Як зробити стяжку з пінопластовими кульками самостійно?

пінополістиролбетон

Традиційна стяжка з піску і бетону поступово замінюється на більш легку і функціональну. Бетон з пінопластом для підлоги міцніший, менше тисне на перекриття, до того ж утеплює приміщення. В статті йде мова про те, що за матеріал полістиролбетон і як приготувати правильну суміш для стяжки.

Що таке полістиролбетон

Легкий бетон, що складається з дрібних гранул пінополістиролу і в'язкої речовини на основі цементу, гіпсу, силікату кальцію. До складу пінополістиролбетону входить також повітропоглинальний компонент (СДО), кварцовий пісок або зола-винесення.

Polistirolbeton дуже популярний в сучасному будівництві, попри значно меншій вазі, у порівнянні з бетоном, він дуже міцний, морозостійкий, вологостійкий і добре піддається обробці.

Переваги полістиролбетону

При виготовленні полістиролбетону можуть використовуватися різні додаткові компоненти, але саме поєднання бетону і гранул полістиролу наділяє матеріал цінними для будівництва якостями — міцністю, стійкістю до гниття, пожежостійкістю.

  • Переваги полістиролбетону:
  • хороші теплозберігаючі й звукоізоляційні властивості;
  • відноситься до групи матеріалів Г1, що важко згорають;
  • пластичність, якої достатньо для виготовлення віконних, дверних перемичок;
  • висока конструкційна міцність;
  • невелика вага і легкість в обробці;
  • морозостійкість;
  • широка сфера застосування.

Одна з суттєвих переваг — можливість самостійно приготувати полістиролбетон, наприклад, для утеплення підлоги й покрівлі.

Способи застосування розчину цементу і пінопластової крихти

цемент з крихтою пінополістиролу

Полістиролбетон використовують під час будівельних робіт при зведенні конструкцій, несучих стін, перегородок, як утеплювач для підлоги, стін, покрівлі. З нього виготовляють будівельні блоки.

Широкі можливості використання пінополістиролбетону обумовлені його ціною і будівельним потенціалом матеріалу. Його легко транспортувати, а також полістирольні блоки легко укладати. Теплоізоляція з розчину цементу і гранул пінопласту не вимагає додаткового застосування листів пінопласту, піноплексу чи мінвати.

Інструкція для приготування бетону з крихтами із пінопласту

Для виготовлення полістиролбетону своїми руками Вам знадобляться полістирольні гранули, пісок, пластифікатор, цемент і повітропоглинаюча добавка. Для замішування розчину — бетонозмішувачем. Зробити це вручну не легко.

Підготовчі роботи

Поверхню підлоги потрібно очистити від пилу і перевірити, чи є перепади висоти (рівнем), відколи, виступи, западини. Всі нерівності усунути: виступи — сколоти, западини й тріщини — залити цементною сумішшю.

Для того щоб готова стяжка не пішла тріщинами, периметр кімнати потрібно обклеїти демпферною стрічкою.

Потім встановити маяки — краще лінійні, з ними простіше вирівнювати покладений розчин.

Тепер можна переходити до приготування суміші для стяжки.

Підготовка суміші

Для полегшення процесу можна купити готову пінопластову крихту. Її переваги — цілісність гранул і однаковий розмір. У нашому інтернет-магазині вона продається в зручній розфасовці — по 0,3 м³ в мішку.

З метою економії деякі майстри подрібнюють обрізки пінопласту, які залишилися після будівництва. Такий варіант припустимий, але міцність готового розчину буде гірше. По-перше, подрібнена крихта має різні розміри; по-друге, порушена цілісність гранули збільшує здатність матеріалу поглинати вологу.

В якості повітропоглинаючої добавки добре підходить смола деревна омилена, яка залучає до цементної суміш на 20% повітря більше, ніж її аналоги. Це значить, що суміш краще підвищує теплозахисні властивості полістиролбетону.

Не треба економити на цементі. Гранули пінопласту трохи знижують міцність розчину, тому для отримання надійної стяжки краще зупинитися на марці М500.

Пропорції суміші

Для приготування полістиролбетону для стяжки потрібно дотримуватися пропорції:

  • 4-5 відер гранул (фракція 3-5 мм);
  • 2 відра піску;
  • 1 відро цементу;
  • 0,5-1 відро води;
  • Повітропоглинаюча добавка (СДО - 32-33 мл);
  • пластифікатор — в зазначеній виробником кількості.

Крок 1. Полістирол і пластифікатор. Для того, щоб гранули пінопласту добре зчепилися з цементом, а не спливали наверх, їх потрібно першими засипати в бетонозмішувач. Потім додати туди приблизно третю частину розведеного у воді пластифікатора і почекати, коли всі гранули намокнуть.

Крок 2. Цемент і пластифікатор. До барабану бетонозмішувача потрібно засипати весь цемент, а потім вилити майже всю воду, що залишилася з розведеним в ній пластифікатором.

Крок 3. Смола деревна омилена. СДО розвести в воді, що залишилася, додати в барабан і змішувати ще хвилини 3.

Якщо при замішуванні Ви дотримувалися пропорції полістиролбетону, то у Вас вийшов якісний розчин, готовий до заливки.

Заливка суміші

Заливка підлоги полістиролбетоном своїми руками вимагає виконання наступних етапів:

  1. Змочити підготовлену поверхню водою, щоб отримати краще зчеплення. Якщо поверхня вологовідштовхувальна, то для кращої адгезії можна змонтувати металеву сітку.
  2. Залити розчин на підставу вище рівня маячків і відразу ж вирівняти її правилом. Мінімальна товщина стяжки з полістиролбетону - 50 мм. Якщо ви хочете підвищити звукоізоляцію у квартирі, то зробіть шар 80-90 мм.
  3. Через добу з підлогою потрібно висмикнути маячки й утворені порожнини також залити полістиролбетоном. Це потрібно для того, щоб при просіданні підлоги маячки не випирали й не псували покриття для підлоги.
  4. Накрити стяжку з полістиролбетону поліетиленом і залишити сохнути на 3 доби.
  5. Зняти плівку і залишити підлогу відкритою до повного висихання.

Підлога готова до подальшого покриття паркетом, ламінатом, кахлем.

Інші методи

Існують і альтернативні способи облаштувати стяжку з утепленням — з використанням листового утеплювача. Така стяжка називається плаваючою через неможливість зробити конструкцію жорсткою між основною поверхнею і покриттям підлоги.

Стяжка з допомогою пінопластових листів

стяжка з пінопластовими листами

Пиріг стяжки містить кілька шарів, які укладаються на заздалегідь вирівняну підставу. Нижній — гідроізоляційний матеріал, необхідний для того, щоб у підстави не збиралася волога. Потім укладається пінопласт. Над теплоізоляційним шаром — армувальний каркас, а зверху — розчин цементу.

Стяжка підлоги з утепленням пінополістиролом

стяжка з утепленням пінополістиролом

Пінополістирол — один з видів пінопласту, але більш щільний і складається із закритих осередків. Вони забезпечують абсолютну вологонепроникність. Покращені характеристики пінополістиролу вплинули на вартість матеріалу, але не на те, як робити з ним стяжку. Процес робіт виглядає аналогічно описаному вище.

Зробити стяжку з полістиролбетону під силу більшості. Полегшений, але міцний екологічний матеріал підвищує шумоізоляцію, зберігає тепло в будинку і служить багато років.

Зателефонувати