Огляд декоративного пінопласту: особливості та монтаж своїми руками

Зміст

Пінополістирол - податливий для обробки матеріал. Він з легкістю приймає будь-які обриси й форми, а тому здатний бути не просто утеплювачем, але і витримувати стиль інтер'єру та фасаду будівлі. Сьогодні ми поговоримо про особливості декоративного пінопласту. Його можливості та способи оформлення фасаду за допомогою популярного матеріалу.

Що таке декоративний пінопласт

Декор з пінопласту -це продовження архітектурних традицій, які складалися століттями. Прикраса ліпниною з гіпсу - трудомісткий та дорогий процес. Легкі рельєфні елементи з пінополістиролу з успіхом замінюють важкі традиційні матеріали. При цьому істотно знижується вартість виробів і робіт.

З пінопласту виготовляють декоративні елементи для фасаду, написи, фігурки для рекламних цілей та реалізації творчих ідей. Сучасні технології дозволяють створювати з нього деталі будь-якої складності.

Ліпнину з пінопласту виробляють методом точного різання за допомогою ніхромової струни. Верстати підключаються до комп'ютерних програм, звідки отримують дані, необхідні для точного відтворення об'ємного елемента. Сучасний спосіб 3D різання забезпечує мінімальну відстань між стиками.

Сфера застосування

Для оформлення фасаду

Декоративний пінопласт для фасаду - це безліч форм для обрамлення вікон та дверей, це колони, пілястри, фасадні карнизи, фронтони, арки, замкові камені й інші елементи оформлення фасаду.

Для протистояння несприятливим кліматичним впливам фасадний декор з пінополістиролу армують скловолоконною акриловою сіткою. Зверху елементи покриваються напиленням 2-3 мм, яке імітує штукатурку. Ніщо не видасть факт підміни гіпсу на пінопласт.

Однак, Ваш декор довше збереже первинний вигляд, від нього не будуть з часом відколюватися дрібні елементи, і він зможе протистояти механічним впливам.

При виробництві "дерев'яного" або "кам'яного" декору з пінопласту деталі покривають спеціальною плівкою-імітацією.

Фасадні термопанелі як окремий вид

фасадні термопанеліНа пінопластові плити різної товщини (в діапазоні від 20 до 100 мм) наноситься захисний шар з мармурової крихти (4-5 мм). Захисне покриття еластичне, не розтріскується при температурних коливаннях і не дуже сильному механічному впливі.

Такі термопанелі зовні імітують цегляну кладку і не вимагають додаткової фінішної обробки. Ви просто клеїте їх до стіни та затираєте шви спеціальною пастою.

Фасадні термопанелі - спосіб одночасної теплоізоляції й облагородження фасаду, який не вимагає залучення монтажників. Всі роботи можна робити самостійно.

Пінопластові панелі для стін

пінопластові панеліДекоративний пінопласт для стін сьогодні придбав 3D ефект. Стінові панелі з будь-яким об'ємним візерунком продаються в магазинах або виготовляються під замовлення. З пінополістиролу також випускають плити, які імітують гіпсову ліпнину.

Прикраса окремих стін або їх фрагментів, зонування приміщень, декорування перегородок, ніш, батарей одночасно допомагає приховувати незначні дефекти поверхонь.

Декоративні пінопластові панелі для стін фарбуються в різні кольори, підсвічуються світлодіодами і кардинально перетворюють атмосферу приміщень. При цьому вони мають доступну ціну і легко монтуються своїми силами.

Оформлення вікон зовні

Декор на вікна з пінопласту допомагає позбутися від одноманітності плоских стін, підтримати індивідуальний стиль будинку. Молдинги (декоративні планки), замкові камені, карнизи, фасадні кронштейни ефектно обрамляють віконні та дверні прорізи. Елементи мають різний дизайн - від лаконічної строгості до величної розкоші.

Декоративний пінопласт для стелі

декорація стелі пінопластомЯкщо Ви хочете швидко й красиво оформити стелю, не вдаючись до великих витрат і послуг професійних працівників, можете купити декоративний пінопласт для стелі. Плити виготовляються різними способами і мають широкий ціновий діапазон.

  • Штамповані - найдешевші плитки, зазвичай з чітко окресленим периметром і рельєфним візерунком всередині. Вони найменш міцні. Можуть мати похибку в розмірах деталей, за рахунок чого з'являються зазори у швах.
  • Інжекційні плити - виготовляються пресуванням при збереженні цілісності гранул пінопласту. Вони володіють водовідштовхувальними властивостями і підходять для оформлення стелі у ванній кімнаті та кухні. Цей декоративний пінопласт для стелі має матову білу поверхню з рельєфним візерунком. Стики таких плит не видно, і стеля виглядає цілісною.
  • Екструдовані - найміцніші плити. Виготовляються методом екструзії пінополістиролу, а потім покриваються плівкою. Випускаються в широкій розмаїтості відтінків. Але коштують дорожче інших і можуть мати погрішності в пропорціях, що також залишає зазори між швами.

Створення декорацій

Пінопласт - хороша база для виготовлення декорацій. З нього вирізають об'ємні окремі елементи, які в умілих руках дизайнера стають композицією. Це можуть бути квіти, метелики, гілки дерев, завитки, букви або просто декоративні цегла та камені.

Декоративний камін

декоративний камінСтворює затишок і наділяє тепло інтер'єр фальш-камін з пінопласту. Його цілком можна зробити самостійно. Наприклад, маючи обрізки пінополістиролу після теплоізоляції будинку, і декоративні елементи, які у великій кількості продаються в магазинах.

Декоративний камінь

декоративний каміньДекоративний камінь з пінопласту - ефектний елемент внутрішньої і зовнішньої прикраси. У магазинах він зустрічається в варіаціях:

  • плити, що імітують природний камінь;
  • плити-імітація цегляної кладки;
  • альпійські гірки та інші елементи ландшафтного дизайну;
  • Рустові камені для фасадів, кутів.

Люди, що мають творчий настрій, можуть зробити декоративний цегла або камінь своїми руками. Пінопласт - матеріал, що легко піддається обробці.

Чому декоративний пінополістирол такий популярний?

Переваг у декору з пінопласту багато, тому його активно використовують у внутрішньому і зовнішньому оздобленні будинків.

  • Доступна ціна
  • Легкість - не дає навантаження на фундамент, несучі конструкції
  • простота монтажу
  • Стійкість до вологи, цвілі
  • Різноманітність декоративних елементів в різних стилях
  • Можливість створювати елементи декору з пінопласту своїми руками
  • Відмінна адгезія з різними поверхнями
  • Можливість фарбування більшості елементів з пінополістиролу

Декоративні роботи з пінопласту своїми руками

Не завжди гарна ідея з голови втілюється в дійсності настільки ж ефектно. Декоративне оздоблення стін, фасадів, колон, ніш завжди починається з ескізу. Створений в пропорціях креслення на папері або в комп'ютерній програмі допоможуть візуалізувати дизайн, внести в проект зміни.

Способи виготовлення стіни з декоративної цегли

Декоративну цеглу з пінопласту можна купити або зробити своїми руками зі звичайних листів ППС. Зводять "цегляну" стіну на будь-якій поверхні. Для робіт знадобляться спеціальні клейові суміші, іноді потрібно армована сітка. Потрібно відштовхуватися від рекомендацій виробника.

Перший етап. Підготувати поверхні. Стіни очистити від старої фарби, штукатурки, бруду.

На оштукатурених стінах слід клеїти декор після базового шару, але перед фінішним. Якщо Ви кладете на рельєфну цегляну кладку, потрібно вирівняти штукатуркою поверхню під декором. Цеглу в зоні приклеювання обробити бетоноконтактом.

Другий етап. Підгонка. Плитки розкласти на площині, підігнати один до одного за розмірами, формою.

Третій етап. Приклеювання. Цеглу починають приклеювати з кутових деталей, потім викласти дверні та віконні прорізи, а після цього приступити до першого горизонтальному ряду. Далі зводити другий і наступні горизонтальні поверхи.

Четвертий етап. Фінішна обробка. Після приклеювання цеглини з пінопласту потрібно обробити вологовідштовхуючим розчином.

Етапи монтажу панелей з пінополістиролу для фасаду

Панелі з пінопласту облагороджують фасад і утеплюють будинок. В результаті такого способу декорування знижується рахунок за опалення та електрику.

Панелі складаються з 1-3 шарів. Зовнішній - імітує дерево, кладку з каменю, цегли.

Декор фасаду з пінопласту своїми руками передбачає аналогічні етапи робіт, що і при монтажі цеглинок. З тією різницею, що панелі додатково фіксують дюбелями-парасольками.

Важливо. Перший горизонтальний ряд - найважливіший в облицюванні. Він повинен бути ідеально рівним (використовуйте рівень), інакше всю конструкцію поведе в сторону.

Види фасадного декору з пінопласту своїми руками: виготовлення і монтаж

Фасадний декор з пінопласту - це елементи оформлення віконних, дверних прорізів. Комплекти для їх обрамлення використовуються готові або нарізаються самостійно з профіля. Різати профіль потрібно під різними кутами (45, 90 градусів). Використовуйте стусло і ножівку.

Етапність робіт класична - підготовка, вирівнювання поверхні, підгонка, кріплення.

Для примірки і фіксації елементів потрібно встановити мультишипи по периметру вікна (крок до 50 см) так, щоб у кожного довгого елемента було 3 точки кріплення. Кріпити їх можна на рідкі цвяхи або дюбелі (залежить від матеріалу поверхні). Потім попередньо підігнати декор "на місцевості" і тільки після цього садити на клей. Починати потрібно з нижніх рядів. Якщо деталі масивні, їх можна додатково фіксувати за допомогою дюбеля з капелюшком.

Після повного висихання клею стики обробити акриловим герметиком, залишаючи естетичний жолобок.

Широкі можливості пінопласту допомагають надати будинку респектабельний вигляд з мінімальними витратами. Нескладні роботи по монтажу подвійно окуповуються довговічністю матеріалу. Створюйте будинку красивими!

Зателефонувати