Зберігання пінопласту: термін служби і способи захисту

Навколо пінопласту ведеться багато суперечок. Є думка, що він не служить довго. Однак, виробники впевнені в зворотньому, тому що добре знають властивості матеріалу. При дотриманні умов зберігання та експлуатації пінопласту, він прослугує десятиліттями.

Термін служби пінопласту в різних умовах

Пінопласт - крихкий матеріал, але тільки коли знаходиться в руках людини. Тут він вимагає дбайливого до себе ставлення. Але цей факт не має відношення до експлуатаційного терміну утеплювача.

Плити ППС наділені виробниками достатньою жорсткістю, стійкістю до вологи, гниття, температурних коливань, цвілі, тому здатні служити до 80 "умовних" років. Матеріал відносно молодий. Він був створений в середині 20-го століття, і "перевірка роками" поки що триває.

Умовний "вік" старіння був встановлений завдяки численним випробуванням пінопласту в лабораторіях НДІ будівельних конструкцій і фізики в Україні та інших країнах. У різних організаціях він "пережив" 80-100 прискорених річних циклів, пройшовши перевірку на температурні коливання, контакти з водою і іншими "природними" факторами.

Всі будматеріали мають схильність до осідання. Під регулярними або періодичними навантаженнями вони прогинаються, можуть деформуватися. Лабораторні випробування показали, що пінопласт схильний до осідання менше за інші матеріали. Він зберігає задану геометрію, не злежується. Ця якість важлива, тому що дозволяє зберігати теплоізоляційні властивості на весь термін експлуатації.

Паропроникна структура пінополістиролу не перешкоджає проходженню повітря. Це протистоїть розвитку конденсату на стіні і матеріалі, якщо теплоізоляційний поріг складений правильно. Якість монтажних робіт корелює і з іншими факторами довголіття пінопласту. Дотримання технології забезпечує захист матеріалу від сонячних променів, гризунів і механічного руйнування.

Причини руйнування пінополістиролу

причини руйнування пінопластуПінопласт, який міститься в нормальних для нього умовах, не руйнується десятиліттями. Однак, він може досить швидко прийти в непридатність, якщо виявиться в екстремальних для себе умовах.

Дуже високі температури

Наукові дослідження показали, що в процесі теплового старіння (при режимах від 1400 С) підвищується коефіцієнт теплопровідності матеріалу. Нагнітається внутрішній тиск газу, і розриваються стінки осередків.

Ультрафіолетові промені

УФ промені руйнують пінополістирол. Процес виглядає так: пінопласт жовтіє, утворюється ерозія верхнього шару. В результаті, товщина листа зменшується. Безумовно, якщо утеплювач пару-трійку днів буде лежати під сонцем, він не починає руйнуватися. А ось кількох місяців йому буде цілком достатньо.

Звертайте увагу, в яких умовах зберігається пінопласт в місцях покупки, щоб бути впевненим в його довговічності.

Контакт з ацетоном та іншими речовинами

Пінополістирол не терпить контакту з розчинниками, деякими видами лаків, оліфою. Деякі складові здатні розчинити матеріал. Довго не вистоїть він і при сусідстві з бітумом. Це обов'язково потрібно враховувати при визначенні послідовності шарів системи і роботи з хімікатами.

Механічне руйнування

Пінопласт, незважаючи на здатність служити десятками років, легко руйнується механічно. Гризуни, бите скло, цікаві дитячі пальчики здатні порушити цілісність матеріалу.

Але абсолютно всі фактори руйнування пінопласту легко передбачити і зберегти його довговічність.

Як захистити пінопласт від руйнування

Для захисту пінополістиролу потрібно:

  • вчасно закрити листи від прямих променів сонця;
  • запобігти контакту з розчинниками;
  • встановити стартовий профіль, який рятує від гризунів.

Якщо Ви прикріпили пінопласт на фасад, постарайтеся оперативно покрити його шаром штукатурки. Вона повинна бути призначена саме для зовнішньої обробки.

Якщо Ви відчуваєте, що до настання зими не встигнете змонтувати захисний шар, приберіть пінопласт на зберігання. Але не фіксуйте його до зовнішньої стіни.

Правила зберігання пінопласту

правила зберігання пінопластуПінополістирол, виготовлений з дотриманням стандартів якості, не вимагає якихось складних умов зберігання. Матеріал не боїться кліматичних коливань температури, практично не поглинає воду. Пінопласт може зберігатися навіть на вулиці, якщо немає вільного приміщення. Головне, щоб був навіс, який захищає від УФ-променів. Для невеликої кількості пінопласту зручно використовувати світло непроникну тканину.

Ми з'ясували, що боятися крихкості пінопласту ні до чого. Він довговічний, просто потрібно трохи врахувати його властивості. Теплом, яке Ви подаруєте своєму будинку сьогодні, будуть зігріватися Ваші нащадки.

Зателефонувати