Утеплення пінопластовою крихтою своїми руками

піностирольна крихта в стінах

Будинки, побудовані за принципом «колодязної» кладки, мають незаперечну перевагу - широкий зазор між зовнішньою і внутрішньою стінами дозволяє утеплити житло пінопластовою крихтою. Цей спосіб ефективний і бюджетний. Є багато компаній, що пропонують послуги з задування пінопластовою крихтою, але багато хто робить це своїми руками.

У статті ми детально розповімо про те, як можна утеплити пінопластовою крихтою будинок своїми руками. Зупинимося на перевагах цього методу, його матеріальної обгрунтованості.

Переваги даного виду утеплення

Завдяки «начинці» з наповнених повітрям пінопластових гранул теплопровідність стін значно знижується, і в будинку простіше утримати бажану температуру. Ефект «термоса» працює як в холодну пору року, так і гарячим літом. Взимку стіни не промерзають і в приміщенні зберігається тепло, а влітку шар з пінополістирольних гранул перешкоджає швидкому нагріванню кімнат, зберігаючи в них комфортну прохолоду.

Але список переваг пінополістирольних кульок, як теплоізоляційного матеріалу, набагато ширше.

Переваги утеплення стін пінопластовою крихтою:

  • помітне зменшення температурних перепадів при погодних коливаннях;
  • низька ціна на матеріал;
  • можливість використовувати залишки і обрізки пінопласту, що залишилися від попередніх робіт;
  • матеріал не токсичний, не виділяє шкідливих для людини речовин;
  • така начинка має гарну паропроникністю і запобігає появі цвілі;
  • на теплоізоляцію крихтою йде зовсім небагато часу і вартість робіт по утепленню нижче, ніж при монтажі листового матеріалу;
  • мішки з пінополістирольними гранулами набагато легше транспортувати, ніж тендітні листи пінопласту;
  • немає суворих обмежень за погодними умовами для проведення робіт.

Крім того, утеплення пінопластовими кульками не скоротить площу приміщення, як при внутрішній теплоізоляції листами пінопласту, і не потребує декоративного оздоблення всього фасаду, як при зовнішньому утепленні.

Утеплення стін пінопластовою крихтою

Суть процесу теплоізоляції пінопластовими кульками - його задування в порожнини між внутрішньою і зовнішньою стінами будинку. Важливо, щоб зазор був не менший 5 см, інакше зусилля не приведуть до бажаного результату. У стіні, в залежності від її розміру, свердлять 20-30 отворів діаметром приблизно 5,5 см. Через них під тиском повітря в простінок подається пінопластова крихта.

Ця технологія забезпечує щільне заповнення пустот кульками, діаметр яких не перевищує 4-8 мм. Вони легко проникають в усі щілини, не залишаючи повітряних прошарків.

Професіонали для утеплення стін пінопластовою крихтою використовують повітродувки, а домашні майстри пристосовують для цих цілей пилососи, турбонаддуви, обрізки труб і інші деталі - дивлячись, що є під рукою.

Утеплення стелі пінопластовими кульками

У приватних будинках пінополістирольна крихта може використовуватися також для утеплення і додаткової звукоізоляції горищного перекриття. Її можуть використовувати в якості засипки або в складі полістиролбетону. Для цього з крихти і цементного розчину готують суміш. Їх беруть приблизно в рівних пропорціях, додають пластифікатор, воду і замішують в бетономішалці.

Така суміш зазвичай кладеться на закладені в перекриття листи пінопласту. Шар полістиролбетону повинен бути приблизно 10 см.

Як задути пінопластову крихту пилососом

Професійне задування пінопластової крихти пропонують багато компаній, які займаються теплоізоляцією. Зазвичай на такі роботи йде не більше 1 дня і коштують вони не дуже дорого. Але тут можна сміливо заощадити і на послугах фахівців - задути пінопластові кульки можна самостійно, за допомогою пилососа і обрізка водопровідної труби. Єдине, що агрегат повинен мати функцію видування. Видувний отвір мають майже всі пилососи родом з 1980-х років, але й серед сучасних моделей можна знайти подібні функції.

Етапи робіт виглядають наступним чином:

  1. У стіні зробити отвори за допомогою коронок по бетону. Діаметр отворів приблизно 5 см.
  2. До видувного отвору пилососа під'єднати шланг. Так як одного шланга буде недостатньо, щоб дістати до отворів у верхній частині стіни, його потрібно подовжити. Зробити це можна, прикріпивши скотчем ще один шланг або обрізок водопровідної труби.
  3. За допомогою коліна потрібно зробити відгалуження, в яке треба вставити приймальний бункер для подачі пінополістирольної крихти.
  4. Засипати в приймальний бункер кульки, вставити кінець труби в пророблений в стіні отвір і увімкнути пилосос.
  5. Під тиском повітря крихта почне заповнювати простінок.
  6. Після заповнення всіх зазорів отвори закрити.

Утеплення будинку забезпечує комфортний і здоровий мікроклімат всередині будинку, а також утримує і без того стабільно зростаючі рахунки на електроенергію та опалення. Утеплення пенопластовой крихтою - один із самих бюджетних способів забезпечити свій будинок теплом на довгі роки. У приміщенні досягається комфортний і здоровий мікроклімат, а рахунки за електроенергію та опалення стають менш вагомими для сімейного гаманця.

Зверніть увагу! Виробнича компанія "Вiк Буд" пропонує якісну полістирольну гранулу з фракцією 3-5 мм. Це - оптимальний варіант для задування в порожнині між стінами. Однак, ми не надаємо послуги з утеплення будинків, а лише виробляємо і продаємо всі необхідні для цього матеріали.

Зателефонувати