Пінопласт або полістирол: в чому різниця матеріалів?

При виборі утеплювача для ремонтно-будівельних робіт власноруч, можуть виникнути труднощі, пов'язані з недостатньою проінформованістю. Покупці не завжди розуміють, чим відрізняється пінопласт від пінополістиролу, тому можуть помилитися. Насправді звичайний білий пінопласт і є пінополістирол, так само до пінополістиролу або пінопласту відноситься й екструдований пінополістирол. По народному білий утеплювач називають пінопластом, а екструдований пінополістирол - просто пінополістиролом або «стиродуром», але чіткого правила в простонародних назвах немає, тому завжди потрібно уточнювати, про який пінополістирол (пінопласт) йдеться, тим більше, що навіть рідкий, напилюваний полістирол і не тільки він, теж належать до пінополістиролу (пінопласту), але вже не до листового, а з іншою технологією спінювання. Зупинимося на листовому пінополістиролі (пінопласті) і відразу зазначимо: між ними існує суттєва різниця, що впливає на основні експлуатаційні характеристики покриття. Щоб забезпечити необхідний рівень енергоощадження, доцільно дізнатися про основні відмінності двох «родинних» матеріалів.

Визначимо правильне маркування. Білий пінопласт раніше мав маркування ПСБ-С (Пінополістирол Суспензійний безпресовий - Самозгасний). Сьогодні прийнято нові (гармонізовані до Європейських стандартів) ДСТУ згідно з якими він маркується як EPS (ДСТУ Б EN 13163). Під екструдованим пінополістиролом або ЕППС мають на увазі полімер, отриманий методом екструзії. Раніше для нього не було прописано окремого ДСТУ і в якості нормативного документа прописували ДСТУ для пінопласту ПСБ-С, мабуть, тому з'явилася така плутанина з тим, який матеріал правильно називати пінополістиролом, а який пінопластом. На сьогодні екструдований пінополістирол має свій ДСТУ (ДСТУ Б EN 13164), згідно з яким його маркують як XPS. Щоб уникнути подвійного тлумачення надалі в цій статті з пінопластом пишемо маркування EPS, а з екструдованим пінополістиролом XPS (ЕППС).

Історія появи пінопласту

пінопласт

Пінопласт, як і багато інших корисних винаходів людства, має «німецьку прописку». У 1839 році його винаходу випадково посприяв берлінський аптекар Едуард Симон. Метою його дослідів було отримання шляхом дистиляції зі стираксу мономера, згодом названого стиролом. Ця хімічна речовина і послужила основою для виготовлення пінопласту.

Майже через 80 років стало відомо, що нагрівання стиролу при певних умовах призводить до утворення макромолекул. Лідерство в виготовленні популярного сьогодні енергозберігаючого покриття належить французам, які в 1928 році почали випускати пінопласт. Вперше промислове виробництво пінополістиролу стартувало в 1931 році. Першість належить компанії IG Farben. На початку 1940-их років американський інженер компанії Dow Chemical Company Рей Макинтайр випадково відкриває новий вид полістиролу, що надалі дозволило почати масовий випуск пінополістирол XPS (ЕППС).

Відмінності технології виготовлення

виробництво пінопласту

Щоб вибрати пінопласт EPS або пінополістирол XPS (ЕППС), для початку рекомендується в загальних рисах розібратися в технології їх виготовлення. Адже методи виробництва в кінцевому підсумку безпосередньо впливають на експлуатаційні характеристики.

Виробництво пінопласту EPS

Цей матеріал отримують методом спінювання стиролу. Процес переробки таким способом забезпечує утворення гранул, які після нагрівання до 30 разів збільшуються в розмірах, і під впливом гарячої водяної пари спікаються (зварюються) між собою в спеціальній блок-формі. Так отримують всім добре відомі плити пінопласту, що складаються з безлічі з'єднаних один з одним гранул.

Виготовлення пінополістиролу XPS

Процес отримання ЕППС складніший. Він вимагає застосування екструзійних ліній, розплавляючи базовий склад до рідкого стану. Потім отримана в'язка й однорідна маса спінюються холодоагентом (або рідинами, що киплять при низькій температурі) пропускаються через формувальну голову. Цей технологічний процес забезпечує отримання плит з дрібнопористою комірчастою структурою. У готових плит XPS (ЕППС) діаметр лунок варіюється в діапазоні від 0,1 до 0,2 мм.

За допомогою такого технологічного процесу можна виготовити плити з різною товщиною й експлуатаційними характеристиками. Переваги XPS очевидні:

  • висока енергоефективність - завдяки пористій структурі матеріал чудово утримує тепло;
  • несприйнятливість до впливу більшості мінеральних кислот і лугів;
  • водостійкість - за 2 доби перебування у воді ЕППС просочується вологою всього на 0,4% (або 0,2% - 0,4%);
  • екологічність - біологічно нейтральний і нешкідливий для здоров'я утеплювач;
  • морозостійкість;
  • стійкість до впливу мікроорганізмів і перешкоджання до їх утворення;
  • пластичність і стійкість до стиснення.

Цей матеріал сьогодні на вітчизняний будівельний ринок поставляють кілька виробників. Основні характеристики XPS (ЕППС) різних брендів практично не відрізняються. Щоб зрозуміти, який екструдований пінополістирол краще, потрібно вивчити всі властивості матеріалів. Основна різниця зазвичай полягає в групі горючості (Г4 або Г3), а також міцності до стискання.

Пінополістирол? XPS і пінопласт EPS

пінополістирол

При виборі матеріалу слід порівнювати не тільки теплопровідність пінопласту EPS і пінополістиролу XPS. Необхідно враховувати й інші основні характеристики. Тільки на підставі аналізу сукупності параметрів можна прийняти остаточне рішення.

Властивості

Пінопласт

Пінополістирол

Механічна міцність

до 0,2 Мпа

від 0,2 до 0,5 Мпа

Теплопровідність

0,032-0,042 Вт / м × К

0,028-0,034 Вт / м × К

Пожежна безпека

група горючості Г1 або Г2

група горючості Г4, може бути Г1 або Г2 за умови додавання в процесі виробництва антипіренів.

Паропроникність в умовах експлуатації

0,05 мг / м × год × Па.

0,02 мг / м × год × Па.

Розрахункова вміст вологи в умовах експлуатації

1% - 2%

1% - 2%

Довговічність

до 100 років (на сьогоднішній день проходять випробування, щодо підтвердження терміну експлуатації пінопласту ВІК БУД до 100 років, результат випробувань очікується влітку 2021 роки)

до 50 років (теоретично до 100 років)

Усадка

практично не дає усадки при правильному підборі марки EPS

практично не дає усадки

Порівняльна таблиця основних характеристик показує, що основна різниця між пінопластом EPS і пінополістиролом XPS полягає в рівні теплоощадження, вологостійкості, паропроникності і міцності до стиску. Ці параметри і повинні стати визначальними при виборі відповідного матеріалу.

Чим краще утеплювати - пінопластом або пінополістиролом (способи заощадити)

При виборі матеріалу не потрібно орієнтуватися тільки на показник енергоефективності. Існують і інші фактори, на які варто звернути увагу. Багато що залежить від того, яку частину будівлі планується утеплити. Якщо в конкретній ситуації буде правильно обраний пінопласт EPS або екструдований пінополістирол XPS, можна сумарно заощадити при придбанні матеріалів для проведення робіт.

Утеплення фасаду і стін

Іноді в гонитві за максимальною енергоефективністю при мінімальній товщині плит будівельники використовують XPS (ЕППС) при зовнішньому утепленні фасадів. Цього не можна робити з таких причин:

  • висока горючість матеріалу, яка не відповідає вимогам пожежної безпеки;
  • недостатня паропроникність, показник якого становить 0,013 мг / м × год × Па;
  • незадовільна адгезія з огляду на гладку поверхню без рельєфу (варто відзначити, що багато виробників XPS наносять для поліпшення адгезії канавки по поверхні, зрізають гладку поверхню або наносять на поверхню рельєф).

Внаслідок цього для утеплення стін краще використовувати потовщені плити пінопласту. Це допоможе заощадити і продовжити термін експлуатації фінішного облицювального покриття. Різниця в товщині листів складе близько 22%, що для цього виду робіт цілком прийнятний показник. Хоч пінопласту на один квадратний метр потрібно більше, коштувати він буде менше.

Утеплення фундаменту і підлоги під стяжку

Існують види робіт, при проведенні яких краще не економити і замінити пінопласт на більш досконале покриття. Інакше спроба скоротити витрати обернеться згодом серйозними збитками. Для утеплення підлоги під стяжку, фундаменту і цокольних поверхонь оптимально підходять плити XPS (ЕППС). Вони мають кілька важливих властивостей:

  • відмінно переносять контакт з сирою землею: не гниють, не кришаться, не покриваються пліснявою;
  • здатні запобігти промерзання грунту при утепленні грунту навколо фундаменту;
  • запобігають процесу підйому вологи від землі;
  • не деформуються в процесі експлуатації.

Бетонну стяжку і XPS (ЕППС) поділяють тільки армована сітка і гідроізоляційний шар. Тобто при використанні такої технології не потрібно проводити трудомісткі допоміжні роботи і нести додаткові витрати. Пінополістирол сумісний як з мокрою, так і напівсухою стяжкою. Послідовність шарів залежить від типу стяжки.

Резюме

При виборі матеріалу не рекомендується орієнтуватися виключно на теплопровідність пінопласту EPS і пінополістиролу XPS (ЕППС). Ці матеріали доповнюють один і одного, тому оптимальний варіант їх застосування - комплексне використання, що дозволяє заощадити і забезпечити відмінні експлуатаційні характеристики утеплювальних шарів.

Зателефонувати