Як утеплити погріб пінопластом своїми руками? Покрокова інструкція

Для тривалого зберігання консервації, вин, коренеплодів, фруктів в погребі необхідно підтримувати оптимальну температуру та рівень вологості.

Про те, як утеплити підвал, погріб, щоб він не промерзав, провізія залишалася свіжою довгі місяці, а стіни сховище не обростали цвіллю, — в цій статті.

Види овочесховищ

Будь-який льох має підлогу, стелю та стіни. Останні бувають ґрунтовими, якщо ґрунт щільний, або цегляними (з каменю), якщо — рухливий. Підлога в погребі зазвичай земляна, а стеля — залізобетонна або дерев'яна.
Сама конструкція розташовується на різних рівнях щодо поверхні землі, тому овочесховища розрізняють за видами. Залежно від цього, підбирається спосіб утеплення.

Наземний льох

утеплити наземний льохБудова із заглибленням в землю не більше 0,5 м. Наземний льох може бути прибудовою до гаража, будь-якого господарською будовою (пристінний), а може розташовуватися окремо від інших будівель.
Утеплення наземного льоху проводиться зовні та всередині овочесховища. Акцент робиться на зовнішніх стінах й даху будівлі. Покрівля утеплюється зсередини, стіни — з вуличного боку. Для цих цілей підходять м'який і жорсткий утеплювачі.

Теплоізоляційні системи для фасадів наземного льоху найчастіше виготовляються з пінопласту. Це — найбільш доступний за ціною, та найпростіший, для самостійного монтажу матеріал, що володіє необхідними властивостями.

Напівзаглиблений льох

утеплити напівзаглиблений льохПідлога цієї конструкції розташована на глибині до півтора метра від поверхні землі. У зимовий час обдимання ґрунту може привести до деформації стін, а дощі й танення снігу — до підтоплення овочесховища. Тому паралельно з утепленням постає питання про гідроізоляцію льоху і зміцненні його стін на глибину промерзання ґрунту.

Необхідно захистити вкопану частину стіни. Спочатку її потрібно обробити мастикою або іншим гідроізолюючим складом (можна обернути руберойдом), потім укрити листами пінопласту і зробити захисний шар з руберойду. Після — отриманий пиріг засипати ґрунтом. Для мінімізації впливу води допомагає облаштування дренажної системи.

Насипний (підземний) льох

утеплити підземний льохПідлога льоху такої конструкції розташовується на глибині 2-3 метри від поверхні ґрунту, що дає можливість підтримувати постійний плюс на термометрі, незалежно від пори року. Але таке поглиблення в землю вимагає серйозної уваги до гідроізоляції споруди. Утеплюється насипний льох з зовнішньої й внутрішньої сторін.

Чим відрізняється підвал від льоху

Відмінності криються навіть в назвах. "Погріб" походить від слов'янського "погребати" (копати), "підвал" - "під валом".
Підвал — приміщення з внутрішніми комунікаціями, яке знаходиться під житловим будинком. Підлога є вхідними воротами для тепла, що "тікає" з приміщень першого поверху. Тому до утеплення підвалу висуваються більш серйозні вимоги, ніж до автономного овочесховища.

Підвал — окрема конструкція або овочесховище, "приросле" однією стіною до гаража, сараю, літньої кухні. Для будівництва погреба викопують ями на різній глибині. Він може також розташовуватися під господарськими будівлями. Основна перевага — відносно стабільна температура всередині увесь рік.

Для зберігання вина, консервації та овочів, льох — більш вдалий варіант, ніж підвал. Свіжі продукти не в'януть і не гниють, картопля не проростає від надлишкового тепла взимку. А якщо льох утеплити, то і промерзати продукти теж не будуть.

Покрокова інструкція по утепленню

Утеплення льоху доцільно робити на етапі будівництва. Та не пізно і потім. Як утеплити погріб своїми руками, щоб досягти балансу між економією, ефективністю і надійністю? Зробити це можна зсередини, зовні або з обох сторін споруди.

Для теплоізоляції льохи часто використовують пінопласт, тирсу, торф. Для підлоги або зовнішніх стін насипного льоху — керамзит.

Утеплення стін зсередини

утеплення стін льохуВнутрішні стіни льоху утеплюються для запобігання теплових втрат, для гідроізоляції приміщення, захисту проводки. Паралельно стіни обробляються від появи цвілі.

Матеріали

  • Пінопласт. Найбільш популярний для утеплення стін. Недорогий матеріал з високим рівнем теплоізоляції. Його зручно використовувати, а за бажанням, можна покрити декоративним шаром. Він довговічний, термін служби пінопласту не менше 25-30 років. Якщо вологість в приміщенні висока, то щільність листів повинна бути не нижче 25 кг / м³.
  • Екструдований пінополістирол. Володіє аналогічними з ППС властивостями (гідрофобний, довговічний, добре зберігає тепло), але коштує дорожче класичного пінопласту.
  • Мінеральна вата. Цей матеріал використовується набагато рідше попередніх, через те, що вбирає вологу і вимагає якісної гідроізоляції. Однак, він має низьку теплопровідність і хорошу стійкість до горіння. Ми не рекомендуємо використовувати мінвату, але такий варіант іноді застосовується на практиці.

Етапи робіт

Якщо електропроводка в погребі проходить через пінопласт, укладіть дроти в кабель-канал. Переходьте до підготовки поверхні й основних робіт.

  • Шви, стики закладіть герметиком або монтажною піною.
  • Зафіксуйте на стінах дерев'яний каркас.
  • Покладіть листи утеплювача всередині каркаса, якомога щільніше один до одного.
  • Для фіксації пінопласту використовуйте дюбель-цвяхи (витрата - 5 штук на лист).
  • Закрийте шви пінополіуретановим герметиком (монтажною піною).
  • Приклейте тинькувальну сітку під подальше тинькування. Стіни готові до фінішної обробки.

Зверніть увагу. Вхідні двері також утеплюються, інакше стануть джерелом втрати тепла.

Утеплення підлоги

утеплення підлоги льохуПопри те, що підлога в погребі земляна, також варто звернути на неї увагу. Гідроізоляція, теплоізоляція підлоги в погребі керамзитом реалізується декількома способами, в залежності, від обраного матеріалу.

Матеріали

  • Керамзит. Легкий насипний матеріал з бездоганно поглинає вологу. Чудово підходить для теплоізоляції, стяжки підлоги, дренажних робіт при будівництві доріг. Є різні варіанти утеплення підземного льоху на вулиці за допомогою керамзиту.
  • Пісок і щебінь. Підходять як дренаж тільки для насипної підлоги.

Етапи робіт при утепленні керамзитом

  • Постеліть на земляну підставу руберойд.
  • Встановіть маяки на цементувальний склад і дочекайтеся його затвердіння.
  • Засипте керамзит. Товщина шару визначається навантаженням на підлогу. Дренажний шар коливається в межах 10-25 см. Потрібно залишити поглиблення, достатню для стяжки.
  • Вирівняйте шар керамзиту, для цього підійде алюмінієве правило.
  • Залийте бетонну стяжку з армуванням. Її товщина повинна відповідати навантаженням.

Утеплення стелі

утеплення стелі льохуБетонні плити стелі — найвразливіше місце в погребі. Взимку вони промерзають найбільше, влітку — перегріваються. Крізь них може просочитися вода в приміщення. Тому необхідно проводити гідроізоляцію і теплоізоляцію стелі.

Матеріали

  • Гідроізоляційна суміш
  • Пінопласт

Етапи робіт

  • Просочіть бетонну (або дерев'яну) підставу проникної гідроізоляції, яка заповнить собою капіляри й тріщини плити. Якщо стеля дерев'яна, то і її потрібно просочити антисептиком.
  • До вже сухої плити приклеїти листи утеплювача і зафіксувати їх дюбелями.
  • За бажанням, укладіть другий шар пінопласту, щоб підвищити ефективність утеплення.
  • Закрийте стики монтажною піною.
  • Закрийте утеплювач скловолоконною сіткою і зробіть фінішну обробку.

Утеплення дверей

утеплення дверей льохуКоли і як утеплити двері льоху? Якщо вхідна група всередині гаража або іншої споруди, то це питання непринципове. Утеплення необхідно проводити, якщо двері (люк) в льох виходять на вулицю.

Матеріали

  • Жорсткий утеплювач (наприклад, пінопласт).
  • М'який утеплювач (повсть).

Етапи робіт

  • Приклейте утеплювач до дверей.
  • Закрийте шар утеплювача фанерою, деревом або пластиком.
  • Встановіть ущільнювач в місцях прилягання двері коробки.

Поради професіоналів

Багато хто ставить питання, як краще утеплити погріб — зсередини, зовні? Краще з обох сторін. Це дозволяє позбутися від усіх потенційних ризиків — промерзання, підтоплення, передчасного руйнування сховища. Іноді доцільніше відкинути ґрунт і організувати зовнішню систему теплоізоляції, ніж робити тільки внутрішні роботи. Так стіна не буде промерзати й льох прослужить довше.

При створенні теплоізоляції в погребі необхідно зробити вентиляцію, щоб уникнути утворення конденсату.

Ніколи не економте на якості утеплювача. Краще купуйте матеріал у виробника. Так ви будете впевнені в тому, що він не подорожував довго по складах і не втрачав свої властивості під сонячними променями.
Ви можете придбати пінопласт і супутні матеріали в компанії "Вік Буд". Ми виробляємо ППС відповідно до європейських стандартів і доставляємо свою продукцію по всій Україні.

Зателефонувати