Чим пофарбувати пінопласт своїми руками?

 окрашений пінопласт

Пінопласт використовується не лише всередині систем теплоізоляції, але і як облицювальний матеріал, з нього виготовляють елементи декору. В таких випадках виникає необхідність у фарбуванні пінополістиролу .

Причини фарбування пінопласту

Крім наданню матеріалу презентабельного зовнішнього вигляду, фарбування пінопласту має практичну функцію. Декоративний шар захищає пінополістирол від впливу негативних умов довкілля - контрастних температур, опадів, прямих сонячних променів, незначних механічних пошкоджень.

Фарбування пінопласту продовжує термін його служби. Без захисного шару ППС може втратити свій вигляд буквально за рік.

Інструкція

інструкція окрашення пінопласту

Нескладна в реалізації інструкція допоможе Вам самостійно пофарбувати пінопласт. Ви отримаєте якісний результат і заощадите на найманих працівниках, якщо будете дотримуватися нехитрих кроків.

Якою фарбою фарбувати пінопласт

Спочатку треба визначити, чим пофарбувати пінопласт. Не всі банки з написом "фарба" придатні для цих цілей. Матеріал не витримує сусідства з компонентами алкідних фарб - розчинниками (ацетоном, уайт-спіритом, толуолом, сольвентом). Вони розм'якшують, деформують і розчиняють утеплювач.

Використання алкідних фарб допустимо тільки, якщо поверхню ППС захищає шар штукатурки.

Оліфа, одна з основних складових олійних фарб, не псує структуру пінопласту. Але за умови усадки чи механічного впливу можуть утворюватися тріщини та відколи через її високу статичність.

Найчастіше вибір майстрів припадає на водоемульсійні складники для внутрішніх робіт і акрилові фарби - для фасадних.

Фарбування пінопласту водоемульсійною фарбою

Водоемульсійні складники легко наносяться, не мають різких запахів, не шкодять здоров'ю та бюджету. Цінник на цю фарбу відчутно нижчий, ніж на акрилову. Плюс до всього водоемульсійна фарба всередині приміщення висихає за кілька годин.

Фарбувати пінопласт слід у кілька шарів, починаючи зверху. Новий накладати після повного висихання попереднього.

Фарбування акрилом

Вибираючи, чим пофарбувати пінопласт на фасаді, зупиняйтеся на акрилу. Він оптимально підходить для захисту утеплювача від зовнішніх факторів. Акрилова фарба захищає від променів ультрафіолету та служить довго.

Вона також не пахне і не викликає алергію. З плюсів: легко наноситься, миється, продається у великій колірній гамі. Має один мінус - високу ціну, цілком виправдану якістю.

Грунтовка для пінопласту

Грунтовка пінопласту під фарбування - обов'язковий етап, що збільшує адгезію та термін служби матеріалу. Крім того, на оброблену поверхню йде менше фарби.

Зміцнююча грунтовка використовується для пористих матеріалів. Вона проникає вглиб ізолятора, утворюючи міцний захисний шар. Адгезійна призначена для покращення зчеплення матеріалів.

Для звичайного ізолятора підходить універсальна акрилова грунтовка. Для екструдованого - адгезійна (праймер), яка наноситься на попередньо ошкурену поверхню.

Фарбування пінопласту рідким склом

Водний розчин силікатів натрію підвищує довговічність пінопласту, його вогнестійкість, покращує адгезію. Матеріал стійко переносить коливання температури.

Під час обробки поверхні пінопласту рідким склом утворюється водонепроникна плівка. Такий спосіб грунтування підходить для приміщень з підвищеною вологістю або для захисту фасадів.

Підготовка поверхні

Перед фарбуванням пінопласту слід переконатися в чистоті його поверхні. Пил та бруд прибираються чистою сухою ганчіркою. Важливо, щоб вона не залишала ворсинок на пінопласті, інакше фарба не ляже рівно.

Можна провести й вологе прибирання утеплювача - помити його водою. Але перед наступним етапом робіт пінополістирол необхідно буде висушити.

Якщо Ви фарбуєте класичний пінопласт, то на цьому етапі можна переходити до грунтування. Екструдований лист слід спочатку пошкурити, щоб розкрити закриті пори матеріалу. І після цього переходити до грунтування поверхні. Це підвищить адгезію пінопласту з фарбою.

Грунтовка наноситься у два шари, кожен з яких слід просушити. Шари повинні бути тонкими та рівномірними. Тоді не утворюються стікання і фарба ляже акуратно.

Фарбування пінопласту

Перед нанесенням фарби її потрібно підготувати.

  • Густу суспензію розвести водою у зазначених виробником пропорціях.
  • Змішати колор з фарбою, якщо Ви використовуєте білу основу, але хочете додати їй кольору.

Фарбування пінопласту з відносно рівною поверхнею здійснюється пензлем в одному напрямку. Це дозволить уникнути розводів. Необхідно також стежити за рівномірністю шару, уникати патьоків.

Всередині будівлі

Пінопласт у приміщенні - це і внутрішня теплоізоляція, і численні декоративні елементи. Плінтуси, балки, молдінги, стельова плитка часто мають складні рельєфи.

Невеликі деталі з дрібним об'ємним візерунком фарбують тонким пензлем. Якщо мова йде про фарбування стелі з пінопласту, варто подумати про фарбопульт - маленьким пензликом важко буде домогтися рівномірності. Стельовий плінтус краще фарбувати вже після наклеювання на стіни. Так можна досягти цілісності декоративного елементу, тому що, перед нанесенням фарби, всі стики шпаклюються.

Для якісного результату наносите на пінополістирол 2-3 шари фарби. Перед кожним наступним слід ретельно просушувати попередній.

Зовні будівлі

Малярські роботи на фасаді будівлі вимагають ґрунтовної підготовки поверхні. Окрім очищення стін від бруду, слідів клею, пилу потрібно подбати про шви. На стики наклейте армуючу стрічку, а потім вирівняйте поверхню зовнішніх стін.

Фарбування пінопласту акрилом здійснюйте в одному напрямку. Неважливо, чим ви озброїлися - пензлем, валиком або фарбопультом - рухи мають бути плавними. Фарбуйте зверху вниз у кілька шарів. Кожен шар повинен бути висушений перед нанесенням наступного.

Поради професіоналів

  • Після грунтування стін зашкурте застиглі патьоки. Інакше фарба зробить дефекти більш помітними.
  • Обробка поверхні пінопласту шпаклівкою, штукатуркою чи рідким склом дозволяє використовувати фарбу з будь-яким хімічним складом. Захист наносять на скловолокнисту сітку. Отриманий укривний шар захищає ППС від агресивних фарбувальних складників і збільшує її протистояння руйнуванням.
  • Щоб не отримати банку чорничного кольору замість бажаного відтінку незабудки, змішайте спочатку пробну партію відтінку з фарбою. А потім - основну частину у вивірених пропорціях.

Фарбування пінопласту не вимагає багаторічного досвіду, а результат не призведе до розчарування, якщо до справи підійти ґрунтовно. Вибрати відповідні складники фарб, дотримуватися рівномірності та не поспішати з нанесенням наступних шарів. Яскравих Вам робіт!

Зателефонувати