Яка штукатурка краще короїд або баранчик?

Навіщо штукатурити пінопласт?

Полімерному матеріалу, який надійно охороняє стіни житлового будинку від промерзання, теж потрібен гідний захист:

  • від прямого впливу сонячного світла (ультрафіолет руйнує перший міліметр пінопласту за один рік);
  • від безпосереднього контакту з вологою і пилом (разом вони дуже швидко знімають зруйнований шар, підставляючи під промені сонця наступний міліметр утеплювача);
  • від механічного пошкодження (для появи видимої виямки на спіненій плиті досить випадкового удару гілкою, дитячою іграшкою, держаком лопати).

А суміш для штукатурки пінопласту, в правильному складі стіни, ідеально захищає теплозберігаючий шар. Бажаєте, щоб декоративна складова обробки мала такий же сильний ефект, як і практична? Використовуйте складові, що дозволяють створити красиву фактуру - "Короїд" і "Баранчик".

"Короїд"

штукатурка короїдПрийнято вважати, що цей різновид ідеально імітує фактуру деревної кори. При суворо вертикальній затирці нанесеного розчину, навіть початківцю майстру не важко створити таку поверхню. Але фахівці-обробники знають, що головна перевага штукатурки "Короїд" - в найбільшій кількості можливих варіантів готового покриття. Направляти зерно можна по-різному:

  • вертикально, з різним зусиллям і довжиною протягання;
  • горизонтально, в одну або в протилежні сторони;
  • круговими, незграбними і комбінованими рухами.

Цим "короїд" здатний втілити всі придумані дизайнером "дощики", "хвилі", "спіральки" і більш складні геометричні малюнки.

Є характерна закономірність - чим більше зерно (градація від 1.5 до 3 мм з кроком в 0.5 мм), тим більше витрата розчину, і тим менше сполучного складу буде викинуто недосвідченим майстром.

Некритичний, але все ж мінус "короїда" - відчутно виражена фактура. Через що вуличний пил добре заповнює всі щілини і погано з них видувається навіть сильним вітром. Впадає в очі на білих елементах. Можливо, доведеться мити такий фасад на 2-3 рази частіше (за 20-25 років експлуатації), ніж якби він був під "баранчик". Але особливо педантичні, прискіпливо вибираючи, чим штукатурити пінопласт на вулиці, прагнуть враховувати і цю особливість.

"Баранчик"

штукатурка баранчикЦе рівномірний фактурний шар, який сформований щільно посадженими частинками, переважно однакового розміру. Існують сухі і готові суміші, бувають суміші з зерном 1.5, 2, 2.5, 3 мм. Вигідно відрізняється тим, що:

  • добре маскує будь-які недоліки приклеювання, армування і шпаклювання пінопласту, які допускає початківець штукатур;
  • краще і швидше наноситься і затирається;
  • в процесі експлуатації таке покриття брудниться значно менше інших фактурних поверхонь.

Деякі споживачі називають недоліком штукатурки "Баранчик" характерну однорідність покриття, нарікаючи на простоту такої обробки. Хоча насправді, саме непомітний ефект є причиною того, що таке оформлення не набридає, навіть після 20 років експлуатації.

Полімерна або мінеральна основа?

полімерна і мінеральна штукатуркиЗ описів видно, що за фактурою не виходить однозначно виділити кращу версію матеріалу. Різниця між "Короїдом" і "Баранчиком" - тільки в кількості зерен наповнювача і в різному зовнішньому вигляді готового покриття. Навіть деякі відмінності в особливостях експлуатації, по суті, не є такими, що заслуговують на увагу. Це лише не суттєві особливості.

Щоб правильно обрати, чим штукатурити пінопласт, потрібно враховувати основу для штукатурки (мінеральну або полімерну):

  • вона впливає на робочі якості розчину і терміни існування декору;
  • через неї має місце значна різниця у вартості матеріалів;
  • в будь-якому випадку важлива сумісність основи і відтінку (фарби);
  • сухі мінеральні суміші потрібно спочатку нанести, а потім пофарбувати;
  • готові полімерні розчини набагато простіше колерувати в масі, а наносити і затирати вже пофарбованими.

У нас є штукатурка, яка відповідає вашим запитам

Найбільшою популярністю в Україні користуються штукатурки обох фактур на мінеральному сполученні (переважно цементні, сухі суміші). Адже при 3-х міліметровому зерні вартість "дорогої" обробки 6-8 м2 (1 мішок) знаходиться в діапазоні всього лише 200-300 гривень. Крім того, для них заявлені від 60 до 240 хвилин працездатності - часу на затирання вистачить будь-якому початківцеві. Навіть з урахуванням локальних ремонтів за потребою і капітального перефарбування 1 раз в 4-5 років, мінеральні "Короїди" і "Баранчики" все одно обходяться дешевше полімерних.

Полімерні (акрилові / силіконові, готові, у відрах) коштують від 2.5 до 3 разів дорожче цементні та рухливі в масі до 15-30 хвилин. Такою сумішшю штукатурити пінопласт початківцеві досить складно. Очевидно, що вчитися на готових сумішах - дороге задоволення.

З іншого боку, такі покриття практично не вимагають обслуговування протягом усього терміну експлуатації, а вартість роботи професійних штукатурів не набагато вище, ніж у випадку з мінеральною фактурною штукатуркою. Тому стабільно високий попит в Україні зберігається і на ці позиції.

В інтернет-магазині "Вiк Буд" Ви можете купити штукатурку всіх видів - акрилову і мінеральну, "баранчик" та "короїд". Вибирайте те, що подобається Вам і Вашим родинам!

Зателефонувати