Як утеплити підлогу в квартирі чи приватному будинку?

Щоб будинок був затишний, теплий, комфортний, його потрібно утеплити. Саме не утеплені підлоги є джерелом чималих тепловтрат. Грамотно проведене утеплення підлоги в сільському будинку під плитку, під ламінат або дерево позбавить домовласника від холоду взимку, дозволить заощадити на роботі майстрів, зменшить майбутні витрати на опалення.

Використання пінопласту для утеплення підлоги

утеплення підлоги

Для утеплення підлоги використовуються такі матеріали:

  1. Пінопласт. Це один з популярних утеплювачів. Його переваги — висока тепло- і звукоізоляція. Для полу потрібен матеріал з невисокою щільністю, бо його захищають чорнове і чистове покриття. Пінопласт для утеплення підлоги являється довговічним. У ньому не заводяться шкідливі мікроорганізми. Утеплення підлоги екструдованим пінопластом в приватному будинку — процес нескладний.
  2. Керамзит. Матеріал, зроблений на глиняній основі. Він дуже легкий завдяки своїй структурі. Його головна перевага полягає в тому, що дія вологи не зменшує його ізолюючих властивостей.
  3. Піноборд. Це спінений полістирол. Його відрізняє міцність, довговічність, легкість монтажу. Він має підвищену морозостійкість, яка дозволяє використовувати його в суворих кліматичних умовах.
  4. Мінеральна вата. Якщо її правильно укласти та змонтувати, вона прослужить досить довго. Має клас горючості - Не Горючий, не боїться перепадів температури. Головні плюси матеріалу — хороша звукоізоляція, досить низька теплопровідність, швидкий монтаж (але треба не забувати про засоби захисту під час монтажу).

Переваги використання пінопласту

Переваги пінопласту як утеплювача:

  • теплоізоляція;
  • звукоізоляція;
  • простий монтаж;
  • доступна ціна;
  • відсутність протягів.

Підбір товщини пінопласту

Товщина пінопласту для утеплення підлоги може бути від 2 до 10 см і щільністю 25-35 кг/м3. Що стосується утеплення підлоги під стяжку, то для цього застосовується пінопласт 35-й щільності та з товщиною 5-10 см. Стандартний розмір одного листа 0,5*1 м. Звичайний пінопласт не має профільованих країв. Для утеплення підлоги в квартирі краще вибирати плити з профільованими краями — вони виключають появу містків холоду, які можуть з'явитися між плитами. Для цього вам варто використовувати екструдований пінополістирол зі щільністю 35 кг/м³ та розмірами 0,6 * 1,2 м.

Утеплення бетонної підлоги пінопластом під стяжку. Порядок дій

пінопласт для бетонної підлоги

Перш ніж приступати до дій, вивчіть покрокову інструкцію утеплення бетонної підлоги пінопластом під стяжку.

Як утеплити підлогу по грунту в приватному будинку пінопластом

Для утеплення полу пінопластом знадобиться наступне:

  • пісок для подушки;
  • гідроізоляційний матеріал;
  • пінополістирол щільністю не менше 35 кг на метр куб.;
  • розчин, який потрібен для стяжки;
  • армована сітка.

Підготовка поверхні

На початку вирівнюється, потім ущільнюється грунтова основа. Треба це зробити заздалегідь, щоб земля сіла. Тоді вам не доведеться вичікувати декілька тижнів поспіль. Далі насипається подушка з піску. Вона повинна бути певної товщини в залежності від майбутнього рівня підойму підлоги. За допомогою ручного або електричного інструменту трамбування робиться ущільнення шару.

Чорнова стяжка

Необхідно залити цементну стяжку товщиною не менше 5 см. На цьому створення чорнової підлоги вважається закінченим.

Гідроізоляція

В якості гідроізоляційного матеріалу використовується плівка під стяжку. Вона має чорний колір, велику щільність, яка надійно захищає поверхню. Треба робити напуски на стиках приблизно в 100 мм, після цього проклеювати з'єднання скотчем. Сама плівка повинна заходити на стіни не менш ніж на 15 см.

Укладання утеплювача

Утеплення підлоги пінополістиролом проводиться так: листи матеріалу укладають на поверхні щільно один до одного. В тих місцях, де необхідно, матеріал нарізають на шматки певного розміру. Щоб не було щілин, треба якомога точніше відрізати елементи.

Армування

Зверху на пінопласт кладеться армована сітка. Там можливо прокладати додатково ще один шар гідроізоляції, але це за бажанням.

Фінішна стяжка

Треба приготувати розчин, після чого залити його на підлогу. Робота нескладна: розподіліть суміш по поверхні, вирівняйте її за допомогою рейки. Якщо є надлишки, їх потрібно забрати. А де необхідно — розчин додається, і вирівнювання проводиться повторно. Не можна одразу ходити по підлозі — зачекайте 1 добу. Що стосується фінішного покриття, то його потрібно класти лише через 1-2 тижні, коли поверхня вже буде суха.

Утеплення бетонного перекриття в квартирі пінопластом. Покрокова інструкція

утеплення перекриття

Бетонні підлоги самі по собі холодні — в будь-якому випадку їх потрібно утеплювати. Треба знати, як утеплити підлогу в квартирі, щоб зробити це своїми руками.

Підготовка бетонної поверхні

Поверхню треба очистити від сміття, залишків ремонту, побутового бруду. Якщо ви помітили на чорновій стяжці, плитах на плитах нерівності, збийте їх молотком, або ж застосовуйте перфоратор. Щілини треба закласти розчином цементу.

Гідроізоляція

Далі підлогу необхідно застелити гідроізоляцією. Це потрібно зробити так, щоб захопити 10-15 см стін.

Армування

На плівку кладеться армована сітка. Можна використовувати кладочну.

Укладання пінопласту

Зверху укладаються листи пінопласту 2-3 см. Укладати пінопласт потрібно щільно і встик один до одного, щоб в майбутньому не з'явилися містки холоду, через які може проходити протяг. Пінопласт для утеплення будинку укладається на клей.

Укладання обігріву

Для установки водяного обігріву треба насамперед по всій площі укласти магістраль, зверху залити розчином. Але на цьому все не закінчується. Необхідно зробити чимало сантехнічних робіт по підключенню контуру до опалювального котла. Також потрібно інтегрувати в систему циркуляційний насос.

З нагрівальним кабелем все набагато простіше. Залежно від конфігурації системи установку нагрівача проводять в стяжку (резистивний кабель) або в клейову суміш. В іншому випадку взагалі «на суху» під ламінат, паркет або лінолеум.

У більшості випадків час установки електричного обігріву не перевищує одного робочого дня, тоді як на монтаж водяного полу може піти не один тиждень.

Фінішна стяжка

Встановлюються маяки на відстані приблизно 1,4 м один від одного, і проводиться стяжка підлоги. Вирівняти поверхню можна за допомогою правила. При необхідності зверху на стяжку треба залити шар суміші 2-3 мм, яка вирівнюється самостійно.

Як утеплити дерев'яну підлогу в будинку пінопластом

Давайте розберемося в технології утеплення дерев’яної підлоги в будинку при використанні пінопласту.

Демонтаж старого покриття

Зніміть покриття, звільніть лаги. Огляньте їх на предмет пошкодження. Якщо необхідно — відремонтуйте або повністю замініть.

Укладання чорнового полу

В якості кріплення приготуйте дерев'яні бруски перетином 30*30 мм. Вони повинні бути довжиною 70-100 см. Їх треба прикрутити саморізами до бічної поверхні лаг, щоб нижні рівні лаг і бруска збіглися.

Розмітьте фанеру чи ДВП, наріжте, використовуючи електричний лобзик. Між листами і лагами може бути зазор 3-5 мм. Покладіть листи на прикручені до лагів бруски і вирівняйте, щоб зазори повсюди були однакові. Щоб прикрутити ДВП або тонку фанеру візьміть шурупи 12-15 мм. Оставте капелюшки не до кінця закрученими — вони не будуть помітні під пінопластом.

Гідроізоляція

Температура в підпіллі і на поверхні пінопласту завжди нижче, ніж всередині кімнати. Щоб не було випадання конденсату на поверхню пінопласту, погіршення стану лаг, фінішного покриття, треба накрити пінопласт плівкою, яка має гідроізоляційні та пароізоляційні властивості. Плівку треба розташувати уздовж лаг.

Заповнення пінопластом

Між лаг щільно і без зазорів укладається утеплювач — так робиться утеплення підлоги пінопластом.

Пароізоляція

Поверх знову прокладається плівка для пароізоляції.

Латування та накриття підлоги

Влаштовується чистове підлогове покриття з вентиляційним зазором. Коли товщина утеплювача дорівнює висоті балки, то зазор зробити не вийде. Потрібно додатково встановити спеціальні планки — контррейки.

В цілому утеплення підлоги в приватному будинку, квартирі — справа не складна. Головне детально вивчити цю тему або проконсультуватися у досвідченого фахівця, який допоможе вибрати пінопласт для утеплення підлоги. Матеріал є хорошим звуко- і теплоізолятором, відмінно витримує великі навантаження. Якщо утеплення підлоги полістиролом зроблено правильно і за технологією, така конструкція прослужить багато часу.

Зателефонувати