Що постелити під каркасний басейн?

басейн вдома

Вода в каркасному басейні може швидко холонути в нічний час, особливо коли температура повітря опускається нижче 15 градусів. Підкладка під басейн зберігає температуру води, не дозволяючи йти теплу в землю збільшуючи тривалість купального сезону.

Один з найпопулярніших матеріалів, який використовують з цією метою, - екструдований пінополістирол який укладається в основу басейну. Він служить роками, не вбирає в себе воду і не боїться гниття. Про ці та інші особливості застосування пінополістиролу в якості підкладки під басейн - читайте в нашій статті.

 

Зверніть увагу! Компанія "Вiк Буд" не виробляє і не встановлює каркасні басейни! Ми виготовляємо пінополістирол і інші теплоізоляційні матеріали.

Підкладка для каркасного басейну з пінополістиролу

підкладка для каркасного басейну

Пінополістирол - родич пінопласту, які перевершив його за різними параметрами. Завдяки своїм властивостям його можна сміливо стелити під каркасний басейн будь-якого діаметру. матеріал:

  • має високу міцність;
  • зберігає форму при серйозних навантаженнях;
  • захищений від попадання всередину води, пари, повітря;
  • довговічний при природному температурному режимі (від -40 до +50 градусів);
  • стійкий до гниття і утворення цвілі.

Екструдований пінополістирол повсюдно використовується як утеплювач. Він ефективно бореться з охолодженням води в басейні від землі і сприяє її швидшому нагріванню сонцем.

Переваги та недоліки підкладки з пінополістиролу

Перелік переваг підкладки під каркасний басейн з пінополістиролу набагато перевершує список його недоліків.

Переваги:

  • Збереження форми при порівняно великих навантаженнях.
  • Матеріал не вбирає воду і не розбухає, що особливо актуально для установки басейну.
  • Сприяє збереженню температури води при нічний прохолоді.
  • Не містить шкідливі для здоров'я людини і навколишнього середовища компоненти.
  • Має доступну ціну.

Недоліки:

  • Є горючим матеріалом (клас горючості Г1).
  • Боїться впливу розчинника.

Але так як підкладка знаходиться під армуючим бетонним шаром, то вогонь і розчинник йому не страшні. А з рештою випробувань підкладка з пінополістиролу справляється на "відмінно".

Підготовка майданчика під басейн

майданчик басейну

Майданчик під каркасний басейн повинен бути рівною - допустимим є мінімальний ухил, щоб не створювати навантаження на каркас басейну. Якщо вас не приваблює установка скімерів на кожному погонному метрі каркаса басейну або ловля листя сачком, не кладіть майданчик під деревами, а також поблизу предметів, які можуть пошкодити чашу басейну. Місце має бути сонячним для швидкого прогрівання води.

Розмітка

Майданчик під басейн повинен бути більше, ніж діаметр резервуара. Потрібно передбачити місце під установку каркаса і сходи для входу в воду. Продумайте заздалегідь, чи будете обладнати над басейном купол-тент для нагріву і збереження чистоти води. Можливо, варто зробити майданчик з урахуванням габаритів тенту.

Підготовка ділянки

Вага 1 кубічного метра води дорівнює 1 тонні. Нескладні підрахунки за формулою обсягу циліндра дозволяють оцінити вагу, з яким вода в басейні буде тиснути на майданчик. Наприклад, в басейн діаметром 5 метрів і з глибиною наповнення 1 метр увійде трохи менше 20 тонн води. Тому майданчик повинен бути однорідим і здатним витримати великі навантаження.

  1. Для підготовки ділянки буде потрібно вирити котлован глибиною приблизно 50 см. Точне число можна отримати, склавши 3 складові: товщина армованої бетонної плити (не менше 10 см) + товщина пінополістирольних плит (не менше 5 см) + товщина піщаної подушки 35 - 40 см (якщо вона буде потрібна).
  2. Якщо на Вашій ділянці не піщаний грунт, то дно котловану краще засипати піском, а потім утрамбувати його віброплитою. Попередньо під подушку з піску покласти геотекстиль щільністю не менше 130 г / м2, щоб він не розмивався основним грунтом. Піщаний грунт краще теж утрамбувати віброплитою, або під час риття котловану знімати його акуратними рівними шарами совковою лопатою, щоб грунт не розпушується.

Укладання підкладки

При виборі пінополістиролу звертайте увагу на його якість і репутацію виробника. Економія і використання сумнівних матеріалів можуть не привести до очікуваного результату, а тільки додати труднощів.

  1. На підготовлене дно укласти пінополістирольні плити, щільно зістикувати краї і скріпити їх клеєм для пінополістиролу або скотчем. Можна також обкласти утеплювачем стінки котловану, для зменшення втрат тепла і використання в якості опалубки для бетонного розчину.
  2. Поставити арматуру у вигляді решітки, скріплюючи стики дротом (переважно) або зварюванням. Арматура повинна стояти на висоті приблизно 5 см від поверхні пінополістиролу. Розмір осередків залежить від навантаження (величини басейну) і вибирається в межах 10 - 20 см.
  3. Залити бетонним розчином шар не менше 10 см, щоб бетонна плита не лопнула під тиском води.
  4. Важливо, щоб поверхня плити була максимально рівною, щоб не пошкодити дно басейну, тому її розрівнюють правилом або полутерком. При необхідності шліфують поверхню після висихання.
  5. На бетон постелити підстилку, яка йде в комплекті до басейну або можна використовувати тент (так само підійдуть банери з торішньої рекламою). Це допоможе рівномірно розрівняти підлогу в чаші басейну при його наповненні та запобігти утворенню складок на яких басейн може порватися.

Підкладка з пінополістиролу готова. Тепер можна переходити до установки басейну і довгоочікуваним водним процедурам.

Зателефонувати