Екструдований пінополістирол: види, застосування, покрокова інструкція при утепленні

Екструдований пінополістирол володіє важливими для будівництва характеристиками - морозостійкість і неможливість гниття, він не кришиться, як пінопласт. Тому він стрімко завоював довіру споживачів, з успіхом замінюючи пінопласт там, де це можливо. Крім того, характеристики ЕППС істотно розширили сферу його застосування, в порівнянні з бюджетним ППС.

Що таке ЕППС

Екструдований (або екструзійний) пінополістирол (міжнародне) найменування XPS) - теплоізоляційний матеріал, що отримується в процесі екструзії. Хімічний склад ЕППС схожий з пінопластом, так як в основі обох - гранули полістиролу. Однак технологія виробництва наділила екструзійний пінополістирол більш привабливими характеристиками і значно більшим функціоналом.

Проходячи через екструдер, полімер зовсім інакше перетворюється, тому і отримує інші властивості і якості. Полімерні гранули плавляться, утворюючи однорідну в'язку масу. А потім проходять через формуючу голову.

Готовий матеріал набуває дрібнопористу комірчасту структуру (діаметр осередків - 0,1-0,2 мм). Завдяки чому екструдований пінополістирол не поглинає вологу і пар зовні, що не може продемонструвати класичний пористий пінопласт.

Види, класифікація за розмірами

класифікація екструдованого ппсЕППС виготовляється з різними характеристиками, які визначають можливості його використання. У різних виробників свої рамки обмежень значень. Будівельний ринок пропонує екструзійний пінополістирол зі значеннями:

  • товщина листа - від 2 до 15 см;
  • розміри аркуша - 60х120 см, 60х240 см;
  • теплопровідність - 0,03 - 0,034 Вт / м * К;
  • водопоглинання - 0,3 - 0,4%;
  • міцність на стиск - 0,2 - 0,5 Мпа;
  • група горючості Г4 (рідше зустрічається Г3).

Властивості XPS

Матеріал володіє поєднанням якостей, які надають широкі можливості для його застосування, забезпечують якісну і безпечну теплоізоляцію.

  • Мінімальний рівень водопоглинання. Закриті осередки абсолютно не пропускають рідину. Тому навіть при повному зануренні XPS в воду, вода потрапляє тільки у відкриті на зрізі "стільники".
  • Низька теплопровідність. Показник значно нижче, ніж у інших теплоізоляційних матеріалів. ЕППС добре зберігає тепло всередині.
  • Морозостійкість.
  • ЕППС не гниє, протистоїть утворенню цвілі.
  • Відрізняється високою міцністю до стиснення.
  • Екструзійний пінополістирол має більшу пластичність, він менш крихкий, ніж спінений полістирол.
  • Матеріал не пропускає світло і безпечний для людини.
  • Стійкість до мінеральних агресивних речовин - лугів, мінеральних кислот (виняток - концентровані азотна і соляна кислоти).
  • Не витримує впливу кетонів, ефірів, хлорованих, ароматичних вуглеводнів, розбухає в бензині, маслах.
  • Не виділяє шкідливих речовин - безпечний, біологічно нейтральний матеріал.

Лабораторні випробування морозостійкості і вологостійкості

Вологостійкість і морозостійкість екструдованого пінополістиролу перевірили і порівняли з пінопластом в лабораторних умовах.

Зразки екструзійного і без пресового пінополістиролу із заявленою щільністю 35 і 17 кг / м3 відповідно пройшли 110 циклів заморозки та розморожування. В результаті, пінополістирол, виготовлений без пресовим способом, показав рівень водопоглинання 350% по масі, а ЕППС - 25%.

Після занурення в воду на 48 годин зразки ПСБ зволожилися на 18,2%, ЕППС - на 5,9%. Після витримування у воді протягом 2 років - на 353,3% і 23% відповідно.

Таким чином, випробування підтвердили величезну перевагу екструдованого матеріалу перед пінополістиролом, що не пройшли процес екструзії.

Де використовують екструзійний пінопласт

застосування еппсЗавдяки своїм характеристикам, ЕППС підходить для більш широкого спектру будівельних і ізоляційних робіт, ніж класичний пінопласт. Стійкість до гниття, морозів, різких перепадів температури - важливі якості при кліматичних особливостях України. Підкуповує також довговічність екструдованого пінополістиролу - лабораторні випробування показали, що експлуатаційний термін утеплювача XPS - не менше 50 років.

Матеріал використовують при теплоізоляції будинків, покрівлі, цокольних поверхів, стін, при зведенні перегородок, автомобільних і залізних доріг, льодових арен, спортивних майданчиків.

Утеплення фундаменту

ЕППС не гниє на землі, не вбирає воду, завдяки чому зберігає свої теплоізоляційні можливості. Це - самий підходящий матеріал для такого типу робіт.

Ефективний для утеплення грунту навколо фундаменту - запобігає промерзання грунту.

Утеплення підлоги нижніх поверхів

Покриття підлог перших поверхів пінополістиролом XPS виконується для одночасної тепло- і гідропароїзоляції, необхідної для захисту приміщення від вологи, що піднімається з підвальних приміщень.

Теплоізоляція покрівлі

Екструдований пінополістирол (товщина листа 12-15 см) - обов'язковий елемент інверсійної покрівлі, завдяки гідрофобним властивостям. Він зберігає свої якості в умовах підвищеної вологості повітря.

Утеплення стін

ЕППС застосовують як утеплювач для стін. Він добре підходить для лоджій та балконів. При утепленні кімнат необхідно забезпечити хорошу примусову систему вентиляції або систему кондиціонування.

Перегородки

XPS застосовують також як конструкційний матеріал. Для зведення перегородок і підстав під облицювальну плитку всередині приміщень. Однак, для цього необхідно використовувати спеціальні еластичні клейові склади, додатково підвищувати адгезію оздоблювальних матеріалів до плит ЕППС.

Як правильно проводити утеплення за допомогою ЕППС

Монтаж екструзійного пінополістиролу проводиться за стандартною технологією, схожою з монтажем пінопласту. Зупинимося на деяких моментах фіксації XPS до цокольного поверху. Подібним чином утеплюють підлогу.

Ми не порушуємо питання утеплення інверсійної покрівлі, тому що, в залежності від призначення даху, її збирають з різних прошарків. Це - тема окремої статті.

Утеплення цоколя ЕППС: покрокова інструкція

утеплення екструзійним пінополістироломТеплоізоляція цоколя будинку екструзійним пінопластом досить трудомісткий процес, від якого залежить довговічність будови. Крім того, скрупульозне ставлення до технології обов'язково скоротить рахунки на опалення.

Зверніть увагу! Утеплення цоколя ЕППС проводиться тільки в літній або осінній період, коли температура повітря досить висока і стабільна. При таких умовах адгезія матеріалу з клейовими компонентами максимальна.

Підготовка інструментів і матеріалів

Вам знадобиться сам пінополістирол, а також:

  • пластикові дюбелі для фіксації утеплювача;
  • армована сітка для якісного оштукатурювання;
  • грунт, шпаклівка, фарба;
  • кутник для відкосів;
  • будівельний ніж, молоток, планка на 1 м, зубчастий шпатель, кисть, валик.

Зверніть увагу! Матеріал для цоколя краще вибирати з високими показниками щільності і товщини.

Підготовка основи

Поверхня для монтажу повинна бути ретельно підготовлена ​​- позбавлена ​​шорсткостей і нерівностей. Місця, де були дефекти, потрібно обштукатурити. Після того, як штукатурний шар підсохне, основу необхідно прогрунтувати.

Фіксація екструдованого пінополістиролу

ЕППС і пінопласт - родинні матеріали зі схожим хімічним складом. І послідовність їх фіксації до стіни однакова. Ми детально розглядали, як укладати пінопласт, тому не будемо повторюватися. Про приклеюванні утеплювача можна почитати тут.

Утеплення цоколя будинку робиться з зовнішньої сторони. Для ЕППС підходить будь-який клей, що не містить розчинників. Нижній ряд укладають з упором на основу будівлі.

Ідеально, якщо на етапі зведення будинку, був зроблений незначний виступ фундаменту. Якщо виступу немає, пінополістирол допустимо укладати на засипку з гравію, на якій було зведено фундамент.

Декоративне оздоблення

В якості декоративної обробки на пінополістирол можна укладати цеглу, натуральний камінь, покривати штукатуркою, фасадною фарбою.

Зверніть увагу! Силікатна цегла і декоративна плитка при мінусовій температурі втрачають свої властивості, через що по краях утеплювача можуть виникати відколи.

Помилки застосування

Утеплення фасадів. Деякі будівельники намагаються використовувати XPS для теплоізоляції фасадів будівель. Є випадки його застосування на багатоповерхівках. Екструдований пінополістирол не придатний для цього з ряду причин.

По-перше, парафіно-полімерна плівка, яка знаходиться на поверхні листів ЕППС, має низьку адгезію цементних і поліуретанових клеїв з матеріалом. Як результат, обвалюється зовнішній штукатурний шар.

По-друге, пінополістирол не можна використовувати в фасадному утепленні з міркувань пожежної безпеки.

Помилки при виборі клею. При ізоляції інверсійної покрівлі деякі будівельники використовують класичну бітумну мастику. Економія на якісному клеї обов'язково відіб'ється на результаті. До складу клею не повинні входити розчинники, інакше він може зруйнувати матеріал. Клей також повинен спокійно переносити контрастні коливання температури, мати достатню адгезію з ЕППС.

Екструдований пінополістирол - ідеальний матеріал для виконання функцій, які покладають на нього виробники. Доречне використання і дотримання технологій його монтажу забезпечить Вашому будинку тепло, довговічність, безпеку.

Зателефонувати