Підкладка під ламінат з екструдованого пінополістиролу

пінополістирольна підстилка

Яким би ідеальним не був куплений ламінат, він не буде добре лежати і виглядати без "бійця невидимого фронту" - підкладки. Вона мінімізує навантаження на ламіноване покриття при ходінні, захищає його від вологи, продовжує життя замкових з'єднань, гасить дзвінкі звуки капців і домашніх туфель. Один з найпопулярніших матеріалів для підкладки - екструдований пінополістирол. ЕППС володіє повним набором характеристик, необхідних для цієї ролі в “пирозі” підлогового покриття.

Підкладка з пінополістиролу - властивості матеріалу

Теплоізолятор ЕППС виходить в результаті процесу екструзії. Полімерні гранули розплавляються і являють собою однорідну в'язку масу. Після чого потрапляють в формуючу головку. Структура готового матеріалу має дрібнопористі осередки, завдяки яким він набуває відмінні теплоізоляційні та інші характеристики.

Матеріал мінімально поглинає вологу (0,08%) і чисто символічну теплопровідність (0,032Вт / (М * к)), що дозволяє використовувати підкладку під ламінат з пінополістиролу навіть в цокольному поверсі.

Крім стійкості до води, пінополістирол має стійкість до багатьох хімічних речовин. Він не боїться пропану, аміаку, спирту, спиртових барвників, сольових розчинів, хлорного вапна. Екструдований пінополістирол непогано поглинає звук і зберігає робочі характеристики при широкому температурному діапазоні - від -50 до +75 градусів. Його можна використовувати там, де немає опалення, і під систему теплої підлоги.

ЕППС - матеріал довговічний. Деякі виробники дають гарантію на щільні плити для утеплення до 50 років. Експлуатаційний термін підкладки зазвичай встановлюється до 8 років, на ділі ж вона зазвичай служить рівно стільки, скільки і ламінат. Навіть якщо з часом вона трохи злежується, вона продовжує виконувати свої функції.

Випускається пінополистірольна підкладка у вигляді рулону або плит. Неважливо, в якому форматі Ви купуєте матеріал, важливо, щоб його товщина не перевищувала 5 мм.

Переваги пінополістирольної підкладки

плюси пінополістирольної підложки

Вона демонструє високу міцність при стисненні і є відмінним демпфером для ламінату. Підкладка з пінополістиролу амортизує коливання, що виникають при ходьбі, і продовжує життя замкових кріплень ламінату. Це - одна з переваг такої підкладки, але далеко не єдина.

Вирівнювання основи для підлоги

Підкладка з пінополістиролу вирівнює підлогу при незначних відхиленнях основи від потрібного рівня. Вона відмінно скоректує перепади висотою до 3 мм на 1 погонний метр підлоги. Якщо ж є серйозні нерівності, краще попередньо вирівняти поверхню, використовуючи наливні підлоги або цементно-піщані розчини.

Попередження проникнення вологи

Якщо Ви залили підлогу зверху, набираючи воду у ванній або перекинувши на нього відро води, ламінату не допоможе ніяка підкладка. А ось від конденсату і попадання вологи знизу пінополістирольна підкладка надійно захищає ламінат. Крім того, деякі її різновиди мають рельєфну поверхню, яка дозволяє повітрю вільно циркулювати між пінополістиролом і основою підлоги. Деякі майстри укладають під підкладку поліетилен для додаткової гідроізоляції.

Утеплення підлоги

Пінополістирольна підкладка використовується і як утеплювач. У кімнатах з холодними підлогами, в неопалюваних приміщеннях практичніше за все використовувати саме цей матеріал під ламінат. Він також застосовується в системах теплої підлоги (як електричної, так і водяної) - такі підкладки мають фольгований шар, який відображає теплову енергію.

Звукоізоляція

Пінополістирольна підкладка гасить прохідні і відбиті шуми. Безумовно, повної тиші чекати від неї безглуздо, але сусіди знизу не знатимуть, в який час Ви снідаєте, стрибаєте на скакалці або зустрічаєте гостей. Та й у вашій квартирі звуки від кроків не стануть розноситися голосною луною - все-таки ламінат звучить досить дзвінко.

Легкий монтаж

Невелика вага і зручні розміри підкладки під ламінат з пінополістиролу забезпечують простоту її монтажу. Для робіт не потрібно ніяких клейових сумішей або кріплень, крім спеціального скотча. Немає необхідності залучати професіоналів, щоб покласти підкладку. Тим більше, що і подальше укладання ламінату також доступне для будь-якого охочого - замкові з'єднання покриття роблять процес елементарним.

Доступність

Підкладка з екструдованого пінополістиролу коштує дешевше інших різновидів підкладок, наприклад, з пробки. При цьому вона прекрасно виконує свої функції, а за властивостями майже не поступається дорогим конкурентам.

Недоліки

Список мінусів пінополістирольної підкладки невеликий, але все ж є.

  • Не можна розраховувати на неї, як на спосіб вирівнювання підлоги при великих нерівностях.

  • Матеріал, як правило, продається великими упаковками. Підкладку не завжди виходить купити так, щоб витратити на всі сто.

  • Під постійними навантаженнями підкладка поступово злежується.

Правила укладання

укладка підстилки

Монтаж пінополістирольної підкладки схожий з технологією монтажу інших теплоізоляційних матеріалів. Тільки тут ще простіше - не потрібно садити на клей і додатково фіксувати дюбелями "парасольками".

  • Попередній етап укладання - підготовка поверхні підлоги. У вторинному житлі спочатку розкривається старе підлогове покриття, а сама підлога вирівнюються. Стяжка повинна бути добре просушена, бути чистою і відносно рівною. Допускається невеликий ухил - до 0,3 см на погонний метр. А ось камінчики та інші рельєфні виступи не повинні потрапляти - з часом вони можуть порушити цілісність підкладки. Пароізоляція бетонної поверхні не потрібна.

  • Укладка. Одне з основних правил при укладанні підкладки та ламінату - їх шви не повинні зістиковуватися між собою. Оптимальний спосіб - укладати листи під кутом 45 градусів до стін. Але так виходить складніше - на підгонку і нарізку підкладки йде багато часу. Тому цей метод не найпопулярніший. Найчастіше листи укладають рівно від кута - спочатку цілісні плити, а там, де залишаються непокриті ділянки, - обрізані шматки.

Листи краще укладати з нахлестом близько 15-20 сантиметрів. Крім того, вони повинні знаходити на стіни приблизно на 0,5 см. По периметру кімнати треба наклеїти демпферну стрічку.

  • Стики. В якості скріплюючого матеріалу для пінополістирольної підкладки під ламінат застосовується вологостійкий скотч. Їм акуратно проклеюють всі стики між листами.

Працювати з пінополістирольною підкладкою досить просто, тут зовсім не обов'язково бути фахівцем. Головне, відповідально поставитися до вибору матеріалу, не скупитися на нахлест і якісну клейову стрічку.

Зателефонувати