Утеплення фасаду пінопластом своїми руками: детальна покрокова інструкція

Щоб очікування збіглися з реальністю, утеплення будівлі повинно проводитися при певній погоді. Сприятлива для облаштування теплоізоляції температура повітря знаходиться в межах від +50 С до +250 С. Монтажні роботи не можна проводити в дощ, снігопад і сильний вітер.

Важливо! Перед тим, як приступити до утеплення фасаду, необхідно ознайомитися з прогнозом і переконатися, що в найближчу добу після закінчення робіт, погода буде сприятлива.

Підготовчий етап

підготовка стінХороший стан поверхні основи - значимий фактор успішного результату. Тому перед початком монтажу необхідно перевірити і підготувати стіни.

Поверхня повинна бути сухою, чистою, без слідів корозії і відколів.

Нові стіни повинні досягти певного "віку" - мінімум 4 тижні, якщо вони цементні, мінімум 3 місяці - залізобетонні.

Перевірка стану поверхні

Оцінити якість основи допоможуть обов'язкові контрольні маніпуляції:

  • стан верхнього шару - простукати молотком або надрізати верхній шар гострим різцем;
  • стійкість до стирання - провести долонею і перевірити наявність пилу, роздутих ділянок і обсипання;
  • здатність до поглинання вологи - пензлем або розпилювачем змочити поверхню;
  • рівність, гладкість основи - перевірити за допомогою рейки.

Усунення нерівностей, бруду

очищення стінОчистити основу можна щіткою, стисненим повітрям або мийкою під тиском. Нерівність потрібно зачистити, вирівняти розчином штукатурки або клеєм, при цьому товщина кожного шару повинна бути не більше 6 мм.штукатурка стін чорнова

Перевірка адгезії (квадратики пінопласту)

перевірка адгезіїПроба на адгезію проводиться при наявності будь-яких сумнівів з приводу міцності поверхні стіни. Для цього потрібно:

  • провести механічну очистку поверхонь від бруду, фарби, що відшарувалася, штукатурки, пилу;
  • підготувати 10 шматочків пінопласту (10 х 10 см), спеціальний клей;
  • розподілити на них клей шаром в 1 см;
  • приклеїти зразки в різних місцях стіни, міцно притиснувши шматочки до стіни;
  • залишити на 5-7 днів, потім спробувати відірвати зразки і оцінити результат - якщо розривається пінопласт, то адгезія достатня; якщо відривається зразок разом з клеєм, фарбою (штукатуркою), то поверхня вимагає очищення від верхніх шарів, які погано прилягають до основи.

Якщо результати перевірки незадовільні, то стіну потрібно покрити шаром акрилової грунтовки і провести повторний тест на адгезію. При другому негативному результаті потрібно належним чином підготувати стіну.

Грунтування основи

грунтування основиПісля очищення і вирівнювання основи її потрібно покрити шаром акрилової грунтовки. Це зробить поверхню однорідною, скоротить поглинаючу здатність стіни і стане сприятливою основою для майбутніх робіт по монтажу.

Монтаж стартової планки

монтаж стартової планкиПерш, ніж приступити до монтажу цокольної планки, потрібно позначити висоту цоколя. Зробити це можна кольоровим шнуром.

Планку зафіксувати механічними з'єднувачами (досить 3 штук на один погонний метр матеріалу). У крайніх отворах по обидва боки планки необхідно застосовувати анкерні кріплення. Для будівель нестандартних форм краще використовувати стартові планки з поперечними виступами.

Підготовка клею

підготовка клеюНа упаковках клею виробник вказує, як правильно його розводити. Кожен майстер сам визначає, чим клеїти пінопласт або мінвату, але в більшості випадків, процес підготовки розчину виглядає так:

  • в чисту ємність влити холодну воду в потрібному обсязі;
  • поступово додати в воду клей, помішуючи суміш;
  • якісно перемішати масу низькооборотним дрилем з мішалкою, поки суміш не стане однорідною, і залишити в спокої на 5 хвилин;
  • перемішати за допомогою дриля повторно і, якщо потрібно, змінити консистенцію, додавши в суміш трохи води.

Якщо в процесі монтажних робіт розчин загус, його можна заново перемішати. При цьому додавати воду не можна, інакше клей втратить адгезійні властивості, збільшиться час схоплювання, а міцність на відрив знизиться.

Фіксація клеєм теплоізоляційних плит

Для фіксації листів пінопласту і мінераловатного утеплювача потрібно застосовувати клей. Він продається в широкому асортименті, тому підібрати потрібний не завдасть труднощів.

Нанесення розчину на плиту пінопласту

нанесення клею на пінопластДетальніше про те, як вибрати відповідний клей і як клеїти пінопласт на фасад будинку, Ви можете прочитати тут.

Нанесення клею на плиту з мінеральної вати

нанесення клею на мінватуПеред нанесенням клею, поверхню мінераловатних плит необхідно прошпаклювати клейовою сумішшю (тонким шаром) і дочекатися початку схоплювання.

Для монтажу клей наноситься по краю плити суцільною смужкою. Ширина повинна бути не менше 30 мм, а товщина - 10-20 мм. По середній частині плити розподіляються "коржі" клею діаметром приблизно 100 мм. На лист 50х100 мм досить таким чином нанести клей в 6 містах (симетрично).

Загальна площа, вкрита клеєм, повинна бути не менше 40% від площі плити. Тоді після притиснення лист теплоізоляційного матеріалу буде приклеєний мінімум на 60% поверхні - цього достатньо для якісної фіксації мінвати.

Приклеювання теплоізоляційних плит

Методики фіксації пінопласту і мінеральної вати трохи розрізняються. Після нанесення клейового розчину на пінополістирол, плиту потрібно відразу ж прикладати до стіни і притискати так, щоб з сусідніми листами вона утворювала рівну поверхню.

Плити мінвати прикладають до основи протягом 20 хвилин після розподілу на них клею.

Теплоізоляційні листи приклеюють горизонтальними рядами знизу вгору, розташовуючи їх у шаховому порядку. Приклеєний матеріал пересувати і заново притискати не рекомендується.

Монтаж плит на кутах вікон і дверей

монтаж пінопласту навколо віконНа кутах фасадних отворів плити розташовуються таким чином, щоб краъ матеріалу не збігалися з краями прорізів. В іншому випадку, в шарі утеплювача можуть утворитися тріщини.

Плити на вікна та двері клеяться цілком, а в подальшому зайві фрагменти зрізаються.

Фінальні штрихи поклейки

  • Видалення надлишків клею. Після того, як утеплювач зафіксований до стіни фасаду, потрібно прибрати надлишки розчину, які з'являються по краях плити. Це робиться для того, щоб шви між плитами матеріалу були закритими і ефективність системи, що монтується, була на очікуваному рівні.видалення залишку клею
  • Перевірка установки плит рівнем. Контролювати, чи рівно приклеюються плити, наскільки рівна виходить поверхня теплоізоляційного шару потрібно рівнем. Крива стіна призведе до додаткових труднощів при подальших роботах.перевірка рівнем стіни
  • Заповнення щілин між плитами ізоляції. Щілини більше 2 мм шириною, які з'являються в процесі укладання і кріплення матеріалу, потрібно заповнити клинами, зробленими з нього ж.заповнення щілин пінопластом
  • Підрізання плит на кутах будинків повинне проводитися тільки після повного затвердіння клейової сумішші. Виступаючі частини утеплювача обрізають уздовж обмежувача, який прикладається до кута будинку.підрізання пінопласту
  • Шліфування поверхні плит. Стіна повинна мати рівну гладку поверхню - досягти цього допоможе терка з наждачним папером. Цей пункт важливий для фінальних етапів теплоізоляційних робіт.шліфування стіни з пінопластом

Монтаж кріпильних дюбелів

монтування дюбелями пінопластуУмови використання кріпильних дюбелів в якості механічного кріплення теплоізоляційних плит визначаються в технічному проекті. У ньому вказується потрібну кількість з'єднувачів, їх розташування, що враховує висоту будинку, крайові зони, довжину і тип кріплень.

Довжина з'єднувачів підбирається під товщину утеплювача і тип основи. Поглиблення в поверхню стіни повинно бути не менше 6 см для щільної основи, не менше 8 см - для м'яких основ (керамзитобетонні, пористий бетон).

Механічне кріплення на дюбелі можна починати не раніше, ніж через 24 години після закінчення етапу приклеювання плит.

  • Фіксація пінопласту на дюбелі. Для цих цілей підходить дюбель-парасолька з пластиковим стрижнем. На квадратний метр матеріалу рекомендовано використовувати 4-6 кріплень, на кутах конструкції краще збільшити витрату до 6-8 штук на м2.
  • Фіксація мінеральної вати. Для мінеральної вати підходять дюбелі-парасольки зі сталевим стрижнем. Рекомендована витрата на квадратний метр - 6-8 штук.

Виконання армованого шару

армована сітка - монтажДо цього етапу можна приступати лише через три доби після приклеювання теплоізоляційного шару. Поверхня покривається тонким шаром клейового розчину. Необхідно дочекатися, коли клей почне схоплюватися, і приступати до наступних кроків.

  • Зміцнення кутів армуючою сіткою. Смужки сітки (20х30 см) наклеюються під кутом 450 над фасадними отворами і під ними.
  • Зміцнення кутів. Виступи і кути, які можуть пошкодитися, захищають алюмінієвими перфорованими або ПВХ профілями. Куточки накладаються на плити теплоізоляції під сітку.
  • Нанесення клею під армуючу сітку повинно проводитися через 3 дні після фіксації плит на основу. На плити з мінеральної вати клеїться сітка тільки після висихання армуючого шару. Клейова суміш розподіляється на поверхні і відразу після цього в неї повністю утоплюється армована сітка.
  • Приклеювання армуючої сітки має виконуватися внахлест (не менше від 10 см), при цьому шви сітки не повинні накладатися на шви пінопласту.
  • Підрізання армуючої сітки уздовж цокольного краю роблять тільки після повного висихання шару.
  • Шліфування армуючого шару роблять наждачним папером після засихання клейової суміші.

Оздоблювальні роботи

оздоблювальні роботи фасадуЗавершальний етап - оштукатурювання і декоративне оздоблення утепленого фасаду. Роботи складаються з декількох кроків.

  • Нанесення грунтувальної фарби підвищує адгезію, знижує поглинаючу здатність поверхні, попереджає появу плям. Грунтувальна фарба підбирається в тон штукатурки.
  • Нанесення штукатурки (вручну або напиленням). За допомогою гладилки з нержавіючої сталі наноситься шар штукатурки, який можна порівняти за товщиною з зерном. Потім стіні надається бажана фактура ("короїд", "баранчик") за допомогою пластмасової гладилки або штукатурного агрегату.
  • Фарбування мінеральної штукатурки. Якщо використовується мінеральна штукатурка, то її необхідно пофарбувати, попередньо загрунтувавши стіни фасаду. Перед фарбуванням повинно пройти час від 3 днів (для силікатної фарби) до 3 тижнів (для акрилової або силіконової фарби).

Трудомістку і кропітку працю завершено. Залишилося відчуття задоволення від результату, домашній комфорт і майбутнє зниження рахунків на комунальні послуги. Все зроблено правильно!

Зателефонувати