Мінвата або пінопласт: який утеплювач обрати?

мінвата чи пінопласт

Постійна дилема - мінеральна вата або пінопласт - завжди виникає при плануванні теплоізоляційних робіт. Який матеріал краще впорається із завданням?

Найбільш популярні матеріали демонструють хороші властивості, але за деякими показниками трохи поступаються один одному. Розберемося, на які характеристики треба звертати увагу при виборі утеплювача і що краще підходить для утеплення будинку - мінвата або пінопласт.

Що таке мінвата

мінеральна вата

Мінеральна вата має три різновиди - скляна, кам'яна і шлакова, в залежності від вихідної сировини. Вона може мати різну структуру волокнистості, але технічні характеристики матеріалу схожі:

  • низька теплопровідність;
  • високий коефіцієнт шумопоглинання;
  • стійкість до високих температур;
  • паропроникність;
  • вона не викликає інтересу в гризунів.

Але мінеральна вата далеко не позбавлена ​​недоліків. Ось деякі з них:

  • дорого коштує;
  • при монтажі від мінеральної вати відокремлюються мікроволокна, які можуть завдати шкоди легеням і шкірі, тому роботи потрібно проводити в респіраторі й рукавичках;
  • вбирає вологу, втрачаючи теплоізоляційні властивості;
  • маленький термін експлуатації - 5-15 років.

Ідеальним такий матеріал не назвеш, але в деяких ситуаціях він цілком функціональний.

Що таке пінопласт і пінополістирол

пінопласт

Пінопласт і екструдований пінополістирол виготовляються з полістиролу. Вони схожі за характеристиками, але істотно різняться в ціні. Виробництво ЕППС більш трудомісткий процес, ніж виготовлення пінопласту, це і відбилося на його вартості.

Обидва матеріали мають низьку теплопровідність, практично не вбирають вологу, мало важать і не доставляють багато клопоту з монтажем. Пінополістирол еластичніший та міцніший за пінопласт, але останній вибирають частіше, особливо коли мова йде про великі обсяги.

Детальніше про фізико-механічні й технічні характеристики пінопласту, які дозволяють йому залишатися найпопулярнішим теплоізолятором, читайте в статті.

Пінопласт або мінвата: розберемося що краще. Порівняння матеріалів

Вибрати, перш ніж проводити утеплення, мінватою і пінопластом, легше після порівняння характеристик матеріалів. Розглянемо найважливіші з них.

Теплопровідність

Від здатності матеріалу переносити тепло між дотичними поверхнями з різною температурою, багато в чому залежить ефективність теплоізоляційної системи. Чим нижче коефіцієнт теплопровідності, тим тепліше буде в приміщенні.

* нижче подані табличні значення згідно з «Вироби теплоізоляційні з мінеральної вати на синтетичному зв'язуючому» Загальні технічні умови (EN 13162: 2001, NEQ) ДСТУ Б В.2.7-167: 2008 і «Матеріали будівельні теплоізоляційні Вироби зі спіненого полiстіролу (EPS)» Технічні умови (ЕN 13163: 2008, IDТ) ДСТУ Б ЕN 13163: 2011

* Теплопровідність матеріалів, Вт / м *

Матеріал

Щільність кг / м³

Показник, λ, Вт / м * К

Плити мінераловатні з синтетичним сполучною

35 – 75

0,040 - 0,039

Пінопласт EPS

25 – 35

0,037 - 0,032

З точки зору цього показника, пінопласт краще мінеральної вати справляється зі збереженням тепла всередині приміщення. Його замкнуті гранули містять 98% повітря, що забезпечує хороші теплоізоляційні властивості матеріалу.

Вологостійкість

Гігроскопічність матеріалу визначається кількістю вбраної їм води за 24 години проти його ваги. Якщо відсоток поглиненої вологи високий, значить утеплювач вимагає додаткової гідроізоляції. В іншому випадку, він не зможе зберігати тепло в повну силу.

* Гігроскопічність матеріалів %

Матеріал

Щільність кг / м³

Показник %

Мінвата

35 – 75

30

Пінопласт

25 – 35

3 - 15

Здавалося б, незначна різниця в показниках. Але волокниста структура мінеральної вати без додаткового захисту вбере вологу, матеріал помітно додасть у вазі й може сповзти вниз. Для захисту мінеральної вати потрібна ПВХ, дифузна плівка або паробар'єр.

Пінопласт гідрофобний та не вбирає вологу, як мінвата.

Паропроникність

Цей показник характеризує здатність матеріалу "дихати", пропускати через себе пар. Чим вище коефіцієнт, тим краще утеплювач справляється з цим завданням.

* Паропроникність матеріалів, мг / (м * год * Па)

Матеріал

Щільність кг / м³

Показник, мг/(м*год*Па), ср.знач.

Минвата

35 – 75

0,3

Пенопласт

25 – 35

0,023

За цим показником поступається пінопласт. При внутрішньому утепленні стін ППС потрібно організовувати вентиляційні системи. Але будемо чесні, правильна вентиляція повинна бути організована в будинку або будівлі ще на стадії проєктування. Загальновідомий факт, що при поганій вентиляції або її відсутності, проблеми з цвіллю, грибком, вологістю починаються в будь-якому житлі, незалежно від наявності утеплення, і матеріалів утеплювача.

Пожежна безпека

Мінеральна вата належить до групи горючості НГ - не горючий, і пінопласт належати до класу горючості Г1 (слабкозаймисті матеріали або самозатухаючі). Але здатність "виживати" в вогні залежить від сировини, яка додається при виготовленні, і від порядності виробника. Так, синтетичні добавки в складі мінеральної вати починають плавиться вже при температурі близько 250 ° С. І виділяють шкідливі речовини).

Нині весь пінопласт (EPS) для теплоізоляції виготовляється з сировини до складу якої входить антипірен, який підвищує вогнестійкість матеріалу. Такий ППС здатний до самозгасання, тому, якщо немає постійного джерела вогню, не горить.

Якщо вирішувати, що безпечніше для утеплення, пінопласт або мінвата, потрібно виходити з якості та складу утеплювача. Якщо купувати у надійних виробників, проблем з пожежею не виникне ні з одним з матеріалів.

Шумоізолюючі властивості

Звукоізоляційні здатності мінвати трохи вище, ніж у ППС. Але різниця незначна. Водночас розраховувати, що мінеральна вата або пінопласт повністю захистять вас від ударного і повітряного шуму, не варто. Вони лише незначно знижують шумовий поріг.

Якщо ваші сусіди надто гучні й мріяти про їх переїзді не доводиться, варто розглянути спеціальні звукоізоляційні плити.

Екологічність

Використання пінопласту при утепленні житлових будинків екологічно безпечно. Під час випробувань, що проводяться інститутами гігієни, шкідливі для здоров'я стироли в повітрі не виявлено. Екологічна безпека пінопласту дозволяє використовувати його навіть при виробництві одноразового посуду.

З мінеральною ватою справи йдуть трохи інакше. Феноли й формальдегіди, що входять до її складу, можуть завдати шкоди здоров'ю. Це відбувається, якщо виробник порушує технологію, і виділення формальдегіду в повітря перевищує допустиму концентрацію в 0,05 мг / м3. При покупці мінеральної вати потрібно обов'язково запитувати у продавця сертифікат якості, щоб захистити себе від цього.

Вартість

Ціна теплоізоляційних плит залежить від їх товщини і якості. Вартість мінеральної вати залежить і від її різновидів - скловата істотно дешевше кам'яної (базальтової) вати, але й поступається їй багато в чому.

Порівняємо ціни на листи пінопласту і мінеральної вати однакової товщини - 100 мм.

Хороший пінопласт можна купити за 67,1 грн за м2, за таку ж площу базальтової вати доведеться заплатити близько 210 грн. Різниця відчутна, особливо в масштабах фасаду цілого будинку, також треба враховувати, що і дюбель, для кріплення мінвати, істотно дорожче дюбеля, який використовується для кріплення пінопласту.

Термін служби

І найважливіший момент порівняння - термін служби. Мінеральна вата може втратити свої властивості за 15-20 років. Життя пінопласту набагато довше. Він зберігає свої якості, в середньому, протягом 50 років і більше. З цієї точки зору стає очевидним відповідь на питання, чим краще утеплити будинок - пінопластом або мінватою.

Особливості монтажу

Пінопласт легкий, м'який, але досить пружний матеріал, який без проблем нарізається, шліфується. Його нескладно приклеювати, особливо якщо листи мають пазогребневі замки. Додаткова фіксація на дюбелі потрібна не завжди.

Мінеральна вата м'якше пінопласту і не володіє його пружністю. Вона непогано приклеюється, але її обов'язково потрібно садити на фасадні дюбелі. Навіть там, де пінопласт обійшовся б одним клеєм.

Що ж краще - вата або пінопласт? Поради будівельників

будівельники

За сукупністю характеристик, більш виграшним матеріалом представляється пінопласт. Він не боїться вологи, має меншу теплопровідність, екологічно безпечний і коштує зовсім небагато.

Мінеральна вата має більшу паропроникністю і краще захищає від стороннього шуму. Тому деякі будівельники використовують обидва матеріали, кожен - у своєму напрямку.

Що утеплити мінватою

Мінеральна вата підходить для систем зовнішнього утеплення фасадів, може входити до складу пирога при утепленні плоских покрівель, в системи з утеплювачем всередині огороджувальних конструкцій (сендвіч-панелі з металевою обшивкою, тришарові бетонні панелі і т.п.). Її можна використовувати для утеплення будівель, розташованих на жвавих вулицях.

Не варто застосовувати матеріал в будівлях з підвищеною вологістю.

Що утеплити пінопластом

Пінопласт краще мінеральної вати при утепленні підвалів і цоколів. Низька теплопровідність і висока гігроскопічність допомагають йому зберігати потрібну температуру в приміщенні, не втрачаючи свої властивості протягом усього терміну експлуатації.

Пінопласт прекрасно поводиться і всередині приміщень з високою вологістю. Підходить для утеплення підлоги й покрівлі, лоджій, гаражів та господарських будівель.

Резюме

Що ж краще - пінопласт або мінвата? Обидва матеріали мають право перебувати в складі теплоізоляційних систем. Обидва непогано справляються зі своїм завданням. Але пінопласт коштує дешевше, а термін його служби у 2-2,5 рази перевищує термін служби мінвати. При цьому його показники теплопровідності та гігроскопічності, 2 основних критерії при виборі, перевершують показники вати. Завдяки сукупності своїх переваг пінопласт визнаний кращим утеплювачем серед багатьох будівельників.

Зателефонувати