Як утеплити гараж пінопластом самостійно. Повна інструкція

Утеплення гаража - ваш внесок у довговічність автомобіля. Оптимальний температурний режим для нього в зимовий час - +5 градусів за Цельсієм. Це - поріг. При ньому не утворюється конденсат, коли автомобіль з морозу потрапляє в тепло. А значить, метал упевнено протистоїть корозії.

Наша стаття про те, як утеплити гараж, щоб всередині було створено нормальний мікроклімат, а показники термометра перебували на потрібній позначці.

Вибір матеріалів

вибір матеріалу для утеплення гаражуДля утеплення гаража підходять різні матеріали - мінеральна вата, пінопласт, теплоізоляційні фарба і штукатурка. Кожен має плюси і мінуси. Щоб вибрати, чим утеплити залізний або цегляний гараж, потрібно оцінити властивості матеріалів і зіставити їх з особливостями гаражу і бюджетом.

Наприклад, мінвата вимагає додаткової гідроізоляції, оскільки дуже гігроскопічна (а також вам знадобляться засоби спеціального захисту для монтажу), і коштує недешево. А пінопласт здатний самостійно протистояти волозі і його ціна на ринку істотно нижче.

Пінопласт - переваги використання

Утеплення гаража часто робиться саме пінопластом. Він підходить для цегельних і металевих конструкцій, стін з шлакоблоку. Легко ріжеться звичайним ножем, володіє мінімальною теплопровідністю (0,03 - 0,04 Вт / м * К) і ціною.

До складу пінопласту входить антипірен, який забезпечує самозгасання утеплювача при його контакті з вогнем.

Детальніше про переваги використання пінопласту ми говорили тут.

Теплоізоляційна штукатурка

Це засіб складається з в'яжучої ланки (цемент або гіпс) і пористих елементів (кварцовий пісок, пінополістирол або вермикуліт). Теплоізоляцію забезпечують саме пористі компоненти. Але все ж по теплопровідності штукатурка поступається пінопласту. Її показники - 0,065 - 0,13 Вт / м * К.

Наноситься матеріал: на стіни - в 1-2 шари (до 5 см кожен), на стелю - 1 шар (0,5 - 3 см). Теплоізоляційна штукатурка підходить для стін з цегли, шлакоблоків.

Теплоізоляційна фарба

Відносно новий матеріал в цьому напрямку. Це - полімерний композит, в якому знаходяться пустотілі керамічні мікросфери. Теплопровідність фарби така ж, як у штукатурки. Перевага фарби в даному випадку - її наносять дуже тонким шаром, всього 0,2-0,4 см. Менша витрата - більше простору.

Різні способи нанесення - пензлик, валик, фарбопульт - сподобаються власникам "складних" гаражів з великою кількістю куточків, балок і дрібних деталей, що виступають. Складністю подібних конструктивних елементів особливо славляться металеві конструкції.

Однак, теплоізоляційна фарба навряд чи в змозі забезпечити необхідні плюс 5 в зимові морози. Тому потрібно додатково утеплити гараж пінопластом.

Що впливає на утеплення: особливості конструкції гаража

Особливості конструкцій гаражівГараж - володар тонких стін і даху. Металеві конструкції складаються з листів товщиною 0,8 - 3 мм. Грунтовніші гаражі з цегли і шлакоблоків мають стіни не товще 25 см. Для порівняння, житлові будинки з кладкою в 2,5 цегли мають стіни близько 64 см, з кладкою в 2 цегли - близько 51 см.

Зрозуміло, що утримувати тепло тонкими стінами, коли за воротами лютує зима, нереально. Необхідно утеплити гараж пінопластом або іншим матеріалом, щоб домогтися невеликої плюсової температури.

Однак, шар утеплювача забезпечує не тільки тепло в зимовий період. Він не дає гаражу перегріватися влітку. Цей ефект забезпечується тепловою інерцією, яка виникає при зниженні рівня теплопровідності стін у напрямку з вулиці в приміщення.

І якщо утеплити гараж пінопластом зсередини, теплова інерція якраз отримає потрібний напрямок. Зовні залишиться шар з великою теплопровідністю (стіни), всередині - з низькою.

Особливості теплоізоляції зовні

утеплення гаражу зовніДо теплоізоляції гаража зовні варто вдаватися, коли немає можливості пожертвувати внутрішньою площею. Для фасадних робіт обов'язково використовувати водонепроникні ізолятори. Оптимальний варіант - пінопласт з товщиною листа понад 5 см.

Важливо також не відкладати в довгий ящик фінішну обробку після монтажу теплоізоляційного матеріалу. Пінопласт не любить пряме попадання сонячних променів.

Поетапний опис монтажу зовнішніх систем ізоляції ми вже описували тут. Перейдемо до того, як утеплити гараж пінопластом зсередини.

Етапи проведення робіт внутрішньої теплоізоляції

Внутрішня теплоізоляція гаража пінопластом повинна проводитися тільки при наявності додаткової примусової вентиляції. Так в приміщенні буде підтримуватися необхідний для автомобіля мікроклімат.

Забезпечити циркуляцію повітря можна, якщо розташувати біля підлоги “душники” і отвори для вентиляції - у стелі. Не забудьте обладнати їх захисними сітками, щоб в гаражі не виявилися непрохані гості - птахи, гризуни, комахи

Утеплення підлоги

утеплюємо підлогу гаражуДоцільність утеплення підлоги пінопластом потрібно оцінювати в кожному окремому випадку. Безумовно, картина не буде повною, якщо захистити від холоду тільки частину поверхонь, залишивши іншу відкритими воротами. Так порушується баланс мікроклімату.

Але бувають ситуації, коли неможливо звести на підлозі гаража повноцінний шар ізоляції. Монтаж утеплювача підніме підлогу на 10-20 см у висоту. Відповідно, треба бути впевненим, що це не створить перешкод при проїзді автомобіля через гаражні ворота. Обдертий дах автомобіля навіть в дуже затишному гаражі навряд чи додасть Вам радості.

Якщо Ви не утеплили підлогу за класичною схемою на етапі будівництва, можна доопрацювати його, щоб трохи скоротити тепловтрати. Застелити підлогу дошками або osb-плитами. Утеплення не вийде серйозним, але дасть певний ефект. Пол не буде дуже холодним, а повітряний прошарок під дошками буде стримувати холод.

Якщо все ж Ви хочете більш серйозно утеплити підлогу в побудованому гаражі, доведеться прибрати частину грунту і поглибити підлогу. Після цього потрібно:

  • вирівняти і ущільнити землю;
  • насипати подушку з піску висотою в 10 - 30 см;
  • зробити стяжку з армуванням;
  • укласти пінополістирол;
  • зробити стяжку капроновою сіткою;
  • зробити фінішне покриття.

Утеплення стін зсередини

Утеплення гаражу зсерединиТеплоізоляція стін гаража пінопластом - найлегший і бюджетний спосіб.

  • Очистити стіни від бруду, зашпаклювати тріщини і вибоїни.
  • Створити обрешітку з дерев'яних брусів, якщо в якості фінішної обробки планується не штукатурка, а пластикові панелі або фанера.
  • Обробити поверхню ґрунтовкою, щоб підвищити адгезію.
  • Прикріпити пінопласт за допомогою клею.
  • Зафіксувати його за допомогою дюбелів-парасольок.
  • Обробити шви монтажною піною.
  • Якщо стіна йде під штукатурку, то приклеїти армовану сітку.
  • Зробити фінішну обробку.

Утеплення стелі

Стеля гаражу з пінопластомЯк правильно утеплити стелю в гаражі? Аналогічно як і стіни. Всі етапи повторюються. Правда сам процес буде Вам трохи складнішим. Не дуже зручно фіксувати плити до стелі, бетонну стелю важче свердлити.

Як варіант, можна використовувати рідкі цвяхи або монтажну піну. Листи швидко схоплюються і фіксувати дюбелі буде простіше. Деякі фахівці вважають, що можна взагалі обійтися без дюбелів, якщо клеїти рідкими цвяхами. Але це - на Ваш розсуд. Детально про те, як клеїти листи, ми говорили тут.

Утеплення воріт

утеплюємо ворота пінопластомДля утеплення воріт найкраще підходить пінопласт, так як він легкий і не боїться вологи. Черговість дій виглядає так само. Але попередньо потрібно покрити антикорозійним захистом зони зіткнення ППС і металу воріт. Це допоможе уникнути корозії при виникненні конденсату.

Утеплення підвалу

підвал гаражу - утепленняТехнологія утеплення льоху аналогічна вже описаної. Але особливу увагу потрібно приділити питанню гідроізоляції. Так як контакт стін і підлоги підвалу з земляним грунтом є причиною підвищеної вологості.

Зробити гідроізоляційний шар з внутрішньої сторони льоху можна за допомогою полімерної плівки, бітумної мастики або рулонної ізоляції. Стелю льоху можна покрити паро-гідроізоляційною мембраною.

Після цього шару потрібно монтувати листи пінопласту за звичайною схемою.

Переваги утепленного гаража

Утеплений пінопластом гараж підтримує необхідний температурний режим взимку. Вам не доводиться підключати опалювальні прилади, які нерідко стають причиною виникнення пожеж. Не треба платити за опалення. Крім того, у Вас:

  • не виникає проблем з запуском стартера після переохолодження автомобіля;
  • машина захищена від корозії;
  • в гаражі досить тепло і можна спокійно займатися ремонтом;
  • у Вас є комфортне місце для чоловічих зустрічей і тематичних розмов;
  • і, що нерідко буває, Ваші продовольчі запаси добре зберігаються в погребі.

Для утеплення гаража можна використовувати різні матеріали. Але практика показує - щоб зробити це дешево, надійно і надовго, краще використовувати пінопласт від перевірених виробників.

Зателефонувати