Як зробити саморобну незнімну опалубку з пінополістиролу?

 Незнімна опалубка

Незнімна опалубка дозволила скоротити робочий час будівельників, тому стала найпоширенішим способом задати ідеальну геометрію стін будівлі. Однак відсутність етапу демонтажу не тільки економить час - це дозволяє заощадити на будматеріалах. Адже опалубка стає частиною несучої зовнішньої стіни будівлі і може виступати, як тепло-і звукоізолюючий матеріал, може стати частиною фінального оздоблення фасаду.

Ми зупинимося на опалубці з пінопласту, як на найдоступнішому способі зробити допоміжну конструкцію. Розкажемо, як її можна зробити самостійно і чому така опалубка – найпоширеніша на сьогоднішній день.

Звертаємо Вашу увагу на той факт, що компанія “Вiк Буд” є виробником пінополістиролу, але не виготовляє незнімну опалубку та не надає жодних послуг з її монтажу.

Види незнімної опалубки з пінополістиролу

Пінопластова опалубка

Роками будівельниками зводилися дерев'яні чи металеві опалубки. Але слідом за технологіями, що зробили крок вперед, до справи приступив пінопласт. Незнімна опалубка з екструдованого пінополістиролу виготовляється в різних інтерпретаціях:

  • пустотілі блоки з полістиролу, що мають знімні та незнімні ребра жорсткості;
  • армовані панелі 10-250 мм завтовшки;
  • облицювальна опалубка з пінополістиролу.

Крім цих найпоширеніших видів незнімної опалубки, випускаються криволінійні блоки для зведення будівель з нестандартною геометрією.

Переваги опалубки з пінополістиролу

піностирольна опалубка

Широко використовувати незнімну опалубку з пінопласту дозволили відмінні характеристики матеріалу:

  • високі теплоізоляційні властивості дозволяють опалубці служити шаром, що утеплює для фундаменту;
  • пінополістирол також виступає як додаткова звукоізоляція будівлі;
  • маючи незначний досвід, можна зводити цю конструкцію самостійно, не оплачуючи працю робітників на даному етапі будівництва;
  • доступна вартість блоків з пінопласту також дозволяє заощадити та зберегти баланс “ціна-якість” на гідному рівні;
  • пінополістирол не привабливий для грибку та плісняви;
  • такие блоки имеют одну из самых привлекательных цен;
  • опалубка підходить як для невеликих приватних будинків, так і для зведення багатоповерхівок.

Одним словом, опалубка для фундаменту з пінополістиролу задає потрібну геометрію будівлі та підвищує її енергозберігаючі здібності.

Але є й незначні недоліки такої конструкції. По-перше, монтажні роботи можна проводити тільки в теплу пору року. Мінімально допустима температура для проведення робіт – плюс 5 градусів за Цельсієм. А, по-друге, щоб уникнути підвищеної вологості в будинку, швидше за все, знадобиться облаштування системи примусової вентиляції. Але, за будь-якого розкладу, незнімна опалубка з пінополістиролу - одна з найбільш економічно вигідних конструкцій.

Процес монтажу опалубки

укладання опалубки

Перш ніж поринути у процес зведення саморобної пінопластової опалубки, потрібно детально спроектувати розташування комунікаційних систем та вивести всі необхідні отвори під сантехніку, електрику та вентиляцію. Після того, як блоки будуть залиті бетоном, зробити все це буде набагато складніше.

Сама опалубка виготовляється у кілька етапів.

  • Етап 1. Розмітити територію, скласти план майбутньої будівлі, ретельно вимірюючи кути. Вирити траншею по периметру будівлі шириною 40 см і глибиною близько 50 см. При цьому дно траншеї потрібно ретельно вирівняти. Дно котловану має бути ретельно вирівняне.
  • Етап 2. Зробити в траншеї дренажний шар заввишки близько 15 см, засипавши дно щебенем та піском. Потім утрамбувати та вирівняти подушку.
  • Етап 3. У шар, що вийшов, вставити арматуру, яка згодом допоможе фіксувати опалубні блоки. Потім залити тонким шаром бетону. Таким чином, виходить рівна бетонна основа для опалубки.
  • Етап 4. Коли "підошва" застигне, можна переходити до укладання блоків опалубки. Перший ряд садиться на арматуру, що виходить із фундаменту. Ряди блоків між собою кріпляться замками шип-паз, додатково їх можна зафіксувати металевими скобами.

Потім у пазах блоків потрібно горизонтально розмістити прути арматури. Подальше нарощування нагадує будівництво кубиками Лего, щоправда, вирівнювання по вертикалі потрібно контролювати.

Важливо ретельно закріпити арматуру, щоб уникнути видавлювання блоків при подальшому заливанні бетонною сумішшю. Розчин, інакше, може протікати назовні.

  • Етап 5. Після 3-4 рядів блоків з пінополістиролу можна приступати до заливання розчину. Наповнювати порожнини бетоном потрібно до половини верхнього ряду блоків опалубки. Розчин потрібно ущільнювати – вручну або глибинним вібратором. Це дозволить запобігти утворенню порожнин. Далі укласти ще 3 шари блоків та залити наступною порцією бетонної суміші. Продовжувати доти, доки не будуть укладені всі блоки та заповнені всі порожнечі.

Результатом проведених робіт стає стінова "сендвіч" конструкція - два шари ППС із міцним монолітним прошарком. Надалі таку стіну достатньо оштукатурити і покрити фінішним оздобленням.

Корисні поради

  • Розрахувати приблизну вартість незнімної опалубки з пінопласту допоможе знання цін матеріалів та їх витрати. На 1 квадратний метр опалубки потрібно близько 3,3 шт. пінополістирольних блоків, 0,12 кубічних метрів бетону та близько 10 кг арматури.
  • Зберігати пінополістирол краще у недоступному для сонячних променів та вітру місці. Тривале перебування на сонці зробить матеріал тендітнішим, а вітер може просто розкидати легкі блоки по всій ділянці або винести їх за його межі.
  • Потрібно пам'ятати, що зведення незнімної опалубки з пінополістиролу - це різновид швидкісного будівництва. Не можна за 1 день збудувати конструкцію висотою на всю стіну, а потім відразу залити її десятками тонн бетону.

На останок

Саморобна опалубка з пінополістиролу дозволяє витримати геометрію будівлі під час будівництва, а також заощадити на тепло- та звукоізоляційних матеріалах. Простота роботи з матеріалом дозволяє зробити опалубку своїми руками, не вдаючись до найманої праці. Для цього достатньо мати досвід взаємодії з пінополістиролом та дотримуватися технології.

Зателефонувати