Пінополістирол для внутрішнього утеплення стін будинку, квартири, лоджії

пінополістирол

Будинки найчастіше утеплюються із зовнішньої сторони. Але інколи це неможливо зробити технічно, якщо це стосується багаторічних будівель, гаражів, лоджій. На високих поверхах багатоквартирних будинків фасадне утеплення додатково потребує оплати послуг промислових альпіністів, що збільшує собівартість проекту.

Утеплення стін зсередини пінополістиролом по вартості обходиться трохи дешевше зовнішнього, а свої функції виконує повністю. У приміщенні тепло і, при грамотному підході до справи, зберігається комфортний мікроклімат. Технологія монтажу доступна для його самостійного проведення.

Підготовчі роботи

Перед початком будь-який робіт, передує підготовка інструментів і матеріалів.

До утеплення стін полістиролом можна приступати, якщо у Вас є:

  • гострий ніж;
  • ножівка з дрібними зубцями або струна;
  • ножиці;
  • 2 види шпателів - гумовий, металевий;
  • малярні кисть і валик;
  • місткість для розведення клею;
  • лінійка, рулетка, рівень;
  • схил;
  • будівельний міксер.

Ну і, звичайно, сам полістирол, а також дюбелі-парасольки для його додаткової фіксації.

Вибір якісного пінополістиролу

якісний пінополістирол

Ринок пропонує багато видів матеріалу з різним маркуванням. Вони відрізняються товщиною, міцністю (на вигин, стиск, розтяг), рівнем водопоглинання й іншими параметрами.

Для внутрішнього утеплення стін пінополістиролом, не варто купувати товсті плити матеріалу. По-перше, це краде площу кімнати, по-друге, підвищує ймовірність утворення конденсату на кордоні стіни й утеплювача.
Але не тільки товщиною і маркуванням відрізняється пінополістирол. Зовні однакові плити різних виробників можуть мати різний склад та по іншому поводитись при контакті з вогнем. Одні полімери просто загасають, а інші - виділяють токсичні гази.

Компанія "Вiк Буд" виготовляє пінополістирол, який повністю відповідає європейським стандартам якості. Довговічний і екологічно безпечний. Для утеплення приміщень всередині ми радимо вибирати екструдований пінополістирол товщиною у 20 мм. Детально про властивості матеріалу ми писали тут.

Розрахунок товщини листів полістиролу

розміри пінополістиролу

Не варто вибирати пінополістирол, виходячи з акційної знижки на якусь конкретну позицію. Обирати по принципу "чим товще, тим тепліше" - теж не найкращий варіант. Для утеплення стін і подальшого комфортного проживання потрібні розрахунки.

Припустимо, Ви плануєте утеплити квартиру в багатоповерховому будинку, побудованому з пінобетону марки D1000, коефіцієнт теплопровідності якого - 0,29. Товщина стін - 0,3 м. Товщину розділимо на теплопровідність і отримаємо R = 1,03 (м² * С) / Вт, опірність теплопередачі пінобетонний кладці.

Дізнаємося R для екструдованого пінополістиролу товщиною 0,1 м. Теплопровідність матеріалу - 0,03. R = 0,1 / 0,03 = 3,33 (м² * С) / Вт. Складемо 2 отриманих значення - 1,03 + 3,33 = 4,36

Тепер звернемося до карти температурних зон України, оскільки для кожної з них існує мінімально допустимий поріг опору теплопередачі.
https://lh3.googleusercontent.com/QVE6mYnAOBUeWV2YPJkbORKkpjHMXm6Eyt3VA5r1ByqfC0NaDgOlK66PzjcymTG_xxVJt5O4vMJLSgNGCoVD4HxoifKKDUOSLXZeqCDFFFz-s7axd1BAuvJEyzHUa2GjTkqeq_aS

 

Наш уявний будинок розташований в Житомирі, а це - I зона. Для зовнішніх стін мінімальне значення опору теплопередачі в цій зоні встановлено - 2,8 (у II зоні - 2,5, в III - 2,2, в IV - 2). Ми отримали цілих 4,36. Таким чином, пінополістирол товщиною 10 мм на пінобетонних стінах - більш, ніж достатньо для комфортного проживання.

Підбір клею

Клей для внутрішньої фіксації пінополістиролу повинен відповідати двом вимогам:

  • не мати в складі речовин, що руйнують структуру утеплювача (наприклад, розчинників);
  • не мати запахів, якими шкідливо дихати в закритих приміщеннях.

Детально про вибір клею ми писали в цій статті: .

У нашому асортименті Ви завжди знайдете клей, що задовольняє цим критеріям.

Покрокова інструкція утеплення зсередини своїми руками

укладення пінополістиролу

Утеплення стін зсередини пінополістиролом роблять самостійно. Тут достатньо дотримувати технологію, не нехтуючи етапом підготовки поверхні.

Підготовка основи

Очищення поверхні. Зі стін потрібно прибрати старе покриття, закрити серйозні пошкодження. Для великих щілин підійде монтажна піна.
Вирівнювання. Цегляні стіни потрібно протинькувати. З бетонними - цей крок можна пропустити. Але без тонкого вирівнювання все одно не обійтися. Спочатку потрібно покрити поверхню акриловою ґрунтовкою і просушити стіну протягом доби. Потім зашпаклювати нерівності й покрити ще одним шаром ґрунтовки. На даному етапі в неї потрібно додати антигрибковий склад.

Після висихання можна кріпити пінополістирол на стіни.

Монтаж утеплювача

  1. Розкроїти листи за розміром з допомогою ножівки або гарячої струни.
  2. Приготувати клей за інструкцією, яка написана на упаковці.
  3. Наносити клей на утеплювач потрібно по периметру невеликими ляпанцями. Крок - 35-40 см.
  4. Приклеювати екструдований пінополістирол потрібно знизу. Кожен наступний ряд потрібно зміщувати відносно попереднього, щоб шов був розташований над центром нижньої плити.
  5. Дати клею добре просохнути протягом 1,5-2 діб.
  6. Можна додатково зафіксувати пінополістирол дюбелями з саморізами для теплоізоляції (з капелюшками). Листи закріпити в 5-6 точках (по кутах, в центрі). Для внутрішньої фіксації цей крок - необов'язковий.
  7. Закрити шви. У великі щілини (понад 3 см) можна вклеїти обрізки теплоізоляційного матеріалу. Стики треба заповнити монтажною піною (без толуолу), зрізати надлишки й обробити шви клейовою сумішшю.

Армування та оздоблення

Підсохлий утеплювач знову треба покрити шаром клею. Зверху укласти скловолокнисту сітку. Краї полотнищ повинні накладатися одна на одну мінімум на 10 см.

Армувальну сітку потрібно покрити двоміліметровим шаром клею, який остаточно закріплює сітку і вирівнює шорсткості. Для зміцнення і формування акуратних кутів в кімнаті на них фіксують металевий профіль.
Тепер - до декоративної обробки. Вже можна класти плитку. Якщо планується фарбування, поклейка шпалер, стіни попередньо потрібно проштукатурити.

Плюси й мінуси утеплення зсередини

утеплення балкону пінополістиролом

Утеплення стін зсередини пінополістиролом не рідко викликає суперечність. З одного боку, це дозволяє домогтися бажаного тепла у квартирі, з іншого - може спричинити певні труднощі. Але якщо до вибору матеріалу і технології підійти розважливо, то мінуси можна звести до нуля.

Плюси внутрішнього утеплення:

  • економія грошей;
  • можливість проводити роботи незалежно від погоди;
  • можна обійтися власними силами;
  • в будинку градуси підвищуються, а сума квитанцій - зменшується.

Мінуси:

  • можливість появи конденсату між пінополістиролом і стіною;
  • зберігаються містки холоду (внутрішні стіни, перекриття, які примикають до утепленої поверхні);
  • скорочується площа кімнати.

Поради майстрів

Щоб уникнути утворення конденсату, необхідно утеплювати не тільки стіни, але й укоси, які розташовані в них. Потрібно приділити увагу герметизації всіх стиків, а також примикань до стін, підлоги, стелі, отворів, місць, де заходять і виходять труби, встановлюються вимикачі, розетки. Повітря з кімнати не повинено потрапити на кордон між пінополістиролом і стінами.

Якщо Ви утеплюєте приміщення з підвищеною вологістю (кухню, санвузол), то перед фінішною обробкою краще укласти гідрозахисний шар. Це робиться після висихання армувального шару. Після гідроізоляції потрібно укласти шар пароізоляції. Ці заходи зведуть на нуль можливість утворення конденсату.

Внутрішнє утеплення будинку пінополістиролом потрібно проводити тільки тоді, коли організована система примусової вентиляції.

Найчастіші і помилки

Нехтування будь-яким з етапів робіт сильно знижує їх якість і тягне за собою проблеми.

Пил, бруд на стінах, залишки старої обробки знижують адгезію пінополістиролу зі стіною.

Погана герметизація стиків, відсутність вентиляції сприяють виникненню конденсату й утворенню цвілі.

«Неправильний вибір пінопласту»: пінополістирол різної якості робиться з однакової сировини, тому можливість виділення різних газів приблизно однакова незалежно від якості, а до пінопластів можуть відноситись матеріали, які виготовляють з різної сировини, до складу, яких можуть входити шкідливі речовини, наприклад - піноізол (в складі має формальдегід) може виділяти небезпечні гази при нагріванні.
Неякісний пінополістирол, знижує термін експлуатації матеріалу і не дає потрібного ефекту

Технології робіт варто знати й дотримуватися. Тоді утеплення стін пінополістиролом принесе тепло вашій родині й внутрішній комфорт - кожному.

Зателефонувати