Покрокова інструкція теплоізоляції фургона СВОЇМИ РУКАМИ

теплоізоляція фургону

Готові ізотермічні фургони коштують дорого. А ефект термоса можна створити й в суцільнометалевому, причому зробити це САМОСТІЙНО (компанія ВІК БУД НЕ НАДАЄ ЦЮ ПОСЛУГУ). Так і вантажі доїдуть в теплі, і бюджет не розтане.

Читайте про те, як утеплити фургон своїми руками й з мінімальними витратами, в нашій статті.

Навіщо утеплюють вантажні автомобілі

Велика кількість продовольчих товарів при перевезенні в фургоні вимагає дотримання певної температури. Наприклад, не всі напої в скляній тарі в мороз доїдуть цілими, якщо відстань від точки завантаження до точки вивантаження велика, а машина - не утеплена і не рефрижератор.

Теплоізоляція авто зменшує тепловтрати й допомагає підтримувати потрібний режим в кузові в холодний і теплий періоди. До утепленого фургона вже безбоязно можна встановлювати обігрівачі або холодильне обладнання. Зазвичай додаткової обшивки потребують суцільнометалеві фургони.

Переваги та недоліки

Плюсів від утеплення вантажівки набагато більше, ніж мінусів. Адже автомобіль стає більш універсальним, що дозволяє розширити перелік товарів, які перевозяться.

Основні переваги:

  • підтримання плюсової температури в морозну погоду;
  • збереження прохолоди при перевезенні холодних вантажів влітку;
  • покупка й утеплення суцільнометалевих фургонів обходиться дешевше, ніж покупка рефрижератора;
  • розширення комерційних функцій автомобіля.

З недоліків теплоізоляції можна назвати скорочення робочої площі фургона шляхом внутрішньої обшивки.

Причини й види теплоізоляції

Утеплювати автомобіль чи ні - справа хазяйська. Декому досить увімкнути сильніший обігрів. Але є об'єктивні причини для того, щоб зробити теплоізоляцію.

  • Утеплення машини на зиму підвищує комфорт при її експлуатації. Спрощує запуск мотора в мороз, скорочує витрату палива.
  • Утеплення будки допомагає розширити комерційний потенціал вантажівки. Машина стає придатною для перевезення вантажів, яким важливий температурний режим.
  • Утеплення всього фургона в мікроавтобусах необхідно для комфортних поїздок та спокою за вантаж, що перевозиться.
  • Утеплення мотора продовжує життя двигуна, перешкоджаючи його передчасному зносу й скорочує час прогріву автомобіля.
  • Утеплення кабіни помітно знижує витрату енергії на обігрів робочого місця водія в мороз, позбавляє від протягів. Перешкоджає появі конденсату всередині кабіни й, відповідно, корозії.

Поетапна інструкція з утеплення

утеплення фургону

Багато автосервісів пропонують послуги з термоізоляції автомобілів. Але ці роботи цілком доступні будь-кому. Інструкція містить всього кілька кроків. Але спочатку треба визначитися з утеплювачем.

Вибір утеплювача

Як матеріали для термоізоляції фургона використовуються листовий пінопласт або пінополістирол, сендвіч-панелі або рідкий пінополіуретан.

Найчастіше через доступність і простоту монтажу водії обирають пінопласт або екструдований пінополістирол. Комплект обшивки фургона з ЕППС обходиться дорожче, ніж зі звичайного пінопласту. Але він не вимагає монтажу металевого каркаса. Листи пінополістиролу більш міцні на вигин і прослужать довше.

З рідким пінополіуретаном зручно працювати, але вартість такого утеплення набагато дорожче інших способів.

Матеріал для внутрішньої обшивки підбирається під товари що перевозяться. Для харчових продуктів добре підходять алюміній, оцинкована сталь.

Підготовка основи

Утеплення фургона своїми руками починається з демонтажу наявної внутрішньої обшивки. Обов'язково після цього потрібно оцінити стан металу і видалити всі виявлені дефекти. Це потрібно для того, щоб убезпечити метал від дії конденсату, який може з'являтися під теплоізоляційним шаром.

Іржу, яка виявлена при огляді, потрібно зашкурити, обробити перетворювачем іржі, заґрунтувати й пофарбувати. Після того, як фарба висохне, можна укладати листи утеплювача.

Укладання пінополістиролу

Екструдований пінополістирол - пружний і міцний матеріал. Його можна приклеювати безпосередньо до стін, стелі кузова. Важливо, щоб між ізолятором і поверхнею кузова не залишалося повітряних кишень. Це дозволить уникнути накопичення в них конденсату і передчасного псування металу.

Також необхідно повністю загерметизувати стики. Це врятує від виникнення містків холоду.
Транспортування вантажів не обходиться без того, щоб що-небудь не упустити або ж не зачепити тарою стіни фургона. Теплоізоляція довго не витримає подібних "контактів" з вантажем, тому необхідна внутрішня обшивка. Для захисту підійдуть рифлені алюмінієві листи, нержавіюча, ламінована фанера або пластик. На вибір впливає характер вантажів і бюджет.

Утеплення за типом сендвіч-панелей

Сендвіч-панелі для теплоізоляції авто виготовляються з листів пластику. Простір між ними заповнюється рідким пінополіуретаном або екструдованим пінополістиролом. Самі панелі приклеюються до внутрішніх поверхонь фургона спеціальним клеєм.
Такий спосіб дозволяє якісно утеплити автомобіль легкими, але надійними панелями. Однак, треба бути впевненим, що рідкий утеплювач залитий щільно і між стінками панелей немає великих повітряних прошарків.

Екологічні показники пінополістиролу

Пінополістирол складається з вуглецю і водню. Міцні полімерні зв'язки в матеріалі пояснюють його здатність протистояти впливу багатьох агресивних середовищ:

  • пінополістирол зберігає властивості в температурному діапазоні від - 800 до + 1000 С;
  • не вбирає воду, не розчиняється в ній;
  • не є привабливим і не поживний для мікроорганізмів;
  • добавки-антипірени забезпечують негорючість матеріалу;
  • при високих температурах матеріал не виділяє небезпечні гази.

Таким чином, пінополістирол чудово підходить для утеплення фургона, без шкоди для екології та здоров'я водія.

Поради професіоналів

утеплення грузового автомобіля

Для утеплення суцільнометалевих фургонів потрібно використовувати листи пінополістиролу 30-50 мм. Ця товщина дасть очікуваний ефект в нашій кліматичній смузі.
Не варто для робіт використовувати листи й обрізки матеріалів, які багато років валялися в гаражі в незахищеному вигляді. Неправильне зберігання не надає матеріалу міцності.
Існують ризики й при покупці листових ізоляторів в неперевірених місцях. На відкритих ринках, в невеликих магазинчиках матеріал теж може зберігатися роками й не так, як треба. Крім того, не всі виробники використовують якісні матеріали при виготовленні пінополістиролу, що позначається на його екологічних показниках і міцності. Як правило, великі магазини не зв'язуються з низькоякісним товаром.

Компанія "Вiк Буд" - великий виробник теплоізоляторів. У нашому асортименті Ви можете підібрати листовий матеріал будь-якої товщини, високої якості й за доступними цінами. Збережіть тепло в автомобілі - бережіть енергію, вантаж і власне здоров'я!

Зателефонувати