Міфи і факти про пінопласт

Нам часто доводиться чути або бачити на форумах помилкові думки людей про пінопласт. Ці міфи - результат роботи несумлінних майстрів, витівки конкурентів або інтуїтивні припущення людей не з цієї сфери. Давайте розвіємо деякі існуючі міфи, щоб зняти з популярного утеплювача неправдиві "звинувачення".

Міф 1. Пінопласт горить

Люди кажуть

Деякі вважають, що утеплювати житло пінопластом ризиковано. Він горить, знижує рівень пожежної безпеки, виділяє шкідливі речовини при високих температурах.

Насправді

Самостійно пінопласт здатний горіти не більше 4 секунд. За цей час відбувається самозгасання матеріалу, якщо джерело вогню ліквідований. При виробництві пінополістиролу в сировину додають антипірен, який позбавляє ППС властивості горючості.

У багатоповерховому будівництві при облаштуванні зовнішніх теплоізоляційних систем в віконних, дверних отворах виконують протипожежні пояси. Їх також роблять через один поверх вище зазначеної нормативами висоти будівлі. Це діючі норми СНиП, ДБН, які повинен знати кожен будівельник. Нехтування цими нормами закінчується тим, що міф про горючість пінопласту поширюється по всьому світу.

Що стосується виділення шкідливих речовин. Це правда. Але якщо вже в будинку сталася пожежа, вона торкнеться пінопласт в найостаннішу чергу, так як вогню потрібно подолати дуже серйозний бар'єр. З одного боку, це стіна будинку, а з іншого - зовнішнє фасадне оформлення - штукатурка, яка, до речі, не горюча.

Міф 2. Пінопласт не дихає

Люди кажуть

Пінопласт не пропускає повітря. В утеплених ним будинках важко дихати, з'являється цвіль.

Насправді

Паропроникність матеріалу - величина незмінна і дорівнює 0,05 Мг / (м * год * Па). Показник, близький до характеристик зрубу з сосни.

Можна переконатися на побутовому досвіді в тому, що матеріал пропускає повітря. З одного боку, від листа постає людина з пилососом, зі зворотного боку - людина, яка буде "ловити повітря". Шланг потрібно підключити до видувного отвору і включити пилосос. Можна оцінювати результат.

Міф 3. Пінопласт гризуть миші

Люди кажуть

У сусіда в приватному будинку миші погризли утеплювач. У будинку стає холодно, а навколо все в круглих гранулах.

Насправді

Гризуни можуть не залишитися байдужими до пінополістиролу, якщо Ви або наймані майстри забули встановити стартовий профіль. Однією з функцій П-образного металевого профілю, який прикриває собою перший ряд утеплювача, є захист від мишей, щурів, втікачів - хом'ячків і морських свинок.

Висновок

Наймайте людей, які знайомі з будівельними нормами і строго їх дотримуються. Непогано самостійно їх вивчити, щоб контролювати роботи з повним розумінням справи.

Міф 4. Пінопласт служить недовго

Люди кажуть

Пінопласту надовго не вистачить. Він псується, кришиться, ламається.

Насправді

Термін служби матеріалу - не менше 50 років. Але його довголіття залежить від відповідальності виробника. І дотримання ним технологій виробництва, вимог ДСТУ. З метою економії багато хто купує пінопласт з меншою щільністю, меншою товщиною або просто дешевий. Не варто цього робити, так як низька щільність матеріалу - це не тільки погіршені теплоізоляційні характеристики, але і зменшений термін експлуатації. Для того щоб теплоізоляція прослужила вам довго і якісно, ​​потрібно використовувати рекомендовані матеріали. Купуйте у перевірених компаній, які бережуть своє чесне ім'я.

Детально про виготовлення пінопласту та його фізичні властивості ми говорили тут.

Один нюанс. Матеріал не витримує тривалого впливу сонячних променів. Жоден виробник не зможе Вам догодити, якщо Ви зберігаєте листи утеплювача на відкритих ділянках.

Міф 5. Пінопласт вбирає вологу

Люди кажуть

Деякі вважають, що в проміжки між спресованими кульками потрапляє вода. Через що пінопласт намокає, вбирає вологу і значно збільшує свою вагу.

Насправді

Лабораторні випробування показали, що в першу добу після занурення пінополістиролу в воду, він вбирає в себе рідину. Але не більше 2% від власної ваги. У наступні дні вбирання води припиняється.

Все логічно. Спочатку рідина потрапляє у відкриті гранули пінопласту, які знаходяться на зрізах. Як тільки вони наповнюються водою, процес припиняється.

Ми розглянули найпоширеніші міфи про пінопласт. Вони існують серед людей, які стикалися з порушенням будівельних технологій або неякісним матеріалом. А тепер розглянемо деякі факти, які підтверджуються досвідченими будівельниками, знаючими майстрами і виробниками.

Факти про пінопласт

Люди кажуть

  • Пінопласт - найдоступніший утеплювач
  • У нього низька теплопровідність
  • Його можна використовувати для звукоізоляції (про те, як зробити це правильно, ми писали тут
  • Він легкий і не дає великого навантаження на фундамент чи фасад
  • Його просто монтувати

Насправді

Це - правда, перевірена не одним поколінням майстрів і домовласників. Про основні переваги пінопласту ми говорили тут.

Компанія "Вiк Буд" - відомий в Україні виробник, якому довіряють співвітчизники. Ми шануємо стандарти якості. Тому що ми - еталон енергозбереження.

Зателефонувати