Як правильно економити на послугах ЖКГ ?

Економія на послугах ЖКГ

Останні роки для більшості українців істотно знизили якість життя - стабільне підвищення цін на продукти, необхідні для господарства, освіти, спорту товари. Оплата послуг ЖКГ у більшої частини населення України забирає величезну частку сімейного бюджету. Доходи багатьох не встигають за зростанням цін. Взимку це гостро відчувається.

Рівень зростання реальної зарплати і інфляції в Україні з 2010 по 2020 роки

графік росту цін та зарплати

- зростання зарплати - зростання інфляції

Як ми втрачаємо тепло та гроші взимку

Опалення - одна з найбільш витратних комунальних послуг, але вона і найнеобхідніша - температура в житлових кімнатах не повинна бути нижче 180 С, у ванній - нижче 250 С. При цьому для комфорту 18 градусів явно недостатньо - більшість людей вважає за краще бачити на своїх кімнатних термометрах позначку в 23-24 за Цельсієм.

схема загубленого теплаТеплоаудитори порахували, що мешканцям неутеплених приватних будинків доводиться щорічно переплачувати за опалення до 18 000 грн, а власникам холодних квартир - до 9 000 грн. Заповітні гривні "витікають" через неутеплені стіни (до 6 000), дах (до 5 000), крізь холодні вікна (до 3 000), неправильну вентиляцію (до 2 500), двері (до 1 500).

Як врятувати сімейний бюджет, не пускаючи зароблені гроші "на вітер"?

Утеплення пінопластом - крок назустріч посильним рахунках

утеплення пінопластомЯк вчасно оплачувати квитанції і уникнути вимушеної економії собі в шкоду? Найефективніший спосіб піти від зайвих витрат на комунальні послуги - утеплити будинок. Тонкі стіни, щілини на стиках плит і інші шляхи витоку тепла змушують нас включати батареї на повну потужність, підключати теплі підлоги і електрообігрівачі. Стає комфортно, але такий комфорт неприємно відбивається на цифрах в квитанції.

Утеплення стін пінопластом - разове вкладення в домашнє тепло і збереження бюджету. Вартість матеріалу і монтажних робіт окупається за кілька місяців. А якщо ви зробите це разом з сусідами, то можете ще розраховувати на оптову знижку при замовленні.

Наприклад, ціна на утеплення будинку пінопластом в Житомирі стартує від 90 грн/м2 (без урахування матеріалу). З матеріалом - близько 200 грн за кв.м, в Києві - трохи дорожче. А якщо робити монтажні роботи своїми руками, то домашнє тепло обійдеться мінімум в 2 рази дешевше.

Пінополістирол - матеріал, з яким впорається навіть не досвідчений будівельник. Він легкий, його просто різати, підганяти під потрібні розміри і форми. Для монтажних робіт знадобляться елементарні навички роботи з інструментом.

З якого боку краще утеплити квартиру?

Якісний пінопласт - універсальний утеплювач, який може бути використаний для фасадів, стін, стель, підлог, фундаменту, дахів, мансард, відкосів. Він продається листами різної товщини, які потрібно вибирати, в залежності від способу застосування.

Вибір між внутрішнім і зовнішнім утепленням житла може грунтуватися на різних факторах - метраж приміщення, наявність грошей і фізичної можливості виконати той чи інший вид робіт. Кожен із способів має свої переваги і дозволить помітно підняти температуру в приміщенні.

утеплення фасадуУтеплення фасаду пінопластом - спосіб, який вважається більш ефективним.

Переваги:

  • стабілізація температури всередині приміщення - взимку зберігає тепло, влітку - прохолоду;
  • скорочення витрат на обігрів і кондиціонування кімнати;
  • нормальний рівень вологості в квартирі, що дозволить уникнути проблем з цвіллю, вогкістю, затхлим запахом і відклеюванням шпалер;
  • захист арматури від корозії, захист бетону від руйнування - за рахунок обмеження доступу води, вуглекислого газу до стін;
  • стіна не піддається циклічним процесам (заморожування і танення), за рахунок чого довговічність будівельних конструкцій збільшується в 7 разів;
  • додаткова звукоізоляція від сторонніх вуличних звуків.

Складнощі, пов'язані з утепленням фасаду:

  • проведення монтажних робіт тільки при певній погоді (температура повітря - 5-200С, вологість - до 60%, без опадів, без сильного вітру, який швидко висушує клей і ґрунтовку, в результаті можуть виникнути тріщини);
  • довгі монтажні роботи;
  • необхідність оплачувати послуги будівельних альпіністів, якщо квартира не на першому поверсі.

утеплення зсерединиУтеплення будинку пінопластом зсередини - простий спосіб заощадити на оплаті енергії, який також має свої позитивні сторони і недоліки.

Переваги:

  • швидке нагрівання стін;
  • простота монтажу - можливість утеплити квартиру своїми руками;
  • можна утеплювати в будь-який час - незалежно від погоди;
  • не потрібно узгоджувати проект утеплення на адміністративному рівні - це єдина можливість для людей, чиї будинки - культурна та історична спадщина;
  • більш низька собівартість, у порівнянні з теплоізоляцією фасаду.

Складнощі:

  • зменшується площа кімнат;
  • необхідно організувати потужну систему вентиляції;
  • зовнішня стіна швидше охолоджується;
  • можлива поява конденсату, якщо неправильно підійти до процесу утеплення.

Обидва варіанти активно застосовуються серед населення України, які піклуються про здоров'я, комфорт і сімейний бюджет.

40 додаткових способів зекономити на рахунках

У ощадливих людей існують також інші не хитрі способи, як зекономити на комуналці.

Як заощадити на електроенергії

  • 1. Перейдіть на двотарифний електролічильник. Він дозволяє економити на електроенергії вночі. Після 23 години ставка за кіловат значно знижується. А у цей час спокійно працюють посудомийна та пральна машини, холодильник, телевізори та зарядні пристрої.

Цінуєте здоровий сон? Використовуйте функцію "відкладений старт" і лягайте спати о 9 вечора.

Зверніть увагу! Вартість денної електроенергії у даному випадку вища, ніж у однотарифному лічильнику. Врахуйте це, якщо Ви багато часу проводите вдома, вдень активно готуєте, перете та не плануєте змінювати свої звички.

  • 2. Вимикайте світло. Відразу, як тільки виходите з кімнати. Періодично проходьте по оселі, перевіряючи, чи скрізь вимкнене світло. Кілька секунд, витрачених на це, варті заощаджених коштів.
  • 3. Користуйтеся локальним освітленням. Торшери, бра, світильники біля ліжка дають достатньо світла для читання перед сном, а електроенергії споживають значно скромніше.
  • 4. Використовуйте сенсори руху. Вони допомагають вимикати світло там, куди ви заходите рідко або на хвилинку, а тому можете довго і не перевіряти - в коморах, на горищах і у підвалах.
  • 5. Використовуйте світлодіодні лампи. Сучасні лампи служать декілька років, а "споживають" значно менше електроенергії. Наприклад, лампа розжарювання на 100 Вт дає такий самий потік світла, як і світлодіодна модель потужністю 14 Вт. Нескладно порахувати, скільки на цьому можна заощадити.
  • 6. Замочуйте продукти. Приготування їжі у квартирах з електролічильниками теж можна зробити менш витратним. Якщо заздалегідь замочити у воді деякі крупи, бобові, то час їх варіння скорочується. Наприклад, гречка, замочена на ніч, звариться за 5 хвилин замість 20. А якщо готувати не на 1 раз, а на 2 дні, лічильники накрутять ще менше. І залишиться вільний час.
  • 7. Розморожуйте заздалегідь. Цілком невинне розморожування - заздалегідь перенесені продукти з морозильної камери в холодильну. Якщо з вечора планувати меню на наступний день, не доведеться розморожувати запаси у мікрохвильовці.
  • 8. Готуйте гарячі страви на 2-3 рази. Електроенергії на розігрів іде значно менше, ніж на приготування комплексного обіду.
  • 9. Не кип'ятіть зайву воду. Час закипання 200 мл води приблизно 1 хвилина, а 2-літрового чайника - хвилин 6-7. Чи є сенс наповнювати його максимально, якщо Ви плануєте випити лише 1 чашку чаю?
  • 10. Вибирайте техніку з класом енергоефективності не нижче С. Чим вище показник (А, А +), тим меньше прилад потребує енергії.
  • 11. Перевірте щільність прилягання ущільнювачів. На дверцятах духовки та холодильника є гумові ущільнювачі, які допомагають приладу працювати ефективніше. Перевірте їх, інакше холодильник буде витрачати сили на охолодження кухні, а духова піч - на її обігрів. При цьому якість їжі може постраждати.
  • 12. Приберіть холодильник від батарей. Не стійте перед відкритою камерою у роздумах, чим би підкріпитися. Вирішіть це заздалегідь і відкривайте його тільки для того, аби швидко взяти чи покласти продукти. Так агрегату не доведеться витрачати багато електроенергії, щоб досягти потрібних температурних показників.
  • 13. Контролюйте температуру підлоги з підігрівом. Не вмикайте підігрів коли немає гострої необхідності або знижуйте температуру.
  • 14. Вимикайте електроплиту трохи раніше. Якщо Ви готуєте у посуді з товстим дном, то плиту можна вимикати хвилин за 5-7 до закінчення приготування та залишити на ній посуд. У каструлі (сковороді) протягом деякого часу підтримується температура, достатня для того, щоб їжа "дійшла".
  • 15. Знижуйте температуру прання та кількість обертів. На нагрівання води до 60⁰С йде енергії у чотири рази більше, ніж на нагрівання до 30⁰С. Не всі забруднення вимагають високих температур. Користуйтеся функцією "швидке прання".

Велика різниця у споживанні під час віджиму на 1200 оборотах і, наприклад, на 600. Білизна буде трохи довше сохнути, але заплатите Ви за це менше.

Як заощадити на опаленні

  • 16. Замініть вікна. Як не конопать старі дерев'яні вікна, а тепло все одно буде тікати з дому. Якщо на батареях стоять лічильники, то платежі за квартиру помітно знизяться.
  • 17. Перевіряйте прокладки на вікнах. Кожні 3 роки їх варто змінювати, а заодно зміцнювати механізми.
  • 18. Позбавтеся від щілин на стиках стелі, стін і підлоги. Усунення витоків тепла підвищить рівень комфорту в будинку та знизить рахунок за опалення.
  • 19. Утеплюйте будинки та квартири. Системи утеплення фасадів і приміщень зсередини ефективно зберігають тепло. Це один з найбільш результативних способів економії на комунальних послугах.
  • 20. Утеплюйте під'їзди. Тут доведеться отримати згоду всіх власників будинку, але під час морозів теплий під'їзд допоможе Вашій квартирі довше зберігати тепло.
  • 21. Ставте екран з фольги між батареєю та стіною. Це підвищує ККД опалювального приладу.
  • 22. Звільніть батарею. Ті, хто ставить перед нею крісла, комоди та письмові столи перешкоджають поширенню тепла кімнатою. Комфорту менше - витрат більше.
  • 23. Не залишайте надовго відкритими вікна взимку. Спекотно? Зменште інтенсивність батареї. У морозну пору року квартира швидко провітрюється й остигає. Не слід обігрівати вулицю за власний рахунок.
  • 24. Регулюйте температуру батарей. Якщо Ви їдете надовго, користуєтеся не усіма кімнатами в будинку, знижуйте рівень нагріву. Лічильники накрутять помітно менше.

Як економити воду

  • 25. Не давайте крану капати. Підтікає кран чи бачок унітазу - це надійний спосіб спускати гроші на вітер. Зверніться до сантехніка чи діставайте власні інструменти.
  • 26. Вимикайте воду, коли вона не використовується. Доки Ви чистите зуби, наносите на обличчя піну для гоління чи засіб для вмивання, вода фактично не потрібна. Вимикайте її. Те саме можна робити і в душі, доки Ви користуєтеся мочалкою чи наносите шампунь.
  • 27. Придбайте посудомийку. Вона використовує у 2-3 рази менше води, ніж миття вручну. Запускайте її 1 раз на день. Якщо ПММ не повна, користуйтеся функцією "часткове завантаження". Тоді машина буде споживати менше води та витрачати менше енергії на її нагрівання.

Так, вона споживає електроенергію та для неї потрібні таблетки, сіль і ополіскувач. Але разом з водою вона економить час, сили та кошти на манікюр.

  • 28. Встановіть аератор. Дешевий засіб, який розбиває струмінь на дрібні бризки. Це дозволяє витрачати води в 2-3 рази менше, ніж під час звичайного напору.
  • 29. Встановіть лічильники на воду. Вартість приладів обліку окуповується протягом 3-6 місяців, залежно від кількості мешканців у квартирі. Середньостатистичній родині з 4 осіб встановлення лічильника дозволить платити за споживання води в 2-3 рази менше, ніж за нормативами.
  • 30. Приймайте душ. Зробіть прийом ванни не щоденною процедурою, а способом іноді побалувати себе. За 1 відмову від ванни Ви заощадите близько 100 літрів води.
  • 31. Економте на зливі. Унітаз - це ще той пожирач грошей. Об'єм бачка 6-10 літрів. За допомогою кнопки "економний злив" з нього спускається близько половини води. Але тринькаємо ми не лише на повних зливах, але і на їх кількостях. Підібрали сміття з підлоги, зняли волосся з гребінця - кидаємо в унітаз і відразу зливаємо воду. А можна почекати більш вагомого приводу для зливу.
  • 32. Приготуйте пляшку з водою, якщо немає можливості купити економний унітаз. 1,5-літрова пластикова пляшка, занурена в бачок унітазу, скоротить витрату води під час зливу.
  • 33. Закривайте зливний отвір, якщо миєте посуд руками. Доки наносите засіб, не дозволяйте воді текти - досить набрати її трохи у раковину. А кран вмикайте лише для ополіскування посуду.

Як ще заощадити на квартплаті

  • 34. Користуйтеся онлайн платежами. Напевно, кожен знає, як оплатити комуналку через інтернет, але ще не всі цим користуються. Під час сплати послуг через додатки, комісія банку не стягується. Економія близько 120 гривень на рік.
  • 35. Встановіть газові лічильники. Якщо встановлені прилади обліку, сума в рядку рахунків за газ у 3-4 рази менша. Практика показує, що навіть часте приготування їжі та газове опалення не накрутять ті суми, які передбачають нормативи.
  • 36. Оновіть або відремонтуйте газове обладнання. Ефективність старих моделей котлів набагато нижча, ніж ККД сучасних. Він знижується за умови засмічення теплообмінника або під час поломки вбудованого насосу. Якщо Ви помітили, що батареї холодні, а котел працює, викликайте майстра.
  • 37. Беріть довідки, якщо їдете надовго. Наприклад, плануєте влітку жити на дачі. Візьміть довідки, які підтверджують Ваше нове місце перебування. Тоді за частину послуг ЖКГ не доведеться платити.
  • 38. Відмовтеся від неактуальних послуг. Маєте супутникову антену, а вмикати телевізор ніколи? Або Вам зручніше дивитися улюблені трансляції на комп'ютері? Не слід платити у ситуації "а раптом знадобиться". Знадобиться - можна швидко повернути антену на місце.
  • 39. Не встановлюйте домашній телефон, якщо Вам вигідно спілкуватися мобільним. Часто провайдери пропонують пакети послуг, у яких телефонія коштує недорото, але все одно за неї необхідно платити.
  • 40. Контролюйте рахунки. У системі ЖКГ "люди-машини" нерідко допускаються помилки у квитанціях. Порахуйте та переконайтеся у коректності кожного рахунку.

Пам'ятайте, що кожен підвищений градус в квартирі - це близько 6% додаткових витрат на енергію.

Загальна економія дозволяє помітно знизити показники лічильників. Однак, якщо вдома холодно і його доводиться постійно додатково опалювати, економити буде важче. І при впевнено зростаючих тарифах на електроенергію утеплення будинку або квартири - єдиний вихід, що дозволяє стабілізувати витрати на здорове життя.

 ріст тарифів на електроенергію
Зателефонувати