Звукоізоляція пінопластом: чому цей спосіб популярний

Зміст

У квартирі зліва дитина старанно повторює гами на контрабасі, праворуч лаються буйні сусіди, над вами - господар другий рік робить ремонт ... А ви прийшли з нічної зміни і мрієте заснути в тиші... Якщо не хочеться жити в берушах і бути в курсі особистого життя оточуючих, необхідно провести шумо- і звукоізоляцію пінопластом.

Звукоізоляція забезпечує комфортне проживання в багатоквартирному будинку. Вам непотрібно підлаштовувати свій режим під розклад сусідів. Ви захищаєте себе від шумів будь-яких видів.

Види шуму

Через перекриття в приміщення можуть проникати ударний або повітряний шуми. Вони викликаються різними джерелами і роблять різний акустичний вплив на перекриття.

Причина повітряного шуму - гучне звучання музичної апаратури, інструментів. Звук, що потрапляє на перекриття, провокує коливання. Ці коливання і проникають в приміщення. Звукова хвиля в даному випадку розсіюється, і звук поширюється на навколишні приміщення.

Ударний шум утворюється при механічних впливах на перегородки (дрилем, молотком і т.п.). Вся сила ударного шуму направляється на приміщення навколо, куди побічно і проникає звук. Вібрації відчуваються, якщо прикласти вухо до стіни. Через відсутність звукоізоляції створюється відчуття, що шум поширюється від стін, коли джерело - квартира над вами.

Помилки і міфи шумоізоляції

ізоляція від шуму в будинкуЗавдяки некомпетентним фахівцям і некоректною трактуванні акустичних принципів, навколо звукоізоляції склалося безліч міфів. Засновані на них спроби зробити звукоізоляцію в приміщенні часто закінчуються мінімальним або зворотним ефектом. Зупинимося на деяких помилкових думках.

Міф 1. Звукоізоляція - те саме, що і звукопоглинання

Насправді. При звукопоглинанні знижується енергія відбитої хвилі при її контакті з перешкодою (стіною, підлогою, стелею). Поглинання звуків відбувається за рахунок розсіювання і переходу в теплову енергію. Звукопоглинальні матеріали використовують для поліпшення умов чутності всередині кімнати.

При звукоізоляції знижується рівень шуму, який проходить крізь перегородку з однієї кімнати в іншу.

Важливо. Звукопоглинальні матеріали не забезпечують хороший рівень звукоізоляції між сусідніми приміщеннями.

Міф 2. Корок - ефективний матеріал для звукоізоляції

Багато хто вважає, що коркове покриття добре підходить для звукоізоляції стін в квартирі. Акустичні випробування говорять про ефект, що дорівнює 20 дБ. Люди, почувши таке, поспішають обклеювати суміжні з сусідами стіни сучасним матеріалом.

І начебто, все зроблено вірно, але чому ж мелодія сусідського будильника наполегливо продовжує будити вас вранці?

Насправді. Показник звукоізоляції 20 дБ розрахований тільки на ударний шум. За умови, що корок покладений під стяжкою або паркетом в квартирі, яка розташована зверху. Тоді "турботливий" сусід ходить над вашою стелею "тихіше" на 20 дБ. Але його голос і музика продовжують звучати так як і раніше. Тому що корок - натуральний матеріал для збереження тепла в будинку. Він не звукоізоляційний матеріал.

Міф 3. Звукоізоляція між суміжними приміщеннями збільшується при зведенні перегородки з високим індексом звукоізоляції

Насправді. Звук переходить з кімнати в кімнату через усі прилеглі конструкції та комунікації (стеля, підлога, двері, вікна, труби, батареї). Щоб позбутися від непрямої передачі звуку, потрібно провести звукоізоляцію всіх будівельних елементів. Наприклад, якщо звести перегородку з RW = 60 дБ, а в неї вмонтувати двері, то звукоізоляція огорожі істотно знизиться. Індекс буде дорівнювати показнику звукоізоляційні здатності дверей (не більше 25 дБ).

Важливо. Потрібно забезпечувати баланс між усіма будівельними конструкціями так, щоб всі вони приблизно однаково впливали на сумарний показник звукоізоляції. Зверніть увагу на вікна, двері, вентиляційні системи - це найефективніші канали поширення звуків.

Звукоізоляція пінопластом

Пінопласт - популярний матеріал для звукоізоляції стін, стелі, підлоги. Однак, використовувати його має сенс, коли рівень шуму з суміжних квартир не безмежний. Якщо сусідські децибели зашкалюють, краще скористатися спеціальними звукоізоляційними матеріалами. Вони найбільш ефективні. Але приготуйтеся до того, що це - дорого.

Шумоізоляція пінопластом - бюджетний захід, відповідно для зниження рівня чутності в звичайних умовах. Основна перевага використання пінополістиролу - ви паралельно утеплюєте приміщення.

Опис процесу звукоізоляції пінопластом

Для звукоізоляційних робіт підходить пінопласт товщиною листів від 50 мм. Матеріал менше 50 мм не захистить від сторонніх шумів.

Екструдований пінополістирол дає кращий ефект. Цьому сприяє спінена структура матеріалу і пази, що забезпечують максимально щільне прилягання листів один до одного.

Етапи робіт залежать від того, яка поверхня ізолюється.

Схема звукоізоляції стін пінопластом

шумоізолція стін

  • Підготовка основи (чистка, вирівнювання стін);

  • підготовка матеріалу (вибір відповідної товщини, обрізка під розміри, очищення від пилу);

  • приклеювання пінопласту;

  • заповнення монтажною піною (або залишками клею) щілин і стиків;

  • фіксація листів дюбелями;

  • армування сіткою;

  • нанесення звукоізоляційної штукатурки. Детальніше тут.

Схема звукоізоляції стелі пінопластом

звукоізолція стелі пінополістиролом

  • Монтаж дерев'яної обрешітки (за розміром листів пінопласту);

  • закладка ізоляційного матеріалу в конструкцію;

  • заповнення стиків піною;

  • фінальне обшивання поверхні.

Звукоізоляцію стелі можливо робити і без обрешітки. Тоді на підготовлену поверхню приклеюється пінопласт, листи фіксуються дюбелями. Потім стелю обшивають обраним способом.

Схема звукоізоляції підлоги пінопластом

ізоляція підлоги від шумів

  • Очищення підлоги;

  • вирівнювання поверхні (за потреби);

  • укладка пінопласту;

  • укладка сітки, установка маяків;

  • фіксація демпферного стрічки по периметру підлоги;

  • заливка стяжки.

Звукоізоляція пінопластом має найнижчу собівартість, тому цей спосіб часто вибирають там, де нераціонально витрачати великі суми на спеціалізовані матеріали. Там, де рівень шуму з сусідніх приміщень не виходить за межі розумного.

У компанії "ВІК БУД" Ви можете замовити пінополістирол будь-якої товщини для утеплення та звукоізоляції приміщень. Висока якість, низькі ціни через відсутність посередників, оперативна доставка на об'єкт. З нами - комфортно в усіх відношеннях!

Зателефонувати