно перевіряти його гостроту і вчасно підточувати.

Потрібно звертати увагу не тільки на якість ножа, а й на сам матеріал. При покупці пінопласту важливо вибирати надійних продавців. Дивитися на зовнішній вигляд утеплювача. Наприклад, вигорілий на сонці лист швидко руйнується. При різанні він буде кришитися зі страшною силою і користі не принесе. Щоб уникнути цих та інші подібних сюрпризів, краще купувати пінопласт у виробників. Обсяги виробництва орієнтовані на попит, тому матеріал не залежується роками на складі, під відкритим сонцем. Та й правильні способи зберігання теплоізолятора виробнику точно відомі.

Механічні способи різання пінопласту

У цю групу ми включили всі види розкрою листів ППС, які не потребують застосування термо інструментів. Процес роботи цієї групи інструментів має загальний алгоритм:

  1. Покласти пластину на рівну стійку поверхню. Важливо не допустити того, щоб лист при різанні "гуляв".
  2. Зробити розмітку маркером по лінійці.
  3. Злегка підігріти полотно ножа і різати по наміченій лінії.

Товсті листи можна розрізати з двох сторін. Головне, щоб розмічені лінії з протилежних сторін були точно один навпроти одного. В кінці відрізаний шматок пінопласту потрібно відламати різким рухом.

Різка ножем

Один з найбільш доступних інструментів для різання пінопласту - ніж. Можна використовувати різні, але є загальні вимоги до інструменту - лезо повинно бути гостре і довше, ніж товщина пінопласту.
Сегментний ніж. Його зручно використовувати - тихо, дешево і швидко. Але канцелярським ножем добре ріжуться м'які тонкі листи (до 40 мм). На товстому пінопластові витримати рівну лінію різу дуже важко.
Звичайний ніж. Підходить для розкрою товстих і твердих листів утеплювача. Гостре лезо інструменту можна загострити, тоді ніж піде, як по маслу.
Якщо потрібно розкроїти велику кількість листів, краще час від часу ніж підточувати.

Різка ручною пилкою

різка пінопласту пилкою

Для розрізання листів ППС можна використовувати ножівку будь-якого типу. Алгоритм робіт аналогічний описаному вище. Але зубці ручної пилки повинні бути якомога дрібніші, різати пінопласт великим зубом, щоб він не кришився , не вийде.

Полотном ножівки потрібно працювати плавно, без ривків, щоб кількість липких крихт була мінімальною.

Різка струною

вирізання пінопласту струною

Якщо потрібно нарізати пінопласт якомога рівніше, краще скористатися струною. Процес вимагає терпіння, часу, участі в ньому двох осіб. Але результат вартий витрачених зусиль.

До кінців тонкого дроту (діаметром до 0,5 мм) потрібно прикріпити ручки. Нарізання листа утеплювача таким інструментом нагадує роботу ручною пилкою "Дружба". Двоє людей стоять з різних сторін від матеріалу й акуратно "розпилюють" його по наміченої лінії. Ідеально рівний результат досягається шляхом нагрівання струни в процесі різання. Вона потихеньку плавить пінопласт, забезпечуючи акуратні окрайки на зрізах.

Різка пінополістиролу болгаркою

різка пінопласту спеціальною болгаркою

Такий спосіб не дає ідеально рівного крайка утеплювача, залишає багато сміття. Але іноді болгарка – єдиной варіант. До того ж ріже вона швидко і досить точно.

Можна спробувати зробити розріз більш-менш акуратними і при використанні болгарки. Для цього потрібно взяти найтонший диск з дрібним зубом. Результат багато в чому залежить від досвіду майстра, але часто кромка все ж виходить рваною.

Термічні способи різання пінопласту

Для красивих фігурних вирізів потрібен термоінструмент. Тільки нагрітим лезом можна домогтися філігранної точності візерунка. На озброєнні у майстрів мінімум два способи, як різати пінопласт гарячим інструментом. Але алгоритм дій однаковий:

  • зробити розмітку на аркуші пінопласту;
  • включити інструмент і дочекатися, коли нагріється ріжуче полотно;
  • акуратно вести різаком по наміченої траєкторії.

Простіше використовувати верстат, але його придбання не завжди виправдано. У хід можуть піти саморобні терморізка або паяльник.

Фігурне різання верстатом

верстат для різання пінополістиролу

Верстат для різання пінопласту являє собою лезо (ніхромову нитку), з сильним натягом зафіксоване між двома дугами. Міні-трансформатор подає на дуги напругу, завдяки чому нагрівається різак. Розпечена нитка плавить і вирізає потрібні лінії й фігури. При цьому з боку майстра не потрібно зусиль для натискання - це захищає від можливих помилок.

Такі верстати використовуються, в основному, професійними компаніями. Для того щоб різати пінопласт фігурно в домашніх умовах, можна недорого зробити верстат своїми руками. Але про це - трохи пізніше.

Різка пінопласту паяльником

паяльник для різання пінопласту

Цей спосіб теж підходить для "ювелірної" нарізки пінопласту. Потрібно взяти паяльник 45-60 Вт з товстим жалом, яке розпиляти уздовж стрижня. Глибини розрізу повинно бути достатньо для того, щоб вставити лезо сегментного ножа. У жалі зробити отвір для гвинта, щоб закріпити різальне полотно.
Розігрітим від паяльника ножем можна різати по рівній траєкторії або повторювати контур заданого малюнка. Але краще потренуватись на якомусь непотрібному шматочку пінопласту.

Як зібрати саморобний інструмент для різання пінополістиролу

Різка гарячим дротом - найпростіший і ефективний спосіб. Зібрати верстат під силу будь-якій людині, що має базові знання в області електротехніки.

Вам знадобиться:

  • ніхромовий дріт;
  • направляюча для нитки (підійде в'язальна спиця);
  • трансформатор на 12 В (його можна купити або запозичити, наприклад, у старого телевізора);
  • реостат;
  • з'єднувальні дроти;
  • діелектричну підставу;
  • діелектричну ручку.

Ніхромова нитка натягується з невеликим проміжком уздовж спиці. Для цього один з кінців направляючої потрібно загнути. Між ріжучою частиною і ручкою встановлюється діелектрична підстава, краще текстолітова, але підійде й дерев'яна.

Потім потрібно приєднати трансформатор, включити в ланцюг реостат. Регулювання опори реостата потрібно для того, щоб контролювати рівень нагріву дроту. Розжарювати до червоного її не можна - це плавить пінопласт і заважає акуратному нарізанню.

Такий нехитрий верстат дозволяє робити рівні розрізи й висікати з листів пінопласту хитромудрі форми - букви й будь-які декоративні елементи.

Основні правила різання пінопласту від професіоналів: короткі підсумки статті

професійна порізка пінопласту

  • Ріжуче полотно повинно бути довше ширини листа, ідеально гострим, ручна пила або болгарка - тільки з дрібними зубчиками.
  • Непогано попередньо нагріти різак (при механічному способі різання).
  • Щоб різати пінопласт без крихт і фігурно, краще використовувати термо інструменти - саморобні або виробничі станки, паяльник.
  • При виготовленні саморобного верстата допустимо використовувати сталевий дріт замість ніхромового.
  • Щоб згладити виступи, треба потерти шматки пінопласту один об одного.
  • Красиві фігурки для дизайну можна вирізати з тонкого пінопласту за допомогою металевих формочок для печива.

І не забувайте, як різати пінопласт безпечно. Убезпечити себе від вдихання дрібних частинок пилу можна за допомогою респіратора. Акуратно працюйте з розпеченим різаком і не підпускайте до інструментів маленьких дітей.

Легкий, податливий пінопласт прекрасний не тільки в складі теплоізоляційних систем, але і в якості декоративних або рекламних елементів. З нього вирізують назви компаній, логотипи, прикрашають інтер'єр.
Теплі затишні будинки, цікаві дизайнерські рішення за участю пінопласту починаються з правильного розкрою листів і акуратної роботи з інструментом.

Зателефонувати