Як користуватися пінопластом для утеплювання правильно?

Пінополістирол має унікальні властивості, і його застосування дозволяє істотно підвищити енергоефективність будівель і споруд. При правильному використанні він забезпечує чудову звуко- і теплоізоляцію приміщень. Матеріал відрізняється вкрай низькою гігроскопічністю, екологічний і стійкий до впливу високих температур.

Використовується пінопласт для утеплення будівельних конструкцій при зведенні будинків, а також в процесі їх ремонту або реконструкції. Існує два основних способи його застосування: укладання між елементами несучих або огороджувальних конструкцій чи кріплення до поверхні стін. Розглянемо згадані технології докладніше.

укладання пінополістиролуУкладання пінополістиролу в будівельних конструкціях

Дана методика монтажу утеплювача передбачає використання плит пінопласту для утеплення стін в каркасних будинках, для стельових перекриттів, дерев'яних і бетонних підлог. Роботи по вільній укладці теплоізоляційних матеріалів виконуються в кілька етапів:

  1. Створення гідроізоляційного шару, який повинен повністю закривати утеплювану конструкцію.
  2. Кріплення дерев'яної обрешітки, між брусками якої щільно укладаються плити пінополістиролу. Особлива увага приділяється відсутності зазорів, щоб виключити можливість появи містків холоду.

На завершальному етапі теплоізоляція зашивається фанерою, OSB, ДСП або обрізками дощок. Якщо цим способом утеплюють фасад будівлі, то поверх шару пінопласту кріпиться обрешітка з дерева або сталевого профілю. Конструкція, необхідна для установки сайдинга або блок-хауса.

монтаж пінополістиролуМонтаж пінополістиролу на стіни

Утеплення монолітних, цегляних або інших подібних конструкцій здійснюється шляхом кріплення до них теплоізоляції механічним або клейовим способом. Монтаж пінопласту здійснюється на підготовлену поверхню, з якої видаляються всі виступаючі елементи. Потім вона очищається від забруднень і грунтується. Монтаж фасадного утеплювача проводиться в такому порядку:

  • Матеріал приклеюється за допомогою спеціального клею.

  • Додатково плити фіксуються за допомогою спеціальних дюбелів.

  • Зовні теплоізоляційний шар армується полімерною сіткою, покривається армуючим клейовим шаром і обштукатурюється.

Після застигання штукатурки поверхня ґрунтується. Фінальним штрихом виступить фарбування стін фасадною фарбою.

пінополістиролРекомендації фахівців щодо застосування утеплювача

Максимальна ефективність від використання пінопласту досягається тільки за умови, якщо дотримуються розроблені виробником інструкції з монтажу. Зазвичай такого роду керівництва друкуються на упаковці. Для отримання максимального результату слід дотримуватися ряду рекомендацій:

  • Ширина плити з пінопласту повинна бути на 10-15 мм більша відстані між елементами обрешітки, що забезпечить високу щільність укладання.
  • При укладанні декількох шарів матеріалу стики між ними повинні прилягати на середину наступної плити.

При виборі матеріалу для утеплення фасадів чи інших конструкцій слід уважно оглянути його краї. Вони повинні бути рівними, що зробить контакт між окремими елементами щільним і не відбудеться утворення щілин і зазорів.

Зателефонувати