Фізичні властивості і технічні характеристики пінопласту

Які властивості має пінопласт

Повсюдне використання пінопласту в будівництві, утепленні, при виробництві та зберіганні різного виду продукції пояснюється його доступністю. Лист пінополістиролу коштує набагато менше, ніж його сучасні конкуренти. Але справа не тільки в зекономлених гривнях - пінопласт володіє набором якостей, які дозволяють йому бути незамінним в деяких областях застосування.

Однак, частина властивостей пінополістиролу обмежує можливості його застосування або вимагає дотримання правил експлуатації. Розглянемо фізичні і хімічні властивості пінопласту і визначимо, як і де його можна застосовувати, а в яких випадках краще віддати перевагу іншому утеплювачу.

Що таке пінопласт

Вперше пінопласт був створений в Німеччині в 1839 році. З тих пір він міцно увійшов у світову будівельну та промислову індустрію. У 1951 р був винайдений безпресовим пінополістирол (стиропор), який на сьогоднішній день є найбільш затребуваним на будівельному ринку.

Пінополістирол - матеріал, що складається з окремих газонаповнених полістирольних осередків. Він легкий, плавучий, демонструє високі тепло-, звуко-, електроізоляційні характеристики. Його властивості залежать від ступеня спінювання, будови осередків, хімічної складової полімеру.

Хімічна формула пінопласту говорить про його екологічну чистоту. Матеріал складається з вуглецю і водню ([- СН2-С (С6Н5) Н] n-).

Технологія отримання пінопласту

схема виробництва пінопластуПочатковий розмір гранул сировини зумовлюють якість і сферу застосування готового пінопласту. Найбільш щільні листи виходять з найменших гранул. Додавання вторинної сировини також відбивається на кінцевому продукті.

Залежно від початкового розміру гранул багато в чому це зумовлює міцність якість кінцевого продукту. Чим менше розмір гранул, тим щільніше матеріал вийде на виході. При цьому якість прямо залежить і від добавок вторинної сировини. Сам процес складається з декількох етапів.

Процес виготовлення пінопласту

  1. Багаторазова дія парою під високим тиском на полістирол. У цей момент з сировини виходить фреон. Сировина збільшується в об'ємі, в середньому, в 50 разів, виходять гранули.
  2. Отримані кульки проходять етап кондиціонування в силосі при спеціальній температурі та інтенсивному продуванні повітрям.
  3. З гранул в блок-формі пресують блоки матеріалу, які потім охолоджують за допомогою вентиляторів.
  4. Блоки кондиціонують та розкроюють на верстатах на листи потрібної товщини і розміру.

Фізико-механічні властивості

фізичні якості пінопласту

  • Вологостійкість

У перші 24 години пінопласт поглинає рідину приблизно в кількості 1-2% від обсягу матеріалу. За цю добу наповнюються відкриті на зрізі осередки. Потім обсяг водопоглинання сповільнюється і протягом 30 днів сходить нанівець.

  • Теплоізоляція

Пінопласт на 98% складається з повітря, який знаходиться в замкнутих полістирольних осередках. Повітря в обмеженому просторі гранул залишається в них і постійно демонструє високі теплоізоляційні показники.

Теплопровідність матеріалу при 200 С - 0,033-0,038 Вт / м * К, в залежності від марки.

  • Звукоізоляція

Пінопласт часто застосовується для підвищення звукоізоляції кімнат, якщо рівень звуку з сусідніх приміщень не б'є рекорди, які ставлять вболівальники при шумовий підтримки на трибунах. Детальніше про звукоізоляцію пінопластом ми говорили в цій статті.

  • Міцність на стиснення

Пінопласт відрізняється високою механічною міцністю при навантаженнях короткої, середньої тривалості.

  • Пожежна безпека

Пінопласт відносять до відносно пожежобезпечних будматеріалів. Він не підтримує горіння, запалюється при температурі 3460 С при безпосередньому контакті з вогнем. Для самозаймання матеріалу потрібна температура 4910 С.

При припиненні контакту з вогнем, пінопласту досить 4 секунд, щоб згаснути самостійно.

При тривалих температурних навантаженнях понад 100 градусів, пінопласт розм'якшується і деформується. При цьому він витримує короткострокові впливу температур вище цього показника. Наприклад, при склеюванні гарячим бітумом.

  • Стійкість до утворення грибків

Пінополістирол не створює сприятливих умов для розвитку мікроорганізмів, стійкий до утворення цвілі через сухе внутрішнє середовище.

  • Довговічність

Середній термін служби пінопласту - не менше 50 років.

Зведена таблиця фізико-механічних властивостей пінопласту

Середня щільність

до 35 кг/м3

Теплопровідність

0,33-0,38 Вт/м*К

Міцність на стискання

0,05-0,25 МПа

Опір теплопередачі

від 2,564 м2К/Вт

Звукоізоляція (повітряний шум)

более 53 Дб

Час до самостійного згасання

не більше 4 с

Опір повітропроникності (плити товщиною 50-100 мм)

79 м2*ч*Па/кг

Водопоглинання за добу

до 2% від загального об'єму листа

Вологість

до 12%

Паропроникність

до 0,12 мг/м*ч*Па

Хімічні властивості матеріалу

хімічні властивості пінопластуПінопласт демонструє стійкість до впливу більшості хімічних речовин. Але потрібно пам'ятати про можливі пошкодження при контакті з розчинниками, фарбами та агресивними речовинами. Детальніше стійкість до хімікатів представлена в таблиці.

Речовина

Стійкість

Розчини солі, морська вода

+

Мило, відбілювачі (гіпохлорид, хлорована вода)

+

Розведені кислоти

+

Соляна кислота (35%), нітратна к-та (50%)

+

Сірчана к-та, мурашина к-та і інші безводні кислоти

-

Нашатирний спирт (водний розчин аміаку)

+

Органічні розчинники (ацетон, розчинники лаку, бензол і ін.)

-

Дизпаливо, бензин

-

Спирти, парафінові масла

+/-

(Може не витримати тривалого впливу)

Безпека матеріалу

Безпека пінопластуПінопласт, виготовлено з дотриманням європейських стандартів, тому він екологічно безпечний. Матеріал може використовуватися для виробництва упаковки для харчових продуктів, так як відповідає вимогам міністерства охорони здоров'я України.

Нецільове використання пінопласту

Пінополістирол - матеріал з широким спектром можливостей. Але його поведінка при експлуатації залежить від умов застосування. Нецільове використання матеріалу не може гарантувати збереження пінопластом своїх первинних властивостей.

Так, наприклад, при фарбуванні необхідно використовувати тільки водно-дисперсійні фарби, щоб зберегти цілісність структури пінополістиролу. Поширені види фарби на масляній основі мають в складі розчинник, контакту з яким пінопласт не витримає.

При утепленні пінопластом внутрішніх стін потрібно розуміти, що його повітропроникність низька. Тому необхідно влаштовувати системи примусової вентиляції приміщення.

В асортименті виробничої компанії "ВIК БУД" є різні види пінопласту, вироблені за європейськими стандартами. У нас можна замовити плити різної щільності і розмірів з оперативної адресною доставкою по містах України. Кожна гранула пінопласту оберігає Ваше тепло і бюджет.

Зателефонувати