Виготовлення пінопластових вуликів в домашніх умовах

вулики із пінополістиролу

Пінопластові вулики вимагають від бджолярів мінімальних вкладень і зусиль. Легкі будиночки коштують недорого, вони піддаються ремонту і їх не треба додатково утеплювати. Матеріал продається в багатьох магазинах, а зробити вулика з пінопласту можна своїми руками. Але найголовніший плюс таких конструкцій - комфорт бджіл. Вони успішно зимують, відмінно розвиваються навесні, а ройливость у них помітно менше, ніж у мешканців дерев'яних будиночків.

У статті ми розповімо, як зробити вулик з ППС, який пінополістирол краще використовувати і як поводитися з готовими будиночками.

Розміри вулика з пінополістиролу

розміри вуликів

Для пінопластового вулика потрібно виготовити 10-12 дадановских рамок, які будуть збиратися з наступних елементів:

  • передня і задня стінки: ширина - 550 мм, висота - 320 мм;
  • бічні стінки: ширина - 450 мм, висота - 320 мм;
  • передня і задня окантовка ("спідниця"): ширина - 610 мм, висота - 100 мм;
  • бічна нижня окантовка: ширина - 550 мм, висота - 100 мм;

Фальці під соторамки прорізаються на верхній частині передньої і задньої стінок - 15х15 мм.

 

Для кришки будуть потрібні такі деталі:

  • кришка 610х610 мм;
  • обв'язка спереду і ззаду: довжина - 610 мм, висота - 50 мм;
  • обв'язка збоку: довжина - 550 мм, висота - 50 мм.

 

Габарити дна:

  • пол: 450х600 мм з центральним вентиляційним отвором 200х300 мм;
  • бічні стінки: довжина - 650 мм, висота - 130 мм;
  • задня стінка: довжина - 450 мм, висота - 130 мм.

Для наочності ми доклали креслення конструктивних елементів вулика.

Невеликий порада. Деякі бджолярі обладнають вулик підкришником для підгодовування комах. Його виготовляють з фанери з центральним отвором 70х50 мм і бортиками 70 мм з ППС.

Підготовка до виготовлення вулика

підготовка робіт для вулика

З кресленнями і схемами визначилися. Тепер потрібно підготувати все необхідне, щоб споруда вуликів своїми руками пройшла швидко і з настроєм.

Необхідні матеріали та інструменти

Для виготовлення пінопластових вуликів в домашніх умовах вам будуть потрібні:

  • екструдований пінополістирол EPS товщиною 30 мм (для виготовлення кришок і нижньої окантовки) і 50 мм (такої товщини будуть стіни);
  • клей для ППС (рідкі цвяхи);
  • алюмінієва сітка для вентиляції з розміром осередків до 3,5 мм;
  • куточки 15х15 мм із пластику;
  • саморізи довжиною 5-7 см і викрутка;
  • фломастер і метрова лінійка;
  • канцелярський ніж;
  • фарба на водній основі.

Пінопласт потрібно купувати у виробників з хорошою репутацією, тому що від його якості багато в чому залежить довговічність вулика, рівень комфорту комах і кількість зібраного меду.

Покрокове виконання робіт

Крок 1 - розкрій. За допомогою фломастера і лінійки потрібно нанести розмітку майбутніх деталей вулика на листи пінополістиролу. Розкроїти фрагменти будиночка за допомогою канцелярського ножа. Ріжуче полотно повинно проходити по теплоізолятору під прямим кутом. Потім відшліфувати кромки кожної деталі наждачним папером. Час переходити до складання.

Крок 2 - виготовлення сегмента. Крок 2 - виготовлення сегмента. Уздовж кромок пінополістиролу канцелярським ножем вирізати "чверті", за розміром рівні половині товщини листа, щоб вийшов пазловий замок. Зробити окремі поглиблення на бічних частинах для ручок. Деталі потрібно посадити на клей, щільно з'єднавши їх між собою під прямим кутом. Після висихання клею конструкцію можна скріпити саморізами з кроком 10-12 см, злегка утоплюючи капелюшки. Зробити потрібну кількість таких сегментів.

Крок 3 - збірка. Утворені сегменти потрібно насадити один на одного. З'єднання корпусів за допомогою "спідниці" забезпечує їх стійкість і не дає світлу і повітрю проникати між корпусами. У конструкції не повинно бути щілин і зазорів, щоб світло і теплоізоляція вулика була достатньою, а бджоли не могли вилетіти. Якщо зазори є, їх можна закрити монтажною піною.

Крок 4 - вентиляція. Після повного висихання будиночка треба встановити на дно вентиляційні сітки. Куточки до фальців приклеюються на заздалегідь зроблених в стіні заглибинах.

Крок 5 - яскравість. Щоб вулики мали життєрадісний вигляд і соковитість літніх відтінків, їх потрібно пофарбувати. Підійде фарба-емульсія на водній основі. Косметичний "ремонт" роблять тільки із зовнішнього боку.

Невеликий порада. При розкрої деталей зробіть кілька запасних, щоб, при необхідності, можна було швидко відремонтувати вулик.

Поради щодо поводження з вуликами з ППС

поради бджолярам

Поселивши бджіл у вулик з пінополістиролу, виготовлений своїми руками, ви повинні пам'ятати про особливості проживання комах в цих будиночках.

Вентиляція. Влітку жителям вулика недостатньо тільки леткової щілини. Потрібно тримати відкритим придонне віконце, а при необхідності, зробити ще і верхнє квадратне вікно зі стороною 30 см. Такий леток, крім якісного провітрювання, істотно полегшує і збір меду. Навесні і восени придонне вікно закривають, а ширину леткової щілини скорочують до 3 см. На зиму залишають відкритою вентиляцію на підлозі, а летки закупорюють.

Холстик з поліетилену. Якщо в традиційні вулика вставляються полотняні холстики, то при виготовленні вуликів з пінополістиролу, під кришку підкладають поліетиленову плівку. Вона і від протягів захищає, і збирає конденсат, який бджоли з вдячністю п'ють.

Транспортування. Для стійкості під час перевезення вуликів на дно викладають цеглини, а самі будиночки закріплюють ременями.

Зимівля. Вулика з пінопласту додаткового утеплення не вимагають, тому в морози їх можна сміливо залишати на вулиці. Бджолярі помітили, що мікроклімат таких даданів сприяє ранньому очисному обльоту бджіл.

Вітер. Зверху на вулик варто покласти цеглу або будь-який інший навантажувач, який не дозволить сильним поривам вітру зняти дах з будиночка.

Чистка. Щоб уникнути механічних пошкоджень, зскрібати прополіс стамескою потрібно дуже акуратно. Потім за допомогою губки, м'якої щіточки і ганчірочки промити вулик в гарячій воді, обробити внутрішні стіни, підлогу, дах і сітку 3-процентним розчином каустичної соди і залишити на 2 години. Потім промити в проточній воді і обсушити.

На останок

Все більше бджолярів переходять з дерев'яних вуликів на пінопластові, тому що у цього матеріалу відмінні теплоізоляційні властивості. З ними зникає необхідність утеплювати будиночки на зиму, а влітку в них зберігається достатня прохолода. Бджоли дуже швидко адаптуються в нових оселях, і матки починають відкладати яйця набагато раніше, ніж в класичних дерев'яних вуликах.

Такі будиночки дешевше дерев'яних, їх легко прибирати і транспортувати. Єдиний їхній недолік - можливість механічного пошкодження. Але вони піддаються ремонту і відновити вулик також можна своїми руками.

Зверніть увагу! Стаття носить ознайомлювальний характер. Компанія "Вiк Буд" займається виробництвом різних видів пінопласту, але не виробами з нього. Будемо раді, якщо наш матеріал допоможе вам самостійно виготовити теплий і практичний вулик для бджіл.

Зателефонувати