Чим правильно штукатурити пінопласт зовні для теплоізоляції?

штукатурення пінопласта

Оштукатурювання захищає пінопласт EPS від пошкоджень механічного характеру, руйнівного впливу ультрафіолету, температурних “гойдалок” і перепадів вологості. Це - необхідний етап теплоізоляційних робіт.

Ми розповімо, як вибрати штукатурку для пінопласту і як правильно провести оштукатурювання, щоб матеріал служив не менше 50 років, і естетика обробки була бездоганною.

Штукатурка для пінопласту - види

типи штукатурки

Суміш для фасадних робіт повинна витримувати морози і не боятися опадів. Для обробки пінопласту зовні можна вибирати матеріали з мінеральними, акриловими і силіконовими складовими.

Мінеральні суміші

В основі цієї штукатурки - білі портландцементи. У складі також гідрат вапна і наповнювачі. Розчини міцні, демонструють хорошу адгезію з пінопластом і багатьма іншими основами.

Мінеральна штукатурка демонструє хорошу паропроникність, стійкість до появи грибків і інших мікроорганізмів. Вона екологічно безпечна, має доступну ціну і непоганий термін служби.

Серед мінеральних складів є ті, які включають в себе камені різної фракції. Така штукатурка дозволяє виконувати декоративні шари:

  • "короїд" - з характерною структурою у вигляді безсистемно розподілених борозн;
  • “барашек” - з шорстким хаотичним малюнком.

Обидва види суміші додають стіні гарний вигляд і захищають плити утеплювача від ультрафіолету, контакту з брудом, механічних пошкоджень.

Акрилова штукатурка

У розчин входять: водна дисперсія, модифікатори, мінеральні наповнювачі та пігменти. Акрилові смоли, які додають до складу, забезпечують хорошу еластичність штукатурки. Це дає можливість наносити розчин тонким шаром. При цьому він зберігає свою цілісність при усадці і розширенні стін завдяки здатності розтягуватися і стискатися. Акрилова штукатурка довговічна і зручна в застосуванні, але не паропроникна.

У такі склади додаються кам'яна крихта, пісок для отримання фактурності декоративного шару. "Мозаїка" - акрилова суміш з мармуровою крихтою невеликої фракції, яка має характерну зернисту структуру.

Силіконова штукатурка

Розчини, що мають в складі силікон, дуже еластичні. Така штукатурка володіє водовідштовхувальними властивостями, паропроникністю, гарну адгезію з пінопластом. Вона не приваблива для грибків і мікроорганізмів, надовго зберігає яскравість кольору, але коштує помітно дорожче інших видів штукатурки.

Чому відвалюється штукатурка при утепленні фасаду пінополістиролом?

проблеми штукатурення фасаду

Пінополістирол XPS - конкуруючий з пінопластом матеріал. Незважаючи на те, що склад обох теплоізоляторів ідентичний, їх структура різна. Закритопористий пінополістирол XPS має більш рівномірну структуру і гладку поверхню, ніж пінопласт EPS. Відповідно, він має слабку адгезію, поступаючись в цьому пінопласту.

Армуючий шар і штукатурка можуть відвалюватися від пінополістиролу, так як цей утеплювач не був призначений для обробки мокрим способом. Технологія його штукатурення трохи складніше, ніж у пінопласту.

Як правильно штукатурити пінопласт

як штукатурити пінопласт

Штукатурити зовнішні стіни, утеплені пінопластом, починають зі створення захисного шару. Для цього використовується армована скловолоконна сітка і клейова суміш.

Для того щоб розрахувати необхідну кількість штукатурки, потрібно скористатися інформацією на упаковці. Для декоративної штукатурки, в середньому, на 1 м2 потрібно від 2,5 до 3 кг, в залежності від товщини шару.

Якщо ви плануєте додати фасаду певний колір, краще використовувати не барвники, а готовий пофарбований склад. Його досить розвести водою до рекомендованої консистенції, і колір вийде рівномірним і передбачуваним.

Наносити штукатурку по пінопласту можна за допомогою станції, валиком або методом накидання. Але в будь-якому випадку робити це потрібно зверху вниз.

Підготовка інструменту та суміші

Для штукатурення пінопласту знадобиться:

  • міксер і ємність для приготування розчину;
  • армована сітка, спеціальний клей і ніж;
  • грунтовка і валик для її нанесення;
  • штукатурка для пінопласту і набір шпателів різної ширини.

Оптимальний варіант для армування - скловолоконна сітка щільністю 160 г / м2. Чим щільніший матеріал, тим міцніше виходить зміцнити шар. Однак, сітку з більш високим показником щільності важко встановлювати на кути. В такому випадку, можна використовувати готові перфоровані ПВХ куточки з сіткою.

Приготування розчину для штукатурки

Штукатурну суміш готують за рекомендаціями виробника. Зазвичай вони детально викладені на упаковці. Основні стандартні кроки:

  • Налити трохи чистої води в ємність, додати суху суміш. Почати замішувати, додаючи поступово воду. Склад повинен бути доведений до консистенції густої сметани.
  • Залишити розчин на 10 хвилин і знову перемішати.

Невеликий порада. Мінеральна штукатурка довго не застигає, тому можна замішувати відразу велику кількість розчину.

Інструмент слід очищати після змішування кожної порції розчину штукатурки пінопласту.

Перший шар перед штукаторкою

Для захисту пінопласту і збереження цілісності декоративного шару штукатурки потрібно використовувати армуючу сітку.

Монтувати сітку потрібно починати з кутів, віконних, дверних прорізів. Її треба нарізати на смуги потрібної довжини. Потім шпателем на поверхню плит пінопласту нанести армуючий клей, розподіляючи його зверху вниз шаром завтовшки 5 мм.

Потім треба докласти сітку, зверху притримуючи її рукою, злегка втиснути її в клейову суміш і трохи прогладити шпателем.

Подібним чином обробляються інші ділянки стіни. Смуги армуючої сітки краще клеїти з нахлестом в 10 см.

Оздоблення штукатуркою

Для декоративного оздоблення після висихання армуючого шару поверхню стіни треба обробити ґрунтовкою глибокого проникнення, яку попередньо заколірувати в колір штукатурки. Потім дати просохнути цьому шару. На повне висихання може знадобитися від кількох годин до цілої доби. Після цього потрібно нанести обраний тип штукатурки зручним способом.

Зверніть увагу! Оздоблення фасаду штукатуркою ведеться при вуличній температурі в межах від +5 до +30 градусів і вологості повітря - 65-75%. При сильному вітрі, під час дощу, град і сніг робити це не можна.

Оштукатуривание Штукатурка пенопласта - трудоемкий процесс, но он защищает теплоизолятор от разрушающих факторов, повышая срок службы плит EPS до 50 и более лет. Кроме того, оштукатуренное здание приобретает привлекательный вид и индивидуальный характер.

Оштукатурювання пінопласту - трудомісткий процес, але він захищає утеплювач від руйнуючих факторів, підвищуючи термін служби плит EPS до 50 і більше років. Крім того, оштукатурена будівля набуває привабливий вигляд і індивідуальний характер.

Зателефонувати